fbpx
burgazada-çünkü-başka-sen-yok

Prens Adaları’nın En Huzurlusu, En Romantiği: Burgazada

Başlığımız size çok iddialı gelmiş olabilir. Ama ilk vapura atlayıp kendinizi İstanbul’un kaosuna 1 saat uzaklıkta olan Burgazada’nın şahsına münhasır yaşantısının kucağına bırakınca bize hak vereceksiniz.

Sahilinde dizilmiş balıkçı sandalları, onun hemen karşısında duran restoranları, restoranların yanı başındaki ada halkının büyüklerinin gittiği kahvehanesi ile filmlerde gördüğünüz o minik ve sevimli ada ruhunu Burgaz’da  hissetmeniz mümkün. Tavsiyemize uyup da martı sesleri eşliğinde adaya gitme planları yapmaya başladıysanız Burgazada’da ne yapılır sorusuna yanıt aramamızın vakti gelmiştir. Aslında Burgaz’da Burgaz’la aşk yaşanır. Ne demek istediğimi adaya gidince anlayacaksınız. İşte bu minik cennette bir gün boyunca yapabilecekleriniz!

Ergün Pastanesi’nde Tatlı Bir Günaydın

Vapurdan iner inmez karşınıza çıkacak olan Ergün Pastanesi, adalıların uğrak noktası. Çikolatalı ponçik, çilekli milföy, şu karamel gibi Ergün’ün klasikleşmiş ürünlerinin tadına bakıp demli çayınızı içmeden Burgaz’a geldim demeyin. Eğer adaya yaz gününde gittiyseniz bisikletli arabasıyla dolaşan Dondurmacı Yunus’un az çeşitli, bol lezzetli, %100 doğal meyveden yaptığı dondurmanın tadına bakmayı ihmal etmeyin.

Ara Sokaklarda Kısa Bir Yürüyüş

Burgazada’da ne yapılır diye hiç düşünmeyin ve kendinizi adanın sessiz, huzurlu sokaklarına bırakın. Begonvillerin süslediği Rum evleriyle dolu sokakları, kedi ve köpekleri selamlayarak kısa bir yürüyüşe çıkabilirsiniz. Ada halkının sükunetini bozmadan yavaş bir şekilde kullanacağınıza dair kendinize söz veriyorsanız bu güzelim sokakları kiralayacağınız bisikletle de gezebilirsiniz.

Leziz Bir Kahve Molası

Adalardaki tek 3. dalga kahveci olan Four Letter Word Coffee’de yeni nesil kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Kafeden çıkınca yolun hemen solunda kalan Three Things on an Island adlı tasarım mağazasında adaya özgü çantalara, seramik bardaklara, el yapımı takılara ve çok daha fazlasına göz atabilirsiniz.

burgazada-çünkü-başka-sen-yok--Sait Faik Abasıyanık Evi

Burgazada’da görülmesi gereken bir başka yer de, adayla bütünleşmiş Sait Faik’in yaşamış olduğu ev. Eğer yazarın hikayelerine biraz olsun aşinaysanız ne denli bir Burgaz aşığı olduğunu az çok biliyorsunuzdur. İşte bu yüzden Burgaz’ı daha iyi anlamak, derinliğine yaşamak için Sait Faik Müzesi’ni gezmenizi öneririz. Pazartesi ve Salı günleri kapalı olan müzede Sait Faik’in şiirine, yaşamına ve hayata olan bakışına dair her şeyi onun ayak izlerinde yürüyerek hissedebilirsiniz.

Kiliseler Ve Manastırlar

Vapurla adaya gelirken kubbesiyle göze çarpan Aya Yani Kilisesi (Ioannes Prodromos), Sait Faik Müzesi’nin aşağısında yer alıyor. Adanın en önemli tarihi yapılarından biri olan Aya Yani Kilisesi 800’lü yıllarda inşa edilmiş. Burgaz’ın Kınalıada’ya bakan kısmına doğru yürüdüğünüzde ise Öğretmen Evi’ni geçtikten sonra Aya Yorgi Manastırı’nı göreceksiniz. Bizans’tan kalma olduğu rivayet edilen bu manastır 1999 depreminde zarar gördükten sonra 2005’te yeniden restore edilmiş. Eğer adanın zirvesine çıkmayı göze alıyorsanız Bizans Dönemi’nden kalma Hristos Manastırı’nı da mutlaka görmenizi öneririz. Hristos (İsa) Tepesi’ne çıktığınızda gördüğünüz manzara karşısında kendinizi bir rüyada sanabilirsiniz, şimdiden söyleyelim.

Kısa Bir Mola

Peki, öğlen oldu mu Burgazada’da ne yapılır? Ne yenir? Eğer aradığınız kısa ve ayaküstü bir yemekse çarşı tarafına doğru gitmelisiniz. Bu kadar gezdikten sonra öğlen yemeği için Anjelik Cafe’de; Anjelik, Dozer, Fıstık, Buldozer gibi adalıların taktığı ilginç isimler altına enfes lezzetleri tadabilirsiniz. Sahilde kısa bir yürüyüşten sonra yazları “Galetacııı” diye bağıran seyyar galetacıdan kışın ise yine Ergün Pastanesi’nden atıştırmalık alıp denize karşı sıfır bir konuma sahip olan Hakan Çay Bahçesi’nde çayınızı yudumlayabilirsiniz.

Yaz Programı

Eğer yaz aylarında gitmeyi planlıyorsanız, Burgazada’da yapacak çok daha fazla aktivite bulabilirsiniz. Madam Martha Koyu’nda çöplerinizi toplamak şartıyla denize girebilir, Kalpazankaya’ya gidip bir yandan denizin tadını çıkarırken bir yandan da demlenebilirsiniz. Psikolojiye, meditasyona ve felsefeye yakınlık duyuyorsanız Burgazada’da yazları hizmet veren İparho’ya da uğrayabilirsiniz. Kurucusu Marianna Vasiliadiz ve diğer eğitmenler eşliğinde denizi tepeden seyreden yeşil bir alanda sağlıklı yaşam semineri, nefes terapisi, yoga gibi etkinliklere katılabilirsiniz.

İşte Oldu Akşam

Burgazada’da akşam demek rakı, balık ve meze demektir. Sahilde yan yana dizilmiş olan Sahil, Antigoni, Fincan, Çardak, Adakeyf, Barba Yani restoranlarının hepsinde de birbirinden leziz mezeler ve denizden taze çıkmış balıklar yemeniz mümkün. Hemencecik önünüzdeki kıyıya bağlı duran balıkçı teknelerine, Burgazada’ya misafir gelip açıkta tonozda duran teknelere ve neredeyse elinizi uzatsanız tutacakmışsınız gibi duran Kaşık Adası’na karşı yiyeceğiniz yemek hiç bitmesin isteyebilirsiniz.

İskeleden Kınalıada tarafına doğru gidecek olursanız orada da denize sıfır olan Yasemin Restoran ile  birkaç yıl önce açılmış olan Pyrgos Restoran’ı bulabilirsiniz. Saydığımız restoranlarda yemek yerken mekan sahiplerinin sizi kendi ailelerinden biri gibi benimsediği, adadaki köpeklerin evinizdeki dostunuz gibi ayakucunuzda yattığı samimi bir ortamda bulunacağınızı şimdiden hatırlatalım. Yediğiniz yemek sonrasında iyotla anason hafifçe ruhunuzu okşamışken adanın meşhur dondurmacısı Sinem’in çikolata, karamel, çilek gibi sevilen lezzetlerini tadıp Adalar’dan gözüken en güzel manzaralarından birinin başrolü olan, ışıl ışıl parıldayan o son vapura binebilirsiniz.

İstanbul’un huzur köşesi Anadolu Kavağı” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Keşfet kategorisine geri dönebilirsiniz.

Herhangi bir şey ara