fbpx
Moğolistan'ın hayat şartları

Mavi Göklerin Ülkesi Moğolistan’da Yaşam

Mavi Göklerin Ülkesi olarak anılan Moğolistan, metrekare başına düşen insan sayısının dünyada en az olduğu ülke. Ülkenin coğrafyası büyük, insan az ve ulaşım da zor. Geleneksel yaşam tarzının egemen olduğu Moğolistan hakkında merak edilenler…

Moğolistan, 1.564.116 kilometrekarelik yüzölçümüyle dünyanın en büyük ülkelerinden biri. Nüfusun büyük kısmı, ülkenin başkenti Ulanbatur’da yaşıyor ve Moğolistan’da geleneksel yaşam tarzı devam ediyor. Yaz aylarının uzun sürmesi sebebiyle masmavi gökyüzüyle özdeşleştirilen Moğolistan’da halk, hala çadırlarda yaşıyor.

Dünyanın En Büyük Çöllerinden Gobi Çölü

Moğolistan, Doğu ve Orta Asya’da; denize kıyısı olmayan bir ülke. Ülkenin komşuları, kuzeyde Rusya; güneyde, doğuda ve batıda ise Çin. Moğolistan’ın ana dili Moğolca. Batı kısmında, Kazakça konuşuluyor. Moğolların çoğu Rusça da biliyor.

Moğolistan’ın güneyinde dünyanın en büyük çöllerinden biri var: Gobi Çölü. Kısa bir bitki örtüsü ile kaplı olan Gobi Çölü, Sahra Çölü gibi değil. Dünyada en fazla dinazor fosili bulunan yerlerin başında gelen Moğolistan’daki Bazanzag Alevli Kayalar (Flaming Cliffs), içlerinde dinazor fosilleri bulunan kayalardan meydana gelen etkileyici yerlerden. Başkent Ulanbatur’a yakın olan Gorkhi Terelj Ulusal Parkı’nda ise Budist Manastırı’nı ziyaret edebilir, uzun yürüyüşlere çıkabilirsiniz.

Karakurum, Orhun Vadisi’nin merkezi. Yalnızca Moğol İmparatorluğu’nun da tarihi merkezi değil, aynı zamanda İpek Yolu’nun da önemli duraklarından. Orhun Vadisi’ndeki Orhun Şelalesi, Moğolistan’ın en büyük şelalesi. Moğolistan’a gittiğinizde Orhun Yazıtları’nı da mutlaka görmelisiniz. Orhun Yazıtları ile Karakurum arasında ülkemiz tarafından yapılmış olan Bilge Kağan Otoyolu var. Orhun Yazıtları’nın bulunduğu yerde yine Türkiye tarafından yapılmış bir müze mevcut. Yazıtların orijinalleri de müze içinde.

Moğolistan'da hayat şartları_Gün Batımında Atla Gezinti

Moğolistan’da hayattan kareler – Gün batımında atla gezinti

Moğolistan’ın Müzeleri

Kültür ve sanat bakımından büyüleyici bir ülke, Moğolistan… Moğolistan’da birçok müze bulunuyor: Bogd Khaan Winter Palace Müzesi, Doğa Tarihi Müzesi, Moğolistan Milli Tarih Müzesi, Zanabazar Güzel Sanatlar Müzesi görülmesi gereken müzelerden. Cengiz Han Heykeli’nin bulunduğu Sukhbaatar Meydanı, Ulusal Opera, Parlamento Binası, Kültür Sarayı da gezilmeli.

Moğol Mutfağı, genel olarak kırmızı et ağırlıklı. Sütlü ve tuzlu içilebilen Moğol Çayı Suutei Tsai’yi deneyebilirsiniz. Çok yağlı koyun eti haşlaması, pirinç ve süt ürünleri, Moğol mutfağının lezzetlerinden. Keçinin kaburgasının içten pişirilmesiyle yapılan Boodog da geleneksel lezzetler arasında. Bölge, balık yemekleri açısından da zengin. Alışveriş yapmak isteyenler ise Moğolistan’dan deve tüylü battaniye, giysi, bot, yöresel kıyafetler, halı gibi eşyalar satın alabilir.

Başkent Ulanbatur’un gece hayatı çok renkli ve hareketli değil. Gece 12’den itibaren alkol yasağı var. Alkol yasağından sonra Ulanbatur’daki bar ve gece kulüplerinin çoğunluğu kapanıyor. Yine de Moğolistan’da gece hayatı yok, diyemeyiz. Büyük ve lüks eğlence mekanları da var. Kılık kıyafetinize dikkat etmeniz öneriliyor. Ulanbatur’daki eğlence mekanları kentin ana caddesi olan Sukhbaatar Meydanı’nda… Şehirdeki çeşitli bar ve publarda, Moğol müziğinin örneklerini dinleyebilirsiniz. Gece hayatı, hafta sonu daha renkli. Şehir merkezindeki gece kulüpleri ve barlara alternatif olarak oteller de gece eğlenceleri düzenlemekte…

Başkent Ulanbatur’da Atatürk Caddesi

Türkiye, Moğolistan’ın müttefik olarak belirlediği üç ülkeden biri (Diğerleri Rusya ve Çin).  Ulanbatur’un en güzel caddelerinden birinin adı Atatürk Caddesi ve caddenin girişinde bir Atatürk Heykeli var.

Sonsuz bozkırlar, uzun yolculuklar, doğayla iç içe yaşayan Moğollar, çölden çıkıp at sırtında gidilen buzullar, Cengiz Kağan Heykeli, ulusal parklar, Tonyukuk Yazıtları ve Türk eserleri, Moğolistan’ı 2020 seyahat ajandanıza eklemeniz için yeter de artar bile!

Moğolistan’a havayolu aracılığıyla Moskova üzerinden aktarmalı olarak gitmek ilk seçenek… Türkiye’den Moskova’ya gittikten sonra Moğolistan’ın hava yolu şirketlerini kullanarak Moğolistan’a ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu uzak ve büyük ülkeye, Trans Sibirya treni ile seyahat edebilirsiniz (Yedi gün sürüyor, manzara müthiş). Bu arada küçük bir not: Moğolistan, 30 gün için vize istemiyor.

Moğolistan’ın iklimi nasıldır? Moğolistan’ın büyük bölümünde, sert bir kara iklimi hüküm sürüyor (Yağış az). Başkent Ulanbatur’da Ocak ayındaki sıcaklık ortalaması, eksi 28 derece. Temmuz  ayındaki sıcaklık, 18 derece. Moğolistan’da kışın ırmaklar ve göllerin donduğunu da belirtmekte fayda var.

Pierre Loti kimdir? Pierre Loti tepesi nerededir?” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Keşfet kategorisine geri dönebilirsiniz.

Herhangi bir şey ara