“Şüphesiz ki, her milletin tarihinde önemli günler vardır. Türk tarihinin en önemli günlerinden biri ise zafer günü olan 30 Ağustos’tur.”

30 Ağustos günü, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, işgalci düşman güçlerini yenmek için büyük bir karşı saldırı başlatmış ve bu, büyük bir zaferle sonuçlanmıştır. Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin kazanıldığı 30 Ağustos 1922’nin anısına, 30 Ağustos milli bayram ilan edilmiştir. Zafer Bayramı, Türkiye’de olduğu kadar dış elçiliklerimizde ve Kıbrıs’ta da büyük bir sevinç ve coşkuyla törenlerle kutlanmaktadır. İşte bu yazımızda sizler için, bu özel günün ne anlama geldiğine değinmek istiyoruz.

30 Ağustos Zafer BayramıAtatürk’ün Başkomutan olması nedeniyle “Başkomutanlık Meydan Muharebesi” olarak da anılan Büyük Taarruz, 30 Ağustos 1922’de başarıyla sonuçlandı. Yunan Orduları İzmir’e kadar geri püskürtüldü. 9 Eylül 1922’de ise nihayet kurtarıldı, işgal güçleri bir süre sonra ülkeyi terk etti. Daha sonra, büyük zaferi simgeleyen 30 Ağustos geldi. Bu büyük gün ilk kez 1924 yılında Dumlupınar’ın Çal köyünde kutlandı. Kutlamaya “Başkomutan Zaferi” adı verildi. 1926’dan itibaren ise “Zafer Bayramı” olarak anıldı.

Büyük Taarruz, işgalci güçlerin yenilgisindeki nihai adımdı. Bu gizli askeri harekatın kararı, Büyük Millet Meclisi’nin 20 Temmuz 1922’deki toplantısında dördüncü kez başkomutanlık yetkisi verilen Mustafa Kemal Atatürk tarafından alındı. Haziran ayında kararlaştırılan taarruz planlaması gizlilik içinde yürütüldü. 26-27 Ağustos gecesi ise Afyon’da Büyük Taarruz başladı.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ilk kutlama 1924 yılında Dumlupınar’ın Çal köyünde gerçekleşti. Törene Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk de katıldı. Zaferin kutlanmasının iki yıl sürmesinin nedeni ise, 1923’te ülkenin içine düştüğü yoğun uluslararası gündemdi. 1924’te bu törenle Mustafa Kemal Atatürk, eşiyle birlikte “Meçhul Asker Anıtı”nın temelini attı. Latife Hanım ile milli ruhun önemini vurguladı. Bu önemli gün 1926’dan sonra “Zafer Bayramı” olarak anılmaya başlandı. 1 Nisan 1926’da Zafer Bayramı Kanunu kabul edildi. Bu tarihten sonra her yıl hava, deniz ve kara kuvvetleri 30 Ağustos’u büyük bir sevinç ve coşkuyla kutladı.

Son olarak, özellikle 1960 yılından sonra Zafer Bayramı daha kapsamlı bir şekilde kutlanmaya başlandı. Aynı zamanda Türkiye’deki askeri okulların mezuniyet töreni de bu önemli günde gerçekleşti. Tarihimizde dönüm noktası olan bu önemli ve şanlı zafer her sene hala sevinç ve coşkuyla kutlanmaya devam edilmektedir.

Kullanılan görsel wikipedia.org adresinden alınmıştır.

Orta Bohemya’nın eşsiz şehri Prag” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Öğren kategorisine geri dönebilirsiniz.