Hızla ilerleyen dijitalleşme ve teknolojik gelişim, herkesin hayatının önemli bir parçasına haline geldi ve bu önem günden güne artmakta ve yeni boyutlar kazanmaktadır.

Özellikle pandemi ile birlikte olağan hale gelen uzaktan çalışma hali, hepimizi sanal olanla daha fazla içli dışlı bir hale getirdi.

Buna ek olarak kendini ifade etme alanları da dijitalleşme ile birlikte büyük ölçüde değişti. Birçok sosyal medya aracı bu ifade edişin temel mekânı haline geldi. Hepimiz sosyal medya mecralarından arkadaşlıklar ediniyor veya arkadaşlarımızı ekliyoruz ve o mecralarda gündelik hayatımızdan, yapıp ettiklerimizden, ilgi alanlarımızdan ve sevip sevmediğimiz şeylerden söz ediyoruz.

Sosyal medya yaşamımıza o kadar dâhil oldu ki, her gün bu sayfalara bakmak gün içindeki en büyük alışkanlığımız haline geldi. Bu da çağın getirdiği bir alışkanlık elbette. Artık sevdiğimiz insanlarla iletişim kurmayı, yeni bir şeyler öğrenmeyi veya eğlenmeyi çoğu zaman sosyal medya platformları aracılığıyla gerçekleştiriyoruz. Bu gayet doğal bir durum. Ama bazen bu durum özellikle de mental sağlığımız için bazı sorunlar teşkil edebiliyor.

Eğer siz de sosyal medyayı aşırı kullanmaktan dolayı, baş edemediğinizi düşündüğünüz sorunlarınızın üstesinden gelemiyorsanız sosyal medya detoksunu deneyebilirsiniz.

Sosyal medya detoksu tamamen sosyal medya ortamından uzaklaşmak, bağları koparmak anlamına gelmiyor elbette. Bu detoks besin diyetleri gibi, hesaplarımızı daha az vakitte ve daha verimli kullanmayı içeriyor. Örneğin belli bir sosyal medya hesabımızı sadece belirli ve kısıtlı saatlerde girmeye çalışıp, geri kalan zamanlarda kendimize ya da çevremizdeki reel dünyaya vakit ayırmak bir sosyal medya detoksu olabilir.

Bu detoks, paylaştığımız ya da maruz kaldığımız paylaşımlarla ilgili yoğun bir kaygı yaşadığımız durumda, bunu kontrol etmemizi sağlayabilir. Daha kısıtlı vakitlerde sosyal medyaya maruz kalmak, kendimizi başkalarıyla kıyaslamamızı ya da geçmişimizi takıntı haline getirmemizi engellemeye de yardımcı olabilir. Tabii bunu belirli bir bilinçle, farkında olarak yapmalıyız. Uzak kaldığımız vakitlerde meditasyon yapmak ya da kaygımızı kontrol altına alabilmek için belirli uğraşlar bulmak, kaygı üzerine düşünmek önemli olabilir.

Detoksu uyguladığımız zamanlarda sadece başka hayatlara bakarak geçirdiğimiz boş vakitler yerine, yine sosyal medya aracılığıyla bize bir şeyler öğretebilecek ya da iletişimimizi güçlendirecek yeni aplikasyonları kullanmayı alışkanlık haline getirmeye çalışabiliriz. Eğer irademizi çok zorluyor ise birkaç uygulamayı kısıtlı bir süre için silebiliriz veya dondurabiliriz de.

Bu uzak kalış detoksu bize kendi duygu ve düşüncelerimize yoğunlaşmak için gereken zamanı sağlayabilir. Böylece bize zarar veren duygularımızı kontrol altına alabiliriz. Sosyal medya kullanımında hiçbir sorun yoktur. Sorun kullanma şekillerimizin bize zarar vermesiyle başlar. Bu nedenle sosyal medya detoksuna herkes gibi ihtiyaç duyuyoruz. Buna ek olarak bu detoksun da sadece uygulayacak insanın isteğiyle yapılabileceği de unutulmamalıdır.

“Çağımızın Hastalığı Sosyal Medya Bağımlılığı” içeriğimizi de okuyabilirsiniz.