Büyük İskender’i altın taçla karşılayan Phaselis Antik Kentindeki kazılarda neredeyse kazma vurulan her yerden tarih çıkıyor. Birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edilen antik şehirde Antalya Müze Müdürlüğü tarafından yapılan 2015 tarihli kazı çalışmalarında yüzeye yakın bir bölgede insan iskeleti bulundu. Duvar kalıntılarının da bulunduğu bölgede, kazı çalışmaları devam ediyor.

Phaselis Antik Kenti Ne Zaman Keşfedildi?

Likya’nın doğusunda kalan antik kentin Rodoslular tarafından milattan önce 7. yüzyılda kurulduğu kaydediliyor. Likya uygarlığının en önemli liman kentlerinden biri olan Phaselis, 1811-1812 yılları arasında İngiliz Kraliyet Donanması adına Küçük Asya güney sahili ölçümleri yapan Kaptan F. Beaufort tarafından keşfedildi. Beaufort, kentin planını çıkararak, kartografik araştırmalar yaptı. Beaufort’un araştırmaları sırasında İngiliz arkeolog C. R. Cockerell de Phaselis bölgesine gelerek, çeşitli araştırmalara imza attı. 1838 yılında da İngiliz arkeolog Sir C. Fellows tarafından farklı bir arkeolojik çalışma daha gerçekleştirildi. İlerleyen dönemlerde Phaselis’e olan ilgi hiç azalmadı, farklı ülkelerden gelen arkeologlar ve tarihçiler bölgede mimari, arkeolojik ve epigrafik çalışmalarda bulundu.

Phaselis Antik Kentin Hikayesi

Phaselis Antik Kenti Özellikleri

Kentte 20 ila 24 metre genişliğinde bir cadde bulunuyor. Caddenin çevresinde dükkanlar ve gezinti yolları dikkat çekiyor. Caddenin güney tarafında Hadrian Kapısı yer alıyor. Hamamlar, Agora ve tiyatro gibi yapılar da caddeye yakın bölgeye konumlandırılmış. Bu yapıların milattan önce 1. ya da 2. yüzyıllarda inşa edildiği tahmin ediliyor. Kent merkezindeki yerleşim yerleri arasında, 70 metre yükseklikte bulunan platonun üzerine inşa edilmiş su kanalları bulunuyor. Kentte yapılan arkeolojik kazılarda çok sayıda antik buluntu, epigrafik veri ve tarihi coğrafi bilgiye ulaşıldı.

Phaselis Antik Kenti Nerede?

Phaselis Antik Kenti, Antalya Beydağları Sahil Milli Parkı içinde yer alıyor. Antalya-Kumluca karayolunun 57. kilometresinden güneye doğru yaklaşık birkaç kilometre sonra kente ulaşılabiliyor. İdari olarak Kemer ilçesine bağlı Tekirova’da yer alan Phaselis teritoryumunun kuzeyinde Gökdere Vadisi, güneyinde Üç Adalar ve Tahtalı Dağı, batısında ise Çandır Vadisi uzanıyor.

Kaynaklar:
hurriyet.com.tr
antalya-kemer.bel.tr/phaselis-antik-kenti 

İlk yardımın altın kuralları” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Keşfet kategorisine geri dönebilirsiniz.