“Her ülkenin bayrağı kendine özgü bir anlam taşır. Bir ülkenin kültürü, dili ya da mensup olduğu dini nasıl o ülke hakkında bize ipuçları veriyorsa, bayrağı da bize o ülkenin hikayesinin bir parçasını sunar. Ay yıldızlı bayrakların anlamlarını sizler için hazırladığımız bu yazımızda ülkemizin bayrağı da olmak üzere 7 ülkenin ay yıldızlı bayrağından bahsedeceğiz.”

Türk Bayrağı

Ay Yıldızlı Bayrakların Hikayeleri - Türk Bayrağı

Türk bayrağındaki ay ve yıldızın şehit askerlerin kanında yansıdığı kabul edilir ve bu nedenle Türk bayrağının rengi kırmızı renktedir. Vatanı kurtarmak için o kadar çok şehit kanı dökülmüştür ki, Türk bayrağı bu nedenle oldukça kutsanmış ve değerli bir bayraktır. Örneğin, sadece şehit tabutuna konulan Türk bayrağı, vatanı için kendini feda eden askerlerin şerefinin simgesidir.
Bayraktaki hilalin islami dini, yıldızı ise bağımsızlığı temsil ettiği düşünülür. Türk bayrağı hem Türkiye’de yaşayanlar hem de Türkiye’ye dostça yaklaşan kardeş milletler için güven veren, onurlu ve anlamlı bir sembol olarak kabul edilir.

Azerbaycan Bayrağı

Ay Yıldızlı Bayrakların Hikayeleri - Azerbeycan Bayrağı

Azerbaycan bayrağı 5 Şubat 1990’da kabul edilmiştir. Ulusal bayrağın tasarımı özellikle ay yıldız, ilk olarak 21 Haziran 1918’de kullanılan Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti bayrağına büyük ölçüde benzemektedir. 1990 yılında öncelikle en boy oranı Sovyet bayrağı geleneğine karşılık gelen 2: 3’ten 1: 2’ye değiştirilmiştir. Ardından mavi, yeşil ve kırmızı şeritler eklenmiştir. 2009 yılından itibaren her 9 Kasım, Ulusal Bayrak Günü oalrak kutlanmaktadır.

Bugünün Azerbaycan bayrağındaki renkler, ay ve yıldız şu anlamlara gelir:
Mavi renk: Ülkenin üzerinde uçsuz bucaksız engin gökyüzünde kendini gösteren Azerbaycan özgürlüğünün sembolü.

Kırmızı renk: Azerilerin şimdiki yaşamının sembolü.

Yeşil renk: Azerbaycan’ın doğal ortamda tezahür eden geleceğinin sembolü.

Hilal: Ülkenin baskın dininin, İslam’ın sembolü.

Yıldız: Asırlardır içinde bulunduğu sekiz Türk halkının, bugünkü Azerbaycan milletinin simgesi.

Cezayir Bayrağı

Ay Yıldızlı Bayrakların Hikayeleri - Cezayir Bayrağı

Bayrakta bulunan yeşil renk, yarım ay ve yıldız, İslam’ın sembolleridir, kırmızı ise sosyalizmin rengidir. Beyaz renk, doğruluk ve dürüstlük anlamına gelir. Bayrak ilk olarak 1925’te Fransız karşıtı gösterilerde kullanılmış, ardından Cezayir Halk Partisi ve 1954’te Ulusal Kurtuluş Cephesi tarafından da kabul edilmiştir. Bağımsızlık günü olan 3 Temmuz 1962’de bu bayrak resmi olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayrağı

Ay Yıldızlı Bayrakların Hikayeleri - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayrağı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı Türk bayrağıyla benzerlikler gösterir. Türk bayrağındaki kırmızı rengin yerini beyaz renk alır, beyaz olan ay ve yıldız ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağında kırmızı renktedir. Ek olarak bayrağın alt ve üst kısmında iki çizgi bulunur.

İki ülke arasındaki akrabalığın önemli bir hatırlatıcısı olarak, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs bayrakları, “Beş Parmak” sıradağlarının yamacına asılmıştır.

KKTC bayrağının boyutları 500 metre uzunluğunda ve 225 genişliğinde olup, geceleri bayrak 400’den fazla lamba ile aydınlatılmaktadır. Türk bayrağı altındaki “Ne mutlu Türk’üm diyene” imzası, Türkiye’nin lideri Mustafa Kemal Atatürk’e aittir. Bayraklar Lefkoşa’nın hemen hemen her noktasından görülebilir. Bu dev sembolizm, dünyanın en büyüğü olarak kabul edilir ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varlığını ve Türkiye’den ayrılmazlığını belirtir.

Özbekistan Bayrağı

Ay Yıldızlı Bayrakların Hikayeleri - Özbekistan Bayrağı

Özbekistan bayrağı, mavi, beyaz ve yeşil olmak üzere üç yatay çizgiden oluşur.

Mavi, yaşamın ana kaynağı olan göğün ve suyun sembolüdür. Beyaz, Özbek halkının “Ok yul” dediği gibi, barış ve şansın geleneksel sembolüdür. Yeşil, doğanın, yeni yaşamın ve iyi hasatın rengidir. İki ince kırmızı çizgi, yaşamın gücünü simgelemektedir. Ayrıca bayrakta, yeni bağımsız cumhuriyeti simgeleyen bir ay vardır.

Manevi burcu temsil eden yıldızlar ayrıca Özbek halkının tarihi geleneklerini ve eski güneş takvimini de ifade eder. Bayraktaki on iki yıldıza olan ilgi, modern Özbekistan topraklarında daha önce var olan devletlerde “Astroloji” gibi bilimsel düşüncenin yükselişiyle açıklanmaktadır. Özbek bayrağındaki yıldızlar aynı zamanda yerel kültürün eski köklerine, Özbek halkının mükemmellik ve sadakate yönelik özlemlerine de işaret eder.

Pakistan Bayrağı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayrağı -Pakistan Bayrağı

Pakistan bayrağı yeşil renktedir. Yeşilin bu tonuna Pakistan yeşili de denir. Bayrakta yıldız, hilal ve sol taraftaki dikey şerit olmak üzere üç beyaz unsur vardır. Yeşil, hem nüfusun çoğunluğundaki İslami inancın hem de ülkenin dine bağlılığının bir sembolüdür. Soldaki dikey beyaz şerit, ülkedeki diğer azınlık dinlerini temsil eder. Hilal ve yıldız ışığı ilerlemeyi temsil eder, aynı zamanda geleneksel İslami sembollerdir.

Türkmenistan Bayrağı

Ay Yıldızlı Bayrakların Hikayeleri - Türkmenistan Bayrağı

Türkmen bayrağında arka plandaki yeşil renk, İslam dininin sembolüdür. Beyaz hilal, parlak bir geleceğe olan inancı temsil eder. Beş yıldız beş duyu içindir ve her yıldızdaki beş nokta farklı madde hallerini (sıvı, katı, gaz, kristal ve plazma) simgeler. 19 Şubat 1997’de Türkmen bayrağı biraz değiştirilmiştir. Ülkenin uluslararası ilişkilerde tarafsızlığının sembolü olarak dikey şeritteki güllerin altına Birleşmiş Milletler bayrağındakine benzer bir altın zeytin çelengi eklenmiştir.

Mısır’ın Nil Tanrısı: Hapi” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Öğren kategorisine geri dönebilirsiniz.