Sağlıklı bir vücutta hücreler büyür, bölünür ve daha sonra vücutta birbirinin yerine geçer. Yani, yeni hücreler oluşurken eskiler ölür.

Bazı tümörler iyi huylu ve kanserli olmayan hücrelerden oluşur. Kötü huylu tümörler kanserli hücrelerdir ve vücudun diğer bölgelerine yayılarak çoğalabilir.

İyi huylu tümörler yakındaki dokuları istila etmez veya kanser gibi vücudun diğer bölgelerine yayılmaz. Çoğu durumda, iyi huylu tümörlerin görünümü kötü olmaz. Fakat unutmamak gerekir ki, iyi huylu tümörler kan damarları veya sinirler gibi hayati yapılara baskı yaparlarsa ciddi olabilirler. Bu nedenle bazen tedavi gerektirirler, bazen de gerektirmezler.

Peki, iyi huylu tümörlerin sebepleri nelerdir?

Çoğu zaman iyi huylu tümörlerin oluşmasının nedeni bilinmemektedir. Fakat iyi huylu tümörlerin büyümesi şunlarla ilişkilendirilebilir:

  • Radyasyona maruz kalma gibi çevresel toksinler,
  • Genetik,
  • Diyet,
  • Stres,
  • Lokal travma veya yaralanma,
  • Enflamasyon veya enfeksiyon.

İyi Huylu Tümörlerin Tedavisi

Çoğu durumda, iyi huylu tümörlerin tedaviye ihtiyacı yoktur. Ancak semptomlar bir sorunsa tedavi gerekebilir. Yaygın tedavi türlerinden biri olan cerrahi müdahaledeki amaç, çevre dokulara zarar vermeden tümörü çıkarmaktır.

İyi huylu bir tümör nasıl teşhis edilir?

Herhangi bir semptomunuz varsa veya anormal herhangi bir şey hissederseniz, bir sağlık uzmanıyla konuşmalısınız. Bazı testler, bir tümörün iyi huylu veya kötü huylu olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.

Tümörün nerede olduğuna bağlı olarak testler şunları içerebilir:

Biyopsi: Biyopsi sırasında, uzman kişi bir doku parçasını çıkarır, ardından hücreleri mikroskop altında inceler.

Görüntüleme testleri: Bir CT taraması, MRI veya ultrason, tümörler de dahil olmak üzere vücudunuzdaki yapıların ayrıntılı görüntülerini oluşturabilir.

Mamogram: Mamogram, meme dokusundaki anormal büyümeleri veya değişiklikleri tespit edebilen özel bir röntgen türüdür.

X-ışını: X-ışınları, vücudunuzun içinde, genellikle kemiğin fotoğraflarını çeker.

İyi huylu bir tümör için ne zaman tıbbi yardım almalıyım?

Herhangi bir olağandışı büyüme veya bir tümörü gösterebilecek semptomlar için tıbbi yardım almalısınız.

Size iyi huylu bir neoplazm teşhisi konduysa ve hemen tedavi edilmesi gerekmiyorsa, gelişebilecek herhangi bir değişikliğin farkında olmalısınız. Görünüşünde veya hissiyatında herhangi bir farklılık olursa veya artan ağrınız, başka semptomlarınız varsa hemen doktorunuzla görüşmelisiniz.

Kadınların Karşılaştığı Zorluklar” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Keşfet kategorisine geri dönebilirsiniz.