Kızamıkçık olarak da adlandırılan kızamık, ateş, öksürük, konjonktivit ve karakteristik bir döküntü ile kendini gösteren bulaşıcı viral bir hastalıktır.

Kızamık en çok çocuklarda görülür, ancak daha erken yaşta bu hastalıktan kurtulan yaşlı kişilerde de görülebilir. Annede hastalık varsa, bebekler dört veya beş aylık olana kadar bağışıktır. Eğer kızamık geçirdiyseniz bağışıklık genelde ömür boyu sürer.

Kızamık aşısı ve hastalığı yok etme çabaları

20. yüzyılda çocukların ve bebeklerin sağlığı iyileştikçe, antibiyotik ilaçların da kullanımıyla komplikasyonların etkili tedavisi mümkün hale geldikçe kızamığa bağlı ölümler giderek azaldı. 1960’ların sonlarında başlayan kızamık aşısının yaygın kullanımı, hastalığın nihai olarak ortadan kaldırılması için umutları artırdı. Bununla birlikte, takip eden yıllarda kızamık, dünya çapında önde gelen bir çocukluk ölüm nedeni olmaya devam etti, çünkü öncelikle, yetersiz beslenme ve zayıf halk sağlığı altyapısı gibi faktörlerin bebek sağlığına ve aşı programlarının oluşturulmasına meydan okuduğu az gelişmiş ülkelerde saldırı oranları yüksek kaldı. 21. yüzyılın başlarında, az gelişmiş ülkelerde aşılamayı artırmak adına bazı kampanyalar başlatıldı. Uluslararası çabalar, kızamık vakalarında ve ölümlerinde önemli bir azalmaya yol açarak, hastalığın küresel olarak ortadan kaldırılmasını mümkün kıldı. Aynı zamanda, bu ilerlemeyi destekleyerek, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’ndeki bazı ülkeler de dahil olmak üzere birçok zengin ülke kızamığı başarıyla ortadan kaldırmıştı.

Peki, kızamığın belirtileri nelerdir?

Kızamık oldukça bulaşıcıdır. Yaklaşık 10 günlük bir kuluçka döneminden sonra, hastada ateş, gözlerde kızarıklık ve sulanma, bol burun akıntısı ve burun ve boğazdaki mukus zarlarında tıkanıklık gelişir – bu semptomlar genellikle şiddetli soğuk algınlığı ile karıştırılır. Bu istila süresi 48-96 saat sürer. Ateş, lekeli bir döküntünün ortaya çıkmasıyla yükselir ve döküntü maksimuma ulaştığında sıcaklık 40 °C’ye kadar çıkabilir. Döküntü gelişmeden 24-36 saat önce, ağzın mukoza zarlarında tipik makulalar (yaklaşık 0.75 mm çapında parlak kırmızı alanlarla çevrili mavimsi beyaz lekeler) görülür Bir veya iki gün sonra kızarıklık daha koyu kırmızı olur ve yavaş yavaş kaybolur, sıcaklık hızla düşer ve nezle semptomları kaybolur.

Benzer hastalıklarla karıştırmayın

Kızamık, diğer hastalıklardan ayırt edilmelidir. Bebeklerde görülen bir hastalık olan roseola infantumda, çocuğun iki üç gün ateşi yüksek olduktan sonra kızamık benzeri bir döküntü ortaya çıkar, ancak kızarıklık anında ateş yoktur. Alman kızamığı (kızamıkçık), hastalığın daha kısa seyri ve semptomların hafifliği ile kızamıktan yüzeysel olarak ayırt edilebilir. Bazen vücudun belirli bölgelerinde kızarıklık, serum reaksiyonları ve diğer rahatsızlıklar kızamık gibi görünebilir.

Menopoz Nedir?” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da İyi Yaşa kategorisine geri dönebilirsiniz.