Zencefil, güçlü antienflamatuar ve antioksidan bileşenlerine sahiptir. Dünyada bir çok mutfağın vazgeçilmezi olan bu bitkinin özellikle taze olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Ancak herhangi bir yiyeceğin bilinçsizce kullanımının ciddi zararlara sebebiyet verebileceği unutulmamalıdır.

Zencefil, yaklaşık 100 santimetre yüksekliğinde, kamış görünümündeki otsu bir bitkidir. Kurutularak toz halinde tüketimi daha yaygın olmakla beraber sağlık açısından zencefilin taze olarak kullanılması önerilir. Zencefil, güçlü antienflamatuar ve antioksidan bileşenleriyle, günümüzdeki birçok alternatif tıp tedavisi yönteminde tercih edilmektedir.

Ancak bir hususu belirtmekte fayda görüyoruz; gerek ABD Sağlık Bakanlığı’na (NIH) bağlı Ulusal Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Sağlık Merkezi (The National Center for Complementary and Integrative Health) gerekse TC Sağlık Bakanlığı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Daire Başkanlığı, zencefilin trombosit sayısı düşük olanlar veya kan sulandırıcı ilaç kullananlarda kanama eğilimini arttırabileceğini ifade etmektedir.

Taze Zencefil Nasıl Seçilir?

Öncelikle taze zencefil alırken, ağır ve nemli olanları tercih edin. Kökün kırıldığı kısım mutlaka biraz daha kuru olacaktır. Bu nedenle %100 nemli bir zencefil bulmak mümkün değil ama tamamiyle kurumuş bir zencefil almamanızı tavsiye ederiz.  Sert, kendine has aromatik kokusu baskın, kabuğu pürüzsüz ve ince olan zencefil biraz nemli olmak kaydıyla ideal bir seçim olacaktır.

Şifa Deposu Zencefilin Bilinmeyen Yönleri: Taze Zencefil Nasıl Seçilir? Nasıl Saklanır? Nasıl Tüketilir?Satın aldığınız taze zencefil oda sıcaklığında birkaç gün bozulmadan duracaktır ama daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız kâğıt havluya sararak ya da bir saklama kabı içinde buzdolabında muhafaza etmeniz daha iyi olacaktır. İsterseniz sezonun aldığınız güzel zencefilleri rendeleyerek derin dondurucu da saklayabilirsiniz. Bu sayede ihtiyacınız olduğu anda derin dondurucudan çıkartıp kullanma şansınız olacaktır.

Taze Zencefil Nasıl Tüketilir?

Taze zencefilin özellikle çaylarda kabuğu ile birlikte kullanılması tavsiye edilir. Ayrıca püre ya da rendelenmiş bir şekilde birçok yemekte taze zencefil tüketilebilir. İşte taze zencefil kullanabileceğiniz birkaç öneri:

  1. Soğuk kış günlerinde taze zencefilli bir çay hem içinizi ısıtacak hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir.  Yapmanız gereken tek şey taze zencefili kesip üzerine kaynar su eklemek. İsteğe göre biraz bal ve limon ekleyebilirsiniz. Hatta biraz viski ekleyerek yetişkinler için öksürük şurubu bile yapabilirsiniz.
  2. Taze zencefili, rendeleyerek ya da püre haline getirerek bütün kış çorbalarınıza ekleyebilirsiniz. Özellikle patates ve havuç çorbalarında Hint baharatları ile birlikte denemenizi öneririz.
  3. Büyük ihtimalle ilk önerenlerden biri olacağız ama kızartmalarınız üzerine biraz rendelenmiş zencefil eklemeye ne dersiniz? Kızartmalarınıza farklı bir tat vereceğine eminiz.
  4. Taze Zencefili birçok tatlıya rahatlıkla ekleyebilirsiniz. Zencefilli tart ve zencefilli bal kabağı pastasını özellikle tavsiye ederiz.

Taze Zencefil Nasıl Soyulur?

Çok taze bir zencefilin kabuğunun soyulmasına gerek bile olmayacaktır ama yine de ben kabuğunu soymak isterim derseniz size bunun için de birkaç önerimiz var:

  1. Kesme tahtasında sıkıca tuttuğunuz zencefilin içi kısmını bir kaşık yardımı ile alabilirsiniz. Bu yöntem özellikle büyük zencefiller için daha uygun olacaktır.
  2. Sebze soyucu kullanabilirsiniz.
  3. Önce dilimleyip sonra bıçakla kabuğunu soyabilirsiniz.

Hangi mevsimde hangi balık yenir?” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da İyi Yaşa kategorisine geri dönebilirsiniz.