Prebiyotikler, bağırsağınızdaki “dost” bakterileri besleyen liflerdir. Bu lifler, bağırsak bakterilerinizin kolon hücreleriniz için besin üretmesini sağlar ve daha sağlıklı bir sindirim sistemine yol açar.

Prebiyotikler, çoğunlukla faydalı iyi bakteriler tarafından yakıt olarak kullanılan özel bir çözünür lif türüdür; insan mikroflorası için besin görevi görür. Bu besinlerden bazıları, bütirat, asetat ve propiyonat gibi kısa zincirli yağ asitlerini içerir. Bu yağ asitleri de kan dolaşımınızda emilir ve metabolik sağlığı iyileştirir.

Ancak prebiyotikler, probiyotiklerle karıştırılmamalıdır. Probiyotikler, yoğurtta, belirli fermente yiyeceklerde veya gıda takviyelerinde bulunan canlı bakterilerdir.

Alışveriş listenize eklemek için sizler için hazırladığımız prebiyotik içeren besinleri gelin beraber inceleyelim!

Hindiba kökü

Hindiba kökü, karahindiba ailesindeki çiçekli bir bitkiden gelir. Kahveye benzer tadı ile popülerdir, yemeklerde, hatta tıpta bile kullanılır.

Hindiba kökü aynı zamanda harika bir prebiyotik kaynağıdır.

Hindiba kökü lifinin yaklaşık % 68’i prebiyotik lif inülinden gelir. Hindiba kökündeki inülin, sindirimi ve bağırsak fonksiyonunu iyileştirir ve kabızlığı gidermeye yardımcı olur.

Sarımsak

Prebiyotik Nedir, Faydaları Nelerdir - Sarımsak

Sarımsak, antioksidan ve lipid düşürücü özelliklerinden dolayı çeşitli sağlık yararları ile öne çıkan, lezzetli bir bitkidir.

Aynı zamanda bağırsakta faydalı bifidobakterilerin büyümesini teşvik ederek bir prebiyotik görevi görür. Ayrıca hastalığı teşvik eden bakterilerin büyümesini önlemeye yardımcı olur.

Yapılan bazı araştırmalar, sarımsaktaki farklı bileşiklerin kardiyovasküler hastalık riskini azalttığını, anti-tümör etkisi yarattığını ve kan şekeri seviyesini düşürdüğünü gösteriyor.

Soğan

Prebiyotik Nedir, Faydaları Nelerdir - Soğan

Soğan, oldukça sağlıklı, lezzetli ve çok yönlü bir sebzedir. Sarımsağa benzer şekilde, soğan da inulin ve FOS (fruktooligosakkarid) açısından zengindir.

FOS, bağırsak florasını güçlendirir, yağ parçalanmasına yardımcı olur ve hücrelerdeki nitrik oksit üretimini artırarak bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

Soğan, antioksidan ve antikanser özellikleri veren flavonoid quercetin açısından da zengindir.

Ek olarak, soğanın antibiyotik özellikleri de vardır ve kardiyovasküler sisteminize fayda sağlayabilir.

Pırasa

Prebiyotik Nedir, Faydaları Nelerdir - Pırasa

Pırasa, soğan ve sarımsakla aynı aileden gelir ve benzer sağlık yararlarına sahiptir.

Pırasa besin değeri açısından yoğundur, kalorisi düşüktür, ancak vitamin ve mineral bakımından yüksektir. İnülin içeriği sayesinde pırasa, sağlıklı bağırsak bakterilerini destekler ve yağın parçalanmasına yardımcı olur.

Pırasa, kanın pıhtılaşmasını destekleyen yüksek miktarda K vitamini içerir.

Muz

Prebiyotik Nedir, Faydaları Nelerdir - Muz

Muzlar lezzetli bir meyveden çok daha fazlasıdır: Vitaminler, mineraller ve lif bakımından zengindirler ve az miktarda inülin de içerirler.

Olgunlaşmamış (yeşil) muzlar, prebiyotik etkileri olan dirençli nişasta bakımından zengindir.

1 adet orta boy muz sadece 105 kaloridir; yaklaşık 3 gram lif ve 422 mg potasyum içerir.

Yulaf

Prebiyotik Nedir, Faydaları Nelerdir - Yulaf

Yulaf, prebiyotik faydaları olan sağlıklı bir tahıldır. Çok miktarda beta-glukan lifi ve bir miktar dirençli nişasta içerir.

Yulaftan bulunan beta-glukan:

  • Sağlıklı bağırsak bakterilerinin artmasına,
  • LDL’in (kötü kolesterol) azalmasına,
  • Kan şekerinin dengelenmesine,
  • Kanser riskinin azalmasına yardımcı olur.

Ayrıca, sindirimi yavaşlattığı ve iştahı kontrol etmeye yardımcı olduğu belirlenmiştir.

Elma

Prebiyotik Nedir, Faydaları Nelerdir -Elma

Elma, lifli ve oldukça lezzetli bir meyvedir. Bir tür çözünür lif olan pektin, bir elmanın toplam lif içeriğinin büyük bir kısmını oluşturur. Elmadaki pektinin prebiyotik faydaları vardır.

Elmalardan elde edilen pektin, sağlıklı bağırsak mikrobiyotasını teşvik eder, iltihabı azaltır.

Pektin, faydalı bağırsak bakterilerini besleyen ve zararlı bakteri popülasyonunu azaltan kısa zincirli bir yağ asidi olan bütiratı artırır.

Öte yandan pektinin insan sağlığına faydalarını tam olarak keşfetmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Elmanın, prebiyotik faydalarına ek olarak, kalp sağlığını iyileştirmeye hatta astım ve diğer akciğer hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olduğu ifade edilir.

Kombu çayı nedir, faydaları nelerdir?” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da İyi Yaşa kategorisine geri dönebilirsiniz.