Probiyotikler, vücudunuzda doğal olarak yaşayan iyi bakterilerden ve mayalardan oluşur. Vücudunuzda sürekli olarak hem iyi hem de kötü bakteriler bulunur. Bir enfeksiyon kaptığınızda, sisteminizin dengesini bozan kötü bakteriler var demektir. İyi bakteriler, kötü bakterileri ortadan kaldırmaya yardımcı olarak dengeyi geri getirir. Probiyotik takviyeleri, vücudunuza iyi bakteriler eklemenin bir yoludur.

Probiyotik Nedir?

Probiyotikler vücudumuzda çeşitli görevler üstlenirler. Bu hayati görevleri sayesinde yaşamlarımızı kolaylaştırırlar. Probiyotikler, vücuttaki iyi huylu bakterileri yenilemek için kullanılır. Bu bakteriler özellikle sindirim ve bağışıklık sistemlerimizi çalıştırır. Antibiyotiğin karşıt anlamı olan probiyotik “canlılık, hayat” gibi anlamlar içerir. Vücudumuz için bu denli yararı olan bu bakterileri gıdalardan alabilmenin yanı sıra eczanelerden de edinebilirsiniz.

Mide ve bağırsak arası florada görev alan bu bakteriler, buradaki sistemlerin çalışmasında önemli rol oynarlar. Bir yandan da bağırsakta birçok vitamin ve mineralin emiliminde görev alırlar. Probiyotikler bu gibi görevleri sayesinde bağışıklık ve sindirim sistemlerinin çalışmasında temel taşlardandır.

Aynı zamanda bağırsaklarda yer alan kötü bakterilerle savaşılmasında oldukça etkililerdir. Bu zararlı bakterilerin imhasında aldıkları görev sayesinde de bağışıklık sistemini güçlü tutarlar. Eksiklikleri bu sistemlerde çalışma bozukluklarına sebebiyet verebilmektedir. Bu bozukluklar arasında bağırsak kanseri, iltihap, diyabet ve obezite sayılabilir.

Probiyotiğin Faydaları Nelerdir?

Probiyotikler herkesin bedeninde önemli roller üstlenirler. Bu rollerini yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da üstlenirler. Probiyotikler, çocukların bağışıklık sistemlerini de dengeleyip güçlendirebilir. Bağırsak florasındaki probiyotiklerin azalması bakteri dengesini bozup çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Bu sebeple çocuklarda probiyotik dengesinin korunması çocuklarda ortaya çıkabilecek sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi rahatsızlıklarının önüne geçilmesinde büyük bir rol oynayabilir.

Probiyotik takviyesinin bağışıklığı güçlendirmede oynadığı önemli rollerden birisi de alerjilerin önüne geçmesidir. Probiyotikler bağırsaklardaki bakteri florasının dengesini kurarak ve bağırsaklardan emilip vücuda yayılarak alerji yaratma ihtimali olan maddelere karşı savaşabilir. Bu sebeple hamilelikte probiyotik kullanımı bebeklerin alerji ihtimallerini azaltabilmektedir. Bunun yanı sıra aynı şekilde çocuklarda da probiyotik takviyesi alerjiye karşı çocukları koruyabilmektedir.

Probiyotikleri doğal yollarla bazı besinlere ağırlık vererek alabilirsiniz. Özellikle kefir ve yoğurtta yoğunlukla bulunan probiyotikleri alabilmek için düzenli olarak her gün bir bardak kefir ya da bir kâse yoğurt tüketebilirsiniz. Kefir ve yoğurdun yanı sıra ayran, turşu, fermante edilmiş süt, boza veya bebek mamalarında probiyotik bulunmaktadır. Aynı zamanda elma sirkesi de probiyotik bakımından zengin olan besinlerden biridir. Bu sebeple yemeklerinizde birer kaşık elma sirkesi kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Vücudumuza yararı olan bu bakterileri aldığınızda yanında probiyotik alımını da unutmamak yararlı olacaktır. Probiyotikler canlı bakteriler olan probiyotiklerin besin kaynaklarıdır. Probiyotikler sindirilmeyen karbonhidratlardır ve probiyotiklerle beraber alınmaları yararlı olabilir. Probiyotikler, yiyecekleri sindirmenizi kolaylaştırabilir ve kabız olmasını önleyebilir.

Ayrıca huzursuz bağırsak sendromu gibi bağırsak hastalıklarını da kontrol etmeye yardımcı olabilir. Probiyotiklerin obezite kontrolünde de bir rol oynadığı bilinmekte. Yer elması ve patates gibi kök sebzeler; yulaf ve çavdar gibi tahıllar probiyotik bakımından zengin gıdalardır.

Yetişkinler gibi çocuklarda da probiyotiklerin önemli iyileştirici etkileri bulunuyor. Bu sebeple çocuklarda da probiyotik alımına dikkat etmek gerekiyor. Probiyotiklerin kolik bebeklerde ağlamayı azalttığı, egzama riskini düşürdüğü ve kreş ya da anaokulunda bulaşma olasılığı olan solunum yolu enfeksiyonlarını önlediği biliniyor. Çocuklar için evde hazırlayabileceğiniz probiyotik anlamında zengin yoğurtları tercih edebilirsiniz. Ayrıca kefir de probiyotik anlamında zengin besinlerden biridir. Bunun yanında doktora danışarak eczaneden alınabilecek takviye probiyotikleri de tercih edebilirsiniz.

Divertikülit Nedir?” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Öğren kategorisine geri dönebilirsiniz.