Binhai Kütüphanesi, Çin’in Tianjin kentinde bulunmaktadır. Yapımı 2014 yılında başlayıp 2017 yılında tamamlanmıştır. Hollandalı mimarlık firması MVRDV ve Tianjin Şehir Planlama ve Tasarım Enstitüsü (TUPDI) tarafından tasarlanmıştır.

Tianjin Binhai Kütüphanesi, yenilikçi modeli ve geniş kapasitesiyle kitapseverlerin ilgisinin yanı sıra tasarımcılar tarafından da büyük ilgi görmektedir.

Tianjin Binhai Kütüphanesinin YapısıSıradışı Tasarımıyla Tianjin Binhai Kütüphanesi

Dört ayrı binadan oluşan kapsamlı bir kültür sanat projesinin bir parçası olan Binhai Kütüphanesi, kütüphane olmaktan çok daha ötedir. Binhai Kütüphanesine “Bilgi Denizi”, “Kitap Okyanusu”, Büyük Göz”, “Binhai’nin Gözü” gibi pek çok isim verilmiştir.

Kütüphanenin en dikkat çekici özelliği fütüristik tasarıma sahip olmasıdır. Bina, çarpıcı bir şekilde ışık yayan bir küre etrafında şekillenmektedir. MVRDV şirketinin kurucularından Winy Maas, kütüphanenin ortasındaki göz -the eye- olarak nitelendirilen bu bölümü mekânın merkezi olarak belirtmektedir. Binanın tasarımıyla alakalı olarak “Binhai’nin Gözü (The Eye of Binhai)” olarak adlandırılmıştır ve bu bölüm binanın dışından da gözlemlenebilmektedir. Bu göz, kütüphanenin merkezi, odak noktası olarak nitelendirilmektedir. Dikdörtgen biçimli doğrusal bir dış cepheye sahip olan binanın iç kısmındaki atrium tavana kadar uzanan raflardan oluşmaktadır. Okuma alanları, basamaklar ve kitap rafları birbirinin içine geçmiş durumdadır. Teraslı kitap rafları gözün şeklini vurgular nitelikte tasarlanmıştır adeta.

Yapımı üç yıl boyunca süren Binhai Kütüphanesi, geniş bir kültür bölgesi kazandırma amaçlı şehir tasarımının bir parçası olarak planlanmıştır. Bu dev bina 33.700 metrekarelik bir alan kaplamaktadır. Raflar, 1,2 milyon kitap barındırabilecek kapasiteye sahiptir. Ancak bu alan Binhai Kütüphanesi’nin sergi alanı olduğu için bütün kitaplar bulunmamaktadır. Kitapların olmadığı raflar kitap şeklinde duvar kağıtları ile kaplanmıştır. Firmanın açıklamasına göre bu durumun nedeni, tasarım sürecinde o bölümdeki odalarda yapılan değişiklerden kaynaklanmaktadır. Elbette bu durum binanın tamamını eleştirmemizi gerekli kılmaz. Kütüphane Binhai Kültür Merkezi’nin içerisinde bulunmaktadır. Kütüphanede kitap depolamanın yanı sıra arşivler, eğitim tesisleri, bilgisayar, toplantı ve ses odaları, çocuklar ve yaşlılar için kolay erişilebilir okuma odaları ve genel okuma alanları da bulunmaktadır. Kütüphane beş katlıdır ve üst katlarda okuma odaları, dinlenme alanları, halka açık bilgisayarlar ve kitap ödünç alma sistemleri bulunmaktadır. Mağaraya benzetilen bina biraz uzaktan bakıldığında dışa doğru dalgalanıyor izlenimi uyandırmaktadır. Ayrıca dışarıdan bakıldığında iç kısmı tamamen görülecek şekilde tasarlanmıştır. Bina topografuasını dışarıdan da vurgulamaktadır.

Kullanılan tüm görseller en.wikipedia.org adresinden alınmıştır.

“‘Rönesans Tablosu Gibi’ Deyimi Hangi Anlamda Kullanılır?” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Keşfet kategorisine geri dönebilirsiniz.