Ormanlar, dünyadaki bitki ve hayvan türlerinin büyük bir çoğunluğuna ev sahipliği yapmada sorumlu olmalarına rağmen, küresel kara alanının yaklaşık %31’ini kaplar ve bunların çoğu tehdit altında veya tehlikede olarak kabul edilir. Dünya ormanlarının yarısı sadece beş ülkede bulunur ve çoğu parçalanmış durumdadır.

Ormanlarımızı korumak için pek çok neden vardır. Sadece bir oksijen kaynağı olarak, hayatta kalmak için onlara bağımlı değiliz, ormanlar aynı zamanda hayvanlar için kritik yaşam alanları, insanlar için geçim kaynakları sağlıyor ve iklim değişikliğinin hafifletilmesine yardımcı oluyorlar. En azından ormanlar, Amazon’un geniş görkeminden geniş parklarınıza kadar doğal dünyanın ne kadar güzel olabileceğinin önemli bir hatırlatıcısı olarak hizmet eder. Gelin, doğaya ev sahipliği yapan, dünyanın en büyük yeşil akciğerlerini beraber tanıyalım.

Amazon Ormanları

Yaklaşık 2.300.000 mil kare büyüklüğündeki Amazon ormanları, dünyadaki en çok biyolojik çeşitliliğe sahip ve en büyük ormandır. Brezilya, Bolivya, Kolombiya, Ekvador, Fransız Guyanası, Guyana, Peru, Venezuela ve Surinam Cumhuriyeti’ne yayılır ve bilinen her on vahşi yaşam türünden birine ev sahipliği yapar. Amazon ormanlarında neredeyse her gün yeni türler keşfedilir.

Ne yazık ki, Amazon ormansızlaşma ve yangın nedeniyle benzeri görülmemiş çevresel zorluklarla karşı karşıya; 2019’a kadar Brezilya’nın Amazon yağmur ormanları bölümünde yaklaşık 28.000 mil kare yandı.

Kongo Yağmur Ormanları

Afrika’nın Kongo Havzası’nı oluşturan alanın sadece bir kısmı olan Kongo yağmur ormanı, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi ve Gabon’da 1.400.000 mil kareyi kapsıyor. Amazon’dan sonra genellikle Dünya’nın “ikinci akciğeri” olarak anılan Kongo, aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Alanları olarak belirlenen beş ayrı milli parkla korunmaktadır.

Dünyadaki En Büyük Ormanlar

Yeni Gine Yağmur Ormanları

Yeni Gine’nin yağmur ormanları, 303.500 mil karelik geniş dağlık manzaraları bir araya getirerek, ülkenin kara kütlesinin yarısından fazlasını oluşturuyor. Bir adada bulunduğundan, Yeni Gine yağmur ormanı, dış dünyayla çok az veya hiç teması olmayan yerli halka ve yerli hayvan türlerine ev sahipliği yapar.

Dünyadaki En Büyük Ormanlar

Valdivian Ilıman Yağmur Ormanları

Güney Amerika’nın güney konisindeki Valdivian ılıman yağmur ormanlarında yaşayan bitki türlerinin en az %90’ı endemiktir, yani ya yerlidirler ya da tam olarak o bölgeyle sınırlıdırlar. 95.800 mil kare büyüklüğünde, buradaki orman, herhangi bir ılıman biyomda kaydedilen hayvanlar tarafından gerçekleştirilen en yüksek tozlaşma (polenleşme) olaylarından birine sahiptir.

Tongass Ulusal Ormanı

Güneydoğu Alaska’da bulunan ve yaklaşık 26.560 mil karelik bir alana yayılan Tongass Ulusal Ormanı, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük ulusal orman ve Kuzey Amerika’daki en büyük ılıman yağmur ormanıdır. Bu, yüksek seviyelerde depolanmış karbon ve biyokütle nedeniyle özellikle önemli olan, Dünya’nın eski büyüme ılıman yağmur ormanlarının neredeyse üçte birine sahip olduğu anlamına gelir.

Kullanılan tüm görseller wikipedia.org adresinden alınmıştır.

Anoreksiya Nervoza Nedir?” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Keşfet kategorisine geri dönebilirsiniz.