Bir Sabahattin Ali Sergisi: Canım Aliye Ruhum Filiz
Ünlü yazar Sabahattin Ali’nin daha önce hiç sergilenmemiş ya da yayımlanmamış fotoğraflarından ve mektuplarından oluşan “Canım Aliye Ruhum Filiz” Sergisi, 29 Şubat 2020’ye kadar Yapı Kredi Bomontiada ALT’ta.
Sabahattin Ali’nin daha önce hiç yayımlanmamış fotoğrafları 29 Şubat 2020 tarihine kadar Yapı Kredi Bomontiada ALT’ta sergileniyor. Serginin adı ise, “Canım Aliye Ruhum Filiz”. Ünlü yazarın daha önce hiç sergilenmemiş ya da yayımlanmamış fotoğraflarından ve mektuplarından oluşan sergide, Sabahattin Ali’nin dünyasına yakından bakarak onu eş ve baba olarak yeniden tanıyabileceksiniz. “Canım Aliye Ruhum Filiz” adlı sergide, Sabahattin Ali’nin gezdiği tüm şehirlerde çektiği fotoğraflarla 30’ların Türkiye’sine tanıklık etmek de mümkün.
Yapı Kredi 75. Yıl Sergileri
Yapı Kredi, 75. kuruluş yıldönümü dolayısıyla yıl boyunca gerçekleştirdiği sergi, konser, söyleşi ve atölye çalışmalarıyla geçmişten günümüze taşıdığı kültür sanat mirasını sürdürüyor. “Canım Aliye Ruhum Filiz” sergisi de Yapı Kredi 75. Yıl Sergileri kapsamında düzenleniyor. Sergilenen fotoğraflarla ünlü yazarın aşkı, evliliği ve aile hayatı ortaya konuluyor, üstelik 30’ların Türkiye’sine de yakından bakma şansı tanınıyor. Geçen yıl 10 Aralık’ta sanatseverlerle buluşan “Canım Aliye Ruhum Filiz” sergisi, 29 Şubat 2020 tarihine kadar Yapı Kredi Bomontiada ALT’ta ziyaret edilebilecek.
Sabahattin Ali’nin Belli Başlı Eserleri
Kürk Mantolu Madonna
Ünlü yazarın “Kürk Mantolu Madonna” adlı eseri, 1943 yılında İstanbul’da ilk kez yayınlandığında herhangi bir etki yaratmamış, yıllar sonra elden ele dolaşan bir kitap haline geldiği zaman bile edebiyat çevreleri kitabı yok saymaya devam etmişti. “Kürk Mantolu Madonna” için “Bu sadece genç kızlara dair dedikodu türünde bir aşk öyküsü” diyenler bile oldu! Ancak şunu da belirtmekte fayda var, “Kürk Mantolu Madonna” yaklaşık altı yıldır en çok satan kitaplar listesinden inmiyor. Eser, kadın/ erkek her yaştan tüm okuyucuların en çok sevdiği kitaplardan biri haline gelmiş durumda.
İçimizdeki Şeytan
Bir aşk hikayesini baz alan eser, birbirlerini severek evlenen ancak ardından anlaşamayarak boşanan Ömer ile Macide’nin ilişkisi kadar 1940’lı yılların Türkiye’sini de ele alıyor. Balıkesir’de başlayıp İstanbul’da sonlanan bu aşk hikayesinde Sabahattin Ali, kişiliklileri tamamen birbirinden farklı olan çifti toplumdaki geleneksellik ve modernlik gözlüğünden inceliyor.
Canım Aliye Ruhum Filiz
Sabahattin Ali’nin eşi ve kızına yazdığı mektuplardan Sevengül Sönmez tarafından derlenen “Canım Aliye Ruhum Filiz” Sabahattin Ali’yi çok daha yakından tanımamıza olanak sağlıyor. Bizzat, kızı Filiz Ali’nin paylaştığı hikaye ve belgelerden ortaya çıkan bu eser, “Nişanlı, Evli ve Baba” olmak üzere Sabahattin Ali’nin üç dönemine ışık tutuyor.
“Perili Köşk’te kaçırılmayacak bir sergi: Söylenir ve Yarım Kalır Bütün Aşklar Yeryüzünde II” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Eğlen kategorisine geri dönebilirsiniz.