1906 yılında dünyaya gelen Sait Faik Abasıyanık aramızdan ayrıldığı 1954 yılına kadar ömrünün son yıllarını, şimdilerde müzeye çevrilen ve Burgazada’da bulunan evinde geçirmiştir. 1938 yılından itibaren yazlarını adada geçiren Sait Faik, hastalığının hızla ilerlemesiyle 1945 yılından sonra tüm zamanını adada geçirmeye başlamış ve son hikayelerini bu evde yazmıştır.

Klasik bir ada konağı olan ev, 1959 yılında müzeye çevrilmiş ve 1969 yılında yazarın annesinin vasiyetiyle Darülşafaka Cemiyetine bağışlanmıştır. Halen müze olarak ziyarete açık olan Burgazada’nın sessiz bir sokağında, yeşillikler içinde bulunan bu bembeyaz konak, yazarın 50 yıldır değişmeden korunan odasındaki fotoğrafları, kitapları ve resim koleksiyonu ile yazarın ada yaşamını ve dünyasını yansıtmaya devam etmektedir.

burgazada

Korunan dokusu ile halen muhteşemliği koruyan bu ada konağının muhteşem manzaraya sahip çalışma odasına girdiğinizde, ilham verici havayı hissedebiliyor o muhteşem hikayelerin nasıl yazıldığını hayal edebiliyorsunuz.

Sait Faik’in, ada halkı tarafından çok sevildiği, zamanının çoğunu ada sokaklarında esnafla ve limandaki balıkçılarla sohbet ederek geçirdiği, adanın sakinliğine, doğasına ve yaşamına büyük hayranlık duyduğu söylenir.

Burgazada’da yaşayan en yakın arkadaşı Orhan Bey, Sait Faik’in dünya üzerinde bulunan hiçbir şeye kötü niyetle bakmadığını, doğadaki her şeye saygı duyduğunu, doğayı çok sevdiğini söylemiş ve işte bundan dolayı Sait’in kendisi için “sevgi’’ demek olduğunu söylemiştir.

Sait Faik’in Hikayelerinde Mutlaka Burgazada’ya Rastlarız:

Sait Faik Burgazada’da sadece yaşamakla kalmamış aynı zamanda Burgazada’yı eserlerinde betimleyerek okurların zihninde yaşatmıştır. Sait Faik Abasıyanık’ın çoğu hikayesinde adanın tüm doğal güzelliklerini ve halkın tüm sıcaklığının esintilerini görmek mümkündür. Varlık Dergisi’nde 1947 yılının Ekim ayında yayımlanan “Papaz Efendi” hikayesi, kurmaca içindeki acı bir anekdotu anlatır. Hatta Sait Faik’in müze evini ziyaret ederseniz Papaz Efendi hikayesinde sık sık bahsettiği kiliseyi çalışma odasından rahatlıkla görebilirsiniz.

2012 yılının Mayıs ayında, yazarın vefatının 58. Yıl dönümünde, adada İskele meydanına dikilen Sait Faik’in bir heykelini ve hayatının son dönemine damgasını vuran bu konağın mutlaka görülmesini tavsiye ederiz.

“Sokak Hayvanlarına Yardım Etmenin Yolları” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Keşfet kategorisine geri dönebilirsiniz.