Meme kanseri hakkında çok fazla kulaktan dolma bilgi bulunur. Meme kanseri farkındalığının doğru biçimde oluşması için bilimsel bilgiler ile desteklenmesi ve bilgilerin güvenilir kaynaklardan edinilmesi oldukça önemlidir. Erken teşhisin hayat kurtardığı bu hastalık konusunda doğru bilinen yanlışları öğrenmeye hazır mısınız?

1. Memenizde yumru olması, meme kanserine sahip olduğunuz anlamına gelir.

Elle muayene esnasında elinize yumru geldiği için hemen telaşlanmayın! Memedeki yumrular her zaman meme kanserine dönüşmez. Memenizde bir kitle veya meme dokusunda herhangi bir değişiklik fark ederseniz elbette bunu göz ardı etmemelisiniz. Herhangi bir test veya tarama yapılması gerekip gerekmediğini belirleyebilmeniz için doktorunuzdan bir randevu almalısınız.

2. Meme kanseri sadece kadınlarda olur.

Kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de meme bulunur. Dolayısıyla erkeklerin de meme kanserine yakalanma ihtimali vardır. Diğer taraftan erkeklerin meme kanserine yakalanması kadınlara oranla çok düşüktür. Ancak yine de dikkat edilmesi gerekir. Erkekler de belirli aralıklarla kendilerini elle muayene etmelidir.

3. Ailenizde meme kanseri öyküsü varsa, sizin de meme kanseri olma ihtimaliniz yüksektir.

Ailesinde meme kanseri öyküsü olan kadınlar elbette daha yüksek risk grubundadır. Ancak meme kanseri olan kadınların çoğunun da aile öyküsü olmadığını unutmamak lazım. Eğer annenize, kız kardeşinize ve kızınıza 50 yaşın altındayken kanser teşhisi konulursa, düzenli aralıklarla muayene olmanız faydalı olabilir.

Meme kanseri teşhisi konmuş bir büyükanneniz ya da teyzeniz varsa yine risk grubunda olabilirsiniz ancak birinci derece yakınınızda meme kanseri olmasıyla aynı risk değildir. Ayrıca ailenizde birden fazla kişiye meme kanseri teşhisi konulmuşsa da kalıtsal meme kanseri için birtakım genetik testlere başvurabilirsiniz.

4. Her meme kanseri aynıdır.

Meme kanserinin birçok çeşidi bulunabilir ve bunların her biri farklı tedavileri gerektirebilir. Meme kanseri; evresinden, tümörün boyutu ve derecesine kadar farklılık gösterebilir. Örneğin duktal karsinoma in-situ (DCIS) olarak bilinen meme kanserinin erken evresine sahip kadınların tedavisi daha kolay olmaktadır. Ayrıca BRCA 1 ve BRCA2 mutasyonları gibi meme kanserini etkileyen kalıtsal gen mutasyonlarının sebep olduğu kalıtsal (ailesel) meme kanseri de vardır.

5. Meme kanseri önlenebilir.

Meme kanseri riskini artıran ya da azaltan bazı faktörlerin olduğu kabul ediliyor ama şu anda meme kanserinden nasıl korunacağımız tam olarak bilinmiyor.
Kırmızı et yememek, düşük yağlı bir beslenme tercih etmek, deodorant kullanmamak ya da sütyenle uyumamak gibi öneriler kadınlara sıkça yapılır. Oysa ne yazık ki, şu anda hastalığı önlemenin bilinen kesin bir yolu yoktur.

Yaş, kişide ya da ailede bulunan meme kanseri öyküsü, belirli genetik faktörler, 12 yaşından önce ilk adeti olma, 55 yaşından sonra menopoza girme, meme yoğunluğu da dahil olmak üzere meme kanseri riskine katkıda bulunduğu bilinen mevcut faktörler çoğunlukla kontrol edilemez. Dolayısıyla hiçbir kadına “Bunu yap ya da şunu al, meme kanseri olmazsın” denmemelidir.
Risk faktörlerine sahip olan kadınların belirli aralıklarla muayene olması ise erken teşhis için önem arz eder.

Erken tanı hayat kurtarabilir!