Bu yazıyı okuyorsanız, muhtemelen sağlığınıza ve kolesterolün hayatınız üzerinde oynayabileceği role önem veriyorsunuz. Bu, kıymetli bir adım, çünkü yüksek kolesterol, dünyada ve özellikle ülkemizde en sık görülen hastalıklardan bir tanesi. Hazır yemeklerin oldukça yaygınlaştığı günümüzde adından sıkça söz ettiren kolesterol aslında vücudumuzun sağlıklı hücreler oluşturmak için ihtiyaç duyduğu, kandaki mumsu bir madde. Ancak kolestrolün yükselmesi kalp ve damar hastalıkları riskini arttıran ciddi bir belirti.

Kolestrol Nedir?

Kolesterol, vücuttaki tüm hücrelerde bulunan mumu andıran, yağa benzer bir maddedir. Beynimiz de dahil olmak üzere sinir sistemimiz, bağışıklık sistemimiz ve gözlerimizde bulunan hücrelerde daha fazladır. Hormonların düzenlenmesi ve vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi anlamında önemli bir görevi vardır. Ayrıca vücudumuzun D vitaminini işlemesinde, üreme ve kortizon üretiminde rol oynar.

Kolesterol dendiğinde tekil anlaşılsa da aslında bu lipoprotein türünü ikiye ayırabiliriz:

HDL yani iyi kolesterol olarak adlandırabileceğimiz bu tür yalnızca vücudumuz tarafından sentezlenir, besin yoluyla vücuda alınmaz.

LDL namı diğer kötü kolesterol vücuda besinler yoluyla alınır. Kötü kolesterol kanda biriktiğinde safra taşlarının oluşumuna yol açabilir.

Biraz daha detaylandırmak gerekirse; aslında kolesterol iki kaynaktan gelir. Karaciğerimiz ihtiyacımız olan tüm kolesterolü üretir. Vücudumuzdaki kolesterolün geri kalanı hayvanlardan elde edilen gıdalardan gelir. Örneğin, kırmızı et, kümes hayvanları ve süt ürünlerinin tümü diyetsel kolesterol içerir.

Aynı yiyecekler doymuş ve trans yağlar bakımından da yüksektir. Bu zararlı yağlar, karaciğerinizin ihtiyacınız olduğundan daha fazla kolesterol üretmesine sebebiyet verir. Çoğu zaman bu ek üretim, normal kolesterol seviyesinin yükselmesi anlamına gelir.

Yüksek Kolesterol Belirtileri Nelerdir?Vücutta Kolesterol Neden Yükselir?

Beslenme alışkanlıklarımız vücuttaki kolesterol seviyesinde büyük önem taşıyor. Hazır ya da son kullanma tarihi çok uzun olan besinler, yağlı kırmızı et gibi hayvansal gıdalar, kızartma, margarin, cips gibi yiyecekler vücutta adeta kolesterol bombası etkisi yaratıyor.

Aşırı kilolu olmak halk arasında iyi kolesterol olarak bilinen LDL’yi düşürürken kötü kolesterol olan HDL’yi yükseltiyor. Hareketsiz bir yaşam tarzı da vücuttaki kolesterolün yükselme sebeplerinden birini oluşturuyor.

Ayrıca insülin direnci, hipotiroidi, guatr, diyabet gibi endokronoloji ve metabolik etkenler de iyi kolesterolü düşürürken kötü kolesterolün yükselmesine sebep olabiliyor. Bunların yanında, genetik faktörlerin de yüksek kolesterolde rolü olabileceğini unutmayalım.

Yüksek Kolesterolün Belirtileri Nelerdir?

Kolesterol seviyesinin yüksek olduğu durumlarda birtakım belirtiler meydana gelir.
Bunların arasında; göz çevresinde sarı yağ bezelerinin oluşması, yaraların geç iyileşmesi, nefes darlığı, ciltte lekelenmeler, göğüs ağrısı, deri altında yağ birikmesi akla ilk gelenlerdendir. Aşırı halsizlik ve baş ağrısı da yüksek kolesterolün habercisi olabilir. Bunların yanı sıra, el ve ayaklarda üşüme, morarma hatta uyuşma da gözlemlenebilir.

Yüksek Kolesterolü Düşürmek İçin Neler Yapılabilir?

Yüksek kolesterole yol açan sebepler arasında hayvansal besinlerin aşırı tüketilmesi yer aldığından, bir süre et ve kümes ürünleri gibi hayvansal gıdalardan uzak durmaya, ihtiyacınız olan proteini kuru baklagillerden almaya çalışabilirsiniz. Ceviz, badem gibi Omega3 açısından zengin kuruyemişleri tüketebilir varsa sigara alışkanlığını terk edebilirsiniz. Aşırı kilonun iyi kolesterolü düşürdüğünü biliyoruz; dolayısıyla daha sağlıklı beslenip düzenli egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirebilirsiniz.

Kısaca kolesterolünüzü düzenli olarak kontrol edin, kendinizi kalp krizi ve felç geçirmekten koruyun!

Laktoz alerjisi hakkında bilinmesi gerekenler” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da İyi Yaşa kategorisine geri dönebilirsiniz.