Bitter çikolata, kakao katı maddeleri, şeker ve kakao yağından yapılan (ve hiç süt içermeyen) zengin, acı bir çikolatadır. Kakao yüzdesi, tadı ve acılığı etkiler.

Çikolatanın “bitter” olarak etiketlenmesi için bulunması gereken minimum miktarda kakao yoktur, bu nedenle genellikle yaklaşık %50 kakaodan %100’e kadar kakao içeren bitter çikolata bulabilirsiniz. Çoğu marka %70, %85 veya %90 kakao içerir.

Besin Değeri

Tam besin değerleri, eklenen kakao yağı ve şekerin farklı seviyelerine bağlı olduğundan markadan markaya değişiklik gösterecektir. Örneğin %70 kakaolu bitter çikolatayı ele alalım. Bu, yüksek yağlı bir besindir ve 20 gr’lık bir porsiyon (yaklaşık altı küçük kare), 5 gr’ı doymuş yağ olmak üzere 8 gr’dan biraz fazla yağ içerir. 20gr porsiyon başına yaklaşık 6gr ile şeker oranı yüksektir diyebiliriz, ancak aynı zamanda 20gr porsiyon başına yaklaşık 2gr ile iyi bir lif ve protein kaynağıdır.

Karşılaştırmak gerekirse, %85’lik bir bitter çikolata, 20gr başına yaklaşık 10gr ile yağ bakımından daha yüksektir, bunun 6gr’ı doymuş yağdır, ancak şekerde 20gr başına sadece 3gr ile daha düşüktür. Protein ve lif içeriği de biraz daha yüksektir.

Bitter çikolata, demir, magnezyum, bakır ve manganez açısından doğal olarak yüksek olduğu için etkileyici yararlara sahiptir.

Demir, vücutta oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin yapımı için önemlidir, bakır ise oksijeni vücutta taşıyan madde olan hemoglobini oluşturmak için demir salınımını tetikler. Magnezyum, paratiroid bezlerimizin kemik sağlığında önemli olan hormonları üretmek için normal şekilde çalışmasını sağlar. Manganez, yiyecekleri parçalayanlar da dahil olmak üzere vücuttaki belirli enzimleri yapmaya ve harekete geçirmeye yardımcı olur.

Bitter Çikolatanın Faydaları

Peki, bitter çikolatanın sağlığa faydaları nelerdir?

Bitter çikolatanın faydalarından biri, antioksidanlar ve flavanollerde yüksek olmasıdır. 2011 yılında yapılan bir araştırma, yaban mersini ve narlardan daha yüksek olduğu tespit edilen bu bitkisel besinlerin konsantre kaynakları nedeniyle bitter çikolata ve kakao tozunu “süper meyveler” ile karşılaştırdı.

Araştırmalar, yüksek flavanol içeren diyetlerin vasküler endotel fonksiyonunu (kan damarlarımızın içini kaplayan hücreler) iyileştirdiğini ve kardiyovasküler hastalık riskini azalttığını gösterdi.
Çalışmalar ayrıca, flavanollerin bazı nöro-koruyucu faydalar sunduğunu, Parkinson ve Alzheimer gibi durumlara karşı bir miktar koruma sağlayabildiğini ve ayrıca inflamatuar bağırsak hastalığı gibi sindirim sorunlarında potansiyel bir anti-inflamatuar etki sunduğunu göstermektedir.

Az Şeker İçeren Meyveler” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da İyi Yaşa kategorisine geri dönebilirsiniz.