Bahar güzeldir, ancak aynı zamanda bazı kişilerde mevsimsel alerjilerin de baş gösterdiği bir mevsimdir. Bitkiler polen salgıladıkça, bahar nezlesi olan milyonlarca insan burnunu çekmeye ve hapşırmaya başlar. Tedavisi yoktur ancak ilaçlardan ev alışkanlıklarına kadar bahar alerjilerini azaltmak için birçok yöntem mevcuttur.

Bahar Alerjisi Neden Olur?

En büyük bahar alerjisi tetikleyicisi polendir. Ağaçlar, çiçekler ve yabani otlar, diğer bitkileri döllemek için bu küçük taneleri havaya bırakır. Alerjisi olan birinin burnuna polenler girdiğinde, vücudun savunmasını bozarlar. Bağışıklık sistemi, poleni yanlışlıkla bir tehlike olarak görür ve bunun sonucunda alerjenlere saldıran antikorları serbest bırakır. Bu, histamin adı verilen kimyasalların kana karışmasına yol açar. Histaminler burun akıntısını, kaşınan gözleri ve alerjiniz varsa çok tanıdık gelen diğer semptomları da tetikler.

Bahar nezlesi olarak da bilinen mevsimsel alerjiler ilkbahar ve sonbahar aylarında özellikle görülür. Bu rahatsızlığa sebep olan alerjenler ise çim, ağaç ve yabani ot polenleri olabiliyor. Polen kilometrelerce yol alabilir, bu nedenle mesele sadece bulunduğunuz çevredeki bitkiler değildir. Polen sayıları, rüzgârın hapşırmaya neden olan bu taneleri alıp havada taşıdığı esintili günlerde özellikle yüksek olma eğilimindedir. Yağmurlu günler ise alerjenleri yıkayarak uzaklaştırır.

Polen Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Eğer polen alerjisine sahipseniz şu belirtileri gösterebilirsiniz:

  • Burun akıntısı
  • Göz sulanması
  • Hapşırma
  • Öksürme
  • Göz ve burun kaşıntısı
  • Göz çevresinde şişlik

Bu belirtiler mevsimsel ortaya çıkar. Polen alerjileri mevsimden mevsime değişse de belirtiler aynıdır.

Ağaç polenleri: Şubat-Mayıs

Çimen polenleri: Nisan-Temmuz

Yabani ot polenleri: Ağustos-Kasım

Alerji İçin Doğal Tedavi

Uzmanlar çoğu zaman polen alerjilerini çeşitli ilaçlar ve alerji iğneleri içeren tedaviler ile sakinleştirmeye çalışır. Bununla birlikte göz önünde bulundurabileceğiniz alerjiler için evde yapabileceğiniz doğal tedavi yöntemleri de bulunuyor.

  • Nazal Yıkama

Burun akıntısında, mukusu temizlemek ve sinüs kanallarını açmak için ılık su, yaklaşık çeyrek çay kaşığı tuz ve çeyrek çay kaşığı karbonat kullanılır. Burun temizliği için küçük bir burun yıkama şişesi işinizi görecektir. Bu karışımı oluşturmak için steril veya önceden kaynatılmış su kullanmanız gerekir. Sulama cihazını her kullanımdan sonra durulamak ve açık havada kurumaya bırakmak da önemlidir.

  • Öksürük Otu

Çoğu türü Asya ve Güney Avrupa’ya özgü olan öksürük otu, mevsimsel alerji semptomlarını hafifletme potansiyeli gösterir. Bazı çalışmalar öksürük otunun, bazı antihistaminikler gibi alerji semptomlarını hafifletmede de işe yaradığını göstermektedir.

  • Kuersetin

Bu besin soğanda, elmada ve siyah çayda bulunur. Bir antioksidan türü olarak sebzeler, meyveler ve çaylarda bulunan doğal bir bileşendir. Bir bitki flavonolü olan kuersetin, alerjiye sebep olan histaminin salınımını engeller.

  • Isırgan otu

Bazı insanlar alerji semptomlarını tedavi etmek için dondurularak kurutulmuş ısırgan otu yaprakları kullansa da yüzde yüz işe yaradığını gösteren çok fazla araştırma yoktur. Isırgan otunu dilerseniz yemek dilerseniz çay olarak tüketebilirsiniz. Çayı için yarım demlik kaynattığınız suya bir çay kaşığı kurutulmuş ısırgan otu koyun ve 10 dakika boyunca demlemede bırakın.

  • Probiyotik

2015 yılında yapılan bir çalışmaya göre probiyotikler alerjik rinit semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olabiliyor.

Bitkisel tedavileri deneyimlemeden önce doktorunuzla görüşmek büyük bir önem arz eder. Her tedavi kişilerde farklı sonuçlara yol açabileceğinden önlem almak en iyisi olacaktır. Bunun dışında bahar aylarında hepa filtre kullanmak, araba kullanırken camları kapalı tutmak, sık sık evin tozunu almak, uyumadan önce duş almak ve kıyafetlerinizi dışarda kurutmaktan kaçınmak alabileceğiniz en yararlı önlemler olacaktır.

Unutmayın, her şeyin azı karar fazlası zarardır. Vücudunuzdaki herhangi bir problem veya besin değeri eksikliği durumunda takviye gıda ya da doğal çarelere başvurmadan önce uzman bir doktora danışmak sizin için en sağlıklı çözüm olacaktır. Sağlığınız her şeyden önce gelir, kendinize iyi bakın!