Zihninizi boşaltmanız mı gerekiyor? Ya da tek bir şeye odaklanmanız? İşte bilinçli farkındalığı bu isteklerinizi gerçekleştirebilmeniz için araştırdık!

Farkındalık. Aslında oldukça basit bir kelime, öyle değil mi? Zihnin; çevrede neler olup bittiğine, neler yaptığınıza, içinde hareket ettiğiniz mekâna tamamen odaklandığını gösterir. Var olan konudan sık sık saptığımız anlar dışında zihnin çok iyi bir şekilde olan bitene odaklanması önemsiz görünebilir.

Ancak bazı anlar olur ki zihnimiz uçar! Vücudumuzla teması yitiririz ve çok geçmeden geçmişte kalan veya gelecek hakkında takıntılı düşüncelere dalmış oluruz. Bu da bizi farkında olmadan strese, endişeye sürükler. Hayattan ne kadar uzaklaşırsak uzaklaşalım, farkındalık bizi olduğumuz yere, ne yaptığımıza ve hissettiğimize geri döndürmek için oradadır. Farkındalığın ne olduğunu bilmek istiyorsanız, bir süre bunu deneyimlemek en iyisi olacaktır.

Peki, gerçekten nedir bu farkındalık?

Farkındalık tam olarak mevcut olmak, nerede olduğumuzun, ne yaptığımızın farkında olmak, bazen de her ne kadar böyle hissetmesek bile çevremizde olup bitenlere karşı aşırı tepkili ve bunalmış hissetmektir. Farkındalık zaten her insanın sahip olduğu bir niteliktir. Ya da bir başka deyişle farkındalık, yaratmanız gereken bir şey değildir, sadece ona nasıl erişeceğinizi öğrenmeniz gerekir.

Farkındalık doğuştan gelse de bazı kanıtlanmış tekniklerle geliştirilebilir, farkındalık geliştirmenize yardımcı olacak bazı teknikler şöyledir:

  • Meditasyon yapmak: Otururken, yürürken ya da ayakta dururken meditasyon yapabilirsiniz. Uzanmak da mümkündür, ancak genellikle uykuya neden olur.
  • Günlük yaşama eklediğimiz kısa molalar: Kitap okumak, günlük tutmak, hayallerinizi yazmak ya da bazen sadece gözlerinizi kapatıp kendinizi dinlemek günlük yaşamdaki molalardan biri olabilir.
  • Yoga veya spor: Fiziksel olarak aktif kalmak da zihninizle kuracağınız bağ da oldukça yardımcı olur.

Mindfulness Yararları

  • Dikkatimizi topladığımızda stresi azaltır.
  • Performansı artırır.
  • Kendi zihnimizi gözlemleyerek içgörü ve farkındalık kazandırır.
  • Başkalarının iyiliğine olan ilgimizi artırır.

Farkındalık meditasyonu bize yaşamlarımızda yargılamayı askıya alabildiğimiz ve zihnin işleyişi hakkındaki doğal merakımızı açığa çıkarabildiğimiz, deneyimlerimize sıcaklık ve nezaketle yaklaşarak kendimize ve başkalarına yaklaştığımız bir zaman verir. Evet, gerçekten bunu yapar!

Farkındalık Hakkındaki Gerçekler

Farkındalık belirsiz veya ulaşılması mümkün olmayan bir beceri değil.

Aslında buna hepimiz aşinayız çünkü zaten yaptığımız şey, hali hazırda nasıl olduğumuz ve kim olduğumuza odaklanmaktır. Farkındalık yaptığımız özel bir uğraş, çok çaba sarfederek ulaştığımız bir yetenek değildir. Zaten var olma kapasitesine sahibiz dolayısıyla kimliğimizi değiştirmemiz gerekmez. Ancak bu doğuştan gelen nitelikleri kendimizde, sevdiklerimizde, arkadaşlarımızda ve komşularımızda, birlikte çalıştığımız kişiler ve içinde yer aldığımız kurum ve kuruluşlarda bilimsel olarak kanıtlanmış basit uygulamalarla geliştirebiliriz.

Kendinizi değiştirmenize gerek yok!

Bizden kim olduğumuzu değiştirmemizi veya olmadığımız bir kişi olmamızı isteyen çözümler bizi defalarca hayal kırıklığına uğratır. Bu hep böyle olmuştur. Farkındalık, insan olarak kim olduğumuzu en iyi şekilde bilmemize ve geliştirmemize yardımcı olur. Farkındalık, aynı zamanda dönüştürücü bir sosyal fenomen haline gelme potansiyeline sahiptir. Neden mi? Farkındalık uygulaması evrensel insan niteliklerini geliştirir ve kimsenin inançlarını değiştirmesini gerektirmez. Herkes yararlanabilir ve öğrenmesi kolaydır.

Bir yaşam tarzıdır.

Farkındalık bir uygulamadan daha fazlasıdır. Yaptığımız her şeye farkındalık ve özen getirir, gereksiz stresi azaltır. Bunun birazı bile hayatımızı daha iyi hale getirir.

Kanıta dayalıdır.

Hem bilim hem de deneyim gösteriyor ki farkında olmak sağlığımıza, ruh halimize, işimize ve ilişkilerimize katkı sağlar.

Yeniliği ateşler.

Dünyamızın artan karmaşıklığı ve belirsizliği ile uğraşırken, farkındalık bizi uzlaşamaz görünen sorunlar için etkili, dirençli, düşük maliyetli yanıtlara götürebilir.

Peki, nasıl farkındalık geliştirebiliriz?

Basit bir meditasyon veya basitçe bir dakikalığına yapılacak bir mindfulness alıştırması, belki de mücadeleye geri dönmeden önce en çok ihtiyaç duyduğunuz şeylerden biri olabilir!

  • Nereye oturuyor olursanız olun; bir sandalye, bir meditasyon minderi, bir park bankı yani size sabit, sağlam bir alan sağlayan herhangi bir yere!
  • Bacaklarınızı konumlandırın. Yerde bir minder üzerindeyseniz, bacaklarınızla bağdaş kurabilirsiniz. Sandalyedeyseniz, ayaklarınızın alt kısımlarının yere değmesi iyi olacaktır. Vücudunuzun üst kısmını düzeltin ama sertleştirmeyin. Omurga doğal eğriliğe sahiptir. Onu serbest bırakın. Başınız ve omuzlarınız, omurlarınızın üzerinde rahatça dursun. Üst kollarınızı vücudunuzun üst kısmına paralel olarak yerleştirin. Sonra ellerinizin bacaklarınızın üstüne düşmesine izin verin. Üst kollarınız yanlardayken elleriniz doğru yerde olacaktır.
  • Çok ileri gitmek rahatsız olmanıza sebep olabilir. Çok geride kalmak sizi gerginleştirir. Vücudunuzu rahat olacağınız şekilde konumlandırın. Ne çok sert ne çok gevşek! Çenenizi biraz indirin ve bakışlarınızın yavaşça aşağıya doğru düşmesine izin verin.
  • Göz kapaklarınızın aşağı inmesine izin verebilirsiniz. İhtiyaç hissederseniz, onları tamamen düşürebilirsiniz, ancak meditasyon yaparken gözlerinizi kapatmanıza gerek yoktur. Odaklanmadan, gözünüzün önünde görünen şeyin orada olmasına izin verebilirsiniz.
  • Birkaç dakika öylece kalın. Rahatlayın. Birkaç dakika öylece kalın. Daha sonra kalkın ve gününüze devam edin. Bu kadar. Sıklıkla çok basit olduğu söylenir, ancak burada önemli olan basit olması değil, disiplinli olarak yapmaya devam etmektir. Odaklanmanız ve kafanızı boşaltmanız oldukça önemlidir. Ve biliyoruz, hiçbir şey düşünmemek zorlayıcı olabilir. Ancak deneyin, farkı göreceksiniz!