Pandemi süreci ile birlikte evde geçirdiğimiz zaman dilimi artış göstermiştir. Bunun sonucunda da birçok insan hobilerine yönelebilmek için zaman bulmuş veya dışardan aldıkları ürünleri evde yapabilme fırsatı yakalamışlardır. Bu ürünler arasında yer alan evde mum yapımı hakkında sizler için ufak bir yazı hazırladık.

Mum, yapım aşamaları doğru takip edildiği takdirde oldukça iyi sonuçlar ile karşılaşabileceğiniz bir üründür. Ayrıca, yapımıyla ve kullanımıyla evde yapımı oldukça keyifli ve kolay olan mum, dekoratif bir ürün oluşuyla en çok tercih edilen hobi ürünleri içerisinde yer alıyor. Yapımında istediğimiz şekil ve kokuyu kolayca elde etmemiz mümkünken, şekillendirmede ve aromatik bir koku elde etmede de kullandığımız ürünleri kolayca tedarik etmemiz mümkündür. Mumu ışık kaynağı olarak kullanmanın yanı sıra, yapımında tercih ettiğimiz esansiyel yağlar ile koku kaynağı olarak da değerlendirmek olanaklıdır.

Mum Yapım Aşamaları

Öncelikle Mum yapımına karar vermeden önce kullanılacak ham maddenin ne olduğunu belirlemek gerekiyor. Bir mum yapımında totalde tercih edilecek üç ham madde bulunmaktadır. Bunlar;

  • Parafin,
  • Soya ve
  • Balmumudur.

Parafin, mum yapımında en çok kullanılan üründür. Kolay erişilebilmesi, ucuz olması ve esanslarla çabucak renk ve koku katılabilmesi tercih edilme kapasitesini arttırmaktadır. Fakat yanma ile beraber açığa çıkarttığı kimyasal kokunun sağlığa zarar vermesi sebebiyle, mum yapımında tercih edilme oranı günden güneEvde Mum Yapımı azalmaktadır.

Soya, son zamanlarda doğa dostu ve yenilenebilir oluşu ile en çok önerilen mum ham maddesidir. Yavaş yanması ve kolayca temizlenmesi de tercih edilirliğini arttırmaktadır.

Balmumu, kendine has kokusu ile esansiyel yağlara gereksinim duyulmadan kullanılabilecek bir üründür. Yanarken yaydığı koku ortamı temizler. Renklendirme ve esans ekleme bakımından güç bir yapıya sahip olsa da, kendi doğal yapısı oldukça hoş bir aroma içerdiğinden diğer işlemlere gerek kalmamaktadır.

Mum yapımında kullanacağımız ürüne karar verdikten sonra geniş bir kaba su katıp, kaynamasını sağlamalıyız. Daha sonra tercih ettiğimiz ürünü, mumu içinde eritebileceğimiz kap ile kaynar su dolu kabın içinde benmari yöntemiyle (aşağıdaki kaynama noktaları göz önünde bulundurularak) eritmeliyiz.

  • Parafin mumu 50 ile 60 °C arasında eritilmelidir.[5]
  • Soya mumu 76,6 ila 82,2 °C sıcaklıkta eritilmelidir.[6]
  • Balmumu kabaca 62,7 °C sıcaklıkta eritilmelidir.

Erime işlemi gerçekleştikten sonra mumun kokması isteniyorsa tercihe göre esans ve gıda boyası bu aşamada eklenebilir. Eklemelerden sonra mumu şekillendireceğimiz ve muhafaza edebileceğimiz kavanoz, fincan yahut başka bir kap içerisine fitil, bir çubuk yardımıyla sarkıtılır. Sarkıtılan fitilin hareket etmemesi ve kaba mum ilave edilirken fitilin yamulmaması için fitil ucuna ağırlık yapacak bir nesne bağlanabilir. Fitil olarak saf pamuktan oluşan kalın bir iplik tercih edilebilir. Fitil yerleştirildikten sonra eritilmiş mum, fitil kaymadan bu kabın içerisine dökülür. Üç maddeden elde edilen mumların donma süreleri farklılık gösterse de 24 saat bekleme sonrası mumlar ideal kıvama ulaşacaktır.

Dünyanın Dört Bir Yanından Kadın Başbakanlar” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Eğlen kategorisine geri dönebilirsiniz.