Eski adıyla Tenedos olan Bozcaada, Türkiye’nin üçüncü büyük adasıdır. Çanakkale ilinin nüfus bakımından en küçük ilçesidir. 2021 yılı verilerine göre nüfusu 3,098’dir. Bozcaada’nın nüfusu kışın düşmekte, yazın ise tatilcilerle artmaktadır.

Bağcılık, deniz turizmi ve rüzgâr santralleri gibi spor dallarıyla ön plana çıkan Bozcaada; içi sevimli mekânlarıyla, Rum mimarisiyle bezeli sokaklarıyla, nefis gün batımlarıyla, meşhur rüzgârıyla, güneşiyle ve nefes kesen buz gibi deniziyle insanın ömrünü resmen uzatır. Türkiye’nin yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen bölgelerden biri olan Bozcaada’nın gezilecek en iyi yerlerinden bazıları şunlardır:

1. Bozcaada Sokakları:

Eğer tatile gittiğiniz yerlerin sokaklarını gezmeyi sevenlerdenseniz Bozcaada tam size göre bir yerdir.

Bu sokaklar hem en sevilen yerlerden biri olması açısından hem de Bozcaada’nın tek toplu yerleşim yeri yani merkezi olmaları sebebiyle önemlidir. Bu sokakların tarihine bakacak olursak ise şöyledir: Eskiden ada merkezinin ortasından, yani bugünü düşününce feribottan inildiğinde adanın içine doğru ilerleyen Çınarlı Çarşı Caddesi üzerinden geçen bir dere varmış.

Bu derenin Bozcaada Kalesi tarafında kalan kısmı Rum Mahallesi, liman tarafında kalan kısmıysa Türk Mahallesi olarak kabul ediliyormuş.

Bugün bu mahallelerin arasındaki ayrım mimari farklardan anlaşılabilir. Birbirini dik kesen sokaklar, Arnavut kaldırımları, bakımlı evler ve ilgi çekici kapılar Rum Mahallesi tarafındayken; kıvrımlı sokaklar ve ahşap, cumbalı evler Türk Mahallesi tarafındadır.

2. Meryem Ana Kilisesi:

Bozcaada’nın sembolik yapısı olan Meryem Ana Kilisesi, Rum Mahallesi’nin ara sokaklarında 1800’lerden beri yerini korumaktadır. Kilisenin avlusunda 4 katlı bir saat kulesi ve üzerinde çan bulunmaktadır. Eğer Meryem Ana Kilisesini ziyaret etmek isterseniz biraz fedakârlık yapmanız gerekmektedir. Çünkü kilisenin içini sadece pazar sabahları saat 08.00’de yapılan ayinde görebilirsiniz.

3. Bozcaada Yat Limanı:

Feribotla adaya yaklaşırken size ilk selam veren yer Bozcaada Yat Limanıdır. Bozcaada Kalesi tarafının olduğu kısımda liman boyunca yürüyüş yapmak oldukça keyiflidir. Üstelik eğer sezon döneminde gidilirse, yürüyüş esnasında hediyelik eşya, takı gibi ufak tefek şeyler satın alabileceğiniz birçok tezgâh ve bir şeyler yiyip içmek için oturabileceğiniz işletmeler bulunmaktadır.

4. Bozcaada Kalesi:

Heybetli ve gösterişli bir kaledir. Feribotla gelirken sizi ilk karşılayan adalardan biri de bu kaledir. Bozcaada, Çanakkale Boğazı’nın çıkışında olması ve anakaraya yakınlığı nedeniyle tarih boyunca hep istila riski bulunan önemli bir nokta olması nedeniyle adanın tarihteki sakinleri kendilerini güvende hissetmek için çareyi devasa bir kalede bulmuşlar.

5. Bozcaada Koyları:

Tertemiz, masmavi ve berrak suyuyla Bozcaada Koyları, binalardan, şehirden, kentleşmeden bıkanlar için doğayla baş başa kalacağınız nadir yerlerdendir. Adada irili ufaklı, isimli isimsiz birçok koy bulunmaktadır. Hepsini gezmek için en az 4-5 günlük bir tatil gerekebilir.

6. Bozcaada Rüzgâr Gülleri ve Polente Feneri:

Adanın en batı ucunda, Batı Burnu olarak isimlendirilen sağı solu uçurum bir bölgede bulunan Bozcaada Rüzgâr Gülleri, 2000 yılında yapılan 17 rüzgârgülü ve 1861’den kalma, Polente Feneri isimli bir fenerden oluşmaktadır. Rüzgârgüllerini takip edip en uca gittiğinizde ise meşhur Polente Fenerini göreceksiniz.

7. Bozcaada Müzesi:

Bozcaada Müzesi, Rum Mahallesi’nde, tarihi bir Rum evi içerisinde bulunmaktadır. Bu müze, “müze” kavramıyla aşina olduğumuz yerlere pek benzememektedir. Müze size bağcılık ve şarapçılıktan denizciliğe, savaş dönemlerinden Bozcaada esnafına kadar Bozcaada kültürünün bir parçası olan her konuyu eski fotoğraflar, evraklar, nesneler gibi çeşitli belgeler aracılığıyla görme fırsatı verir.

 8. Bozcaada Şarap Fabrikaları:

Bozcaada için çok eskilere, neredeyse 3 bin yıl öncesine dayanan şarapçılık geleneği, ada için hem turistik hem ekonomik açıdan oldukça değerlidir. Şarapçılık 1925’lere kadar Rumlar tarafından yürütülmüştür.

9. Bozcaada Sanat Galerileri:

Bozcaada 70’li yıllardan bugüne sanatçıları kendine çekmiş bir ada olmuştur. Romantik havasının etkisine kapılıp gelen pek çok sanatçının etkisiyle Bozcaada bütünüyle bir sanat merkezi haline gelmiştir ve zamanla sanat galerileri açılmıştır. Bu sanat galeri şunlardır: Bozcaada’nın ilk sanat galerisi olan Rengigül Sanat Galerisi, Armagrandi Sanat Galerisi, Yiğit Başak Resim Evi.

10. Göztepe:

192 metre ile adanın en yüksek yeri olan Göztepe’de özellikle havanın açık olduğu zamanlarda Gökçeada’dan Çanakkale Boğaz’ına, Midilli Adası’ndan Semadirek Adası’na kadar birçok yeri rahatlıkla görebilirsiniz.

“Doğal Taşlar Ve Özelllikleri” Başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Keşfet kategorisine geri dönebilirsiniz.