Dünya nüfusunun neredeyse %70’nin süt veya süt ürünleri tükettikten sonra rahatsızlık duyduğunu biliyor muydunuz? Prof. Dr. Fatih Yıldız, Türkiye’de laktoz intoleransı görülme sıklığının %50’lerde olduğunu belirtiyor.

Laktoz nedir? Laktoz İntoleransı Nedir?

Laktoz, doğada yalnızca sütte bulunan bir şekerdir. Aynı zamanda süt şekeri adıyla da bilinir. Bağırsaklarda sadece laktaz isimli bir enzim laktozu parçalayabilir. Vücudunuzda laktaz enzimi yoksa veya yeterli değilse, laktoz bağırsaklarda küçük parçalara ayrılamaz ve sindirilemez. Bu durum laktoz intoleransını oluşturur. Sindirilemeyen laktoz kalın bağırsağa ulaştığında bağırsaktaki bakteriler tarafından fermente olur ve birtakım belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler arasında en sık karşılaşılanları bulantı, şişkinlik, gaz, kramp ve ishaldir.

Laktoz Alerjisi Hakkında Bilinmesi GerekenlerLaktoz İntoleransı Nasıl Anlaşılır?

Laktoz intolerans tanısı koyarken izlenen ilk yol genellikle hastanın beslenme düzeninden laktoz içeren ürünlerin çıkarılması ve semptomların bu süre içerisinde izlenmesidir. Laktoz intolerans tanısının belirlenmesinde diğer bir yöntem de kan şekeri yani glukoz miktarının ölçülmesidir. Laktaz enzimini üreten kişiler laktoz içeren bir ürün tükettikleri zaman kandaki glukoz miktarı yükselir. Hidrojen solunum testi de laktoz intoleransının belirlenmesinde yararlanılan farklı bir yöntem olarak dikkat çeker; laktoz sindirilemediği zaman bağırsaklarda hidrojen oluşur.

Süt Alerjisi Eşittir Laktoz Alerjisi Diyebilir Miyiz?

Laktoz alerjisi ile süt alerjisi birbirine karıştırılmamalıdır. Laktoz tüm hayvanların sütlerinde doğal olarak bulunur. Süt alerjisi, yalnızca inek sütüne karşı vücudun verdiği bir tepkidir ve süt proteinlerinden kaynaklanır. Laktoz alerjisi olan insanlar sadece inek sütünü değil hiçbir hayvanın sütünü tüketemezler. Laktoz intoleransı genellikle yetişkinlerde gözlemlenir.

Laktoz Alerjisi Nasıl Geçer?

Laktoz intoleransının kesin bir tedavisi yoktur. Ancak laktoz içeren yiyecek ve içecekleri sınırlandırmak birtakım belirtileri kontrol etmeye yardımcı olur. Bu gibi kısıtlamalara gidildiğinde kalsiyum ihtiyacının karşılanması için badem, keten tohumu, ıspanak, badem sütü, portakal gibi laktoz içermeyen besinler tüketilmesi önerilir. Bir uzmana başvurmak kaydıyla laktozu düşük sert peynirlere ve yoğurda yer verilebilir. Aynı şekilde, bir uzmana danışarak kemikler için D vitamini takviyesi alınabilir.

Kaynak: Demirgül, F., Demirgül, R. (2019). Laktoz intoleransın prevalansı, teşhisi ve laktozsuz beslenme tavsiyeleri. Food and Health, 5(4), 281-290

Kasırgaların Uzaydan Görüntüleri” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da İyi Yaşa kategorisine geri dönebilirsiniz.