Elmas, pırlanta, zümrüt, yakut, zebercet, safir ve daha niceleri… Yeryüzünün altında doğal olarak oluşan bu paha biçilmez taşların bir hikayesi, hatta bazılarının efsaneleri var!

Turkuaz: “Türk taşı” ya da “Firuze taşı” olarak da bilinir. Sertlik derecesi 6’dır. Genellikle Turkuaz mavisi rengindedir. Yeşilimsi ve siyah damarlı türleri nadirdir. Doğal bir parlaklığı olan taşın hassas bir yapısı vardır. Şifalı olduğuna inanılır. Turkuazla ilgili olarak negatif enerjiyi yok ettiği; göz ve mide rahatsızlıklarına iyi geldiği gibi inanışlar da vardır.

Turmalin: Diğer adı “gökkuşağı taşı” olan bu kıymetli taş; pembe, mavi, mor, yeşil gibi çeşitli renkler alabilir. Kristal formunda olup çizikleri belirgindir. Eski Mısır’da yeryüzüne çıkan insanların gökkuşağından geçtiği inancı vardı. Bu sebeple turmalinin “gökkuşağı taşı“ olarak anıldığı rivayet edilir. Hatta görünümü sebebiyle efsanelere konu olmuştur. Granitle ilintili bu mineral bazı ülkelerde nazara karşı kullanılmaktadır. Bazı toplumlarda da turmalinin sezgileri güçlendirdiğine inanılır.

Lapis: Değerli taşlardan bir diğeri “lapis lazuli”, ağırlıklı olarak koyu mavi ve lacivert renklidir. Yarı şeffaf ve opak nitelikli bu taşın bazı noktaları sarı metaliktir. Antik Mısır’da efsanelere konu olmuştur. Firavunların çok önem verdiği ve uğruna savaşlar yaptığı lapis lazulinin iletişim yeteneklerini artırdığına inanılır. Stresi azaltarak bünyeye canlılık verdiği için de tercih edilmiştir. Gezegeni Jüpiter olan lapisin en kaliteli formu Afganistan’da çıkarılmaktadır.

Zebercet (Krizolit): Zebercet, yeşilin tonlarında bulunur. Bu değerli taşın saydam yeşil rengi oldukça cezbedicidir. Yağlı ve cam gibi parlaktır. Sertlik derecesi 6,5 ila 7 arasında değişir. 4000 yıldan fazladır bilinen zebercet, Kleopatra’nın en sevdiği taştır. Eski Mısırlıların kötülüklere karşı muskalarda zebercet kullandığı rivayet edilir. Asabiyeti ve kuruntuları önlediğine inanılır.

İletişim yeteneklerini artırdığına inanılan Lapis Taşı

Akuamarin: “Su mavisi” olarak da bilinen nadide bir taştır. Sertlik derecesi 7,5 ila 8 arasındadır. Prizma şeklinde kristal yapısı, mavi rengi ve zümrüt kesimi ile zevk veren bir görünüme sahiptir. Koruyucu ve sakinleştirici olduğuna inanılır. Eski Mısır, Eski Yunan ve Eski Roma dönemlerinde efsanelere konu olmuştur. Efsanelerde denizkızlarının ya da deniz tanrıçalarının hazinesi olarak anılan akuamarin, denizciler için “şanslı taş” olarak kabul edilir. Eski Mısır’da mumya mezarlarında akuamarine rastlanmıştır.

Aleksandirit: “Aleksanderin taşı” olarak da bilinir. Adını Rus çarı Aleksander’dan almıştır. Sertlik değeri 8,5’tir. Yeşil ve kırmızı renklerde bulunabilir. Yarı saydam, cam gibi parlak kıymetli bir taştır. Prizma şeklindeki aleksandiritin, ışığa göre rengi ve tonu değişir. Anavatanı Rusya’dır. Rus efsanelerinde zenginliği temsil eden, kötü anlardan kurtaran, konsantrasyon sağlayan bir taş olarak geçer. Ayrıca, şans ve servet sağladığına inanılır.

Elmas: En değerli taşlar arasındadır. Sertlik derecesi 10’dur. Çizilmeyen bir yapısı vardır. Dünyanın en büyük gerçek elması, Topkapı Sarayı’nda yer alan 86 karatlık Kaşıkçı Elması’dır. Görünümü, parlaklığı ve değeri sebebiyle birçok kültürdeki hikayelerde bahsi geçer. Efsanelerde, elde edilmesi için mücadelelere konu olan bir taştır.

Ejderha taşı: “Septeryan taşı” olarak da bilinir. Camsı ve reçinemsi bir görünümü vardır. Fosilleşen bir taş olarak dışı yumurta formunda, içi kristal yapıdadır. Süs eşyası ya da koleksiyon taşı olarak kullanılır. Pozitif enerji verdiğine inanılır. Türkiye’nin Doğu bölgelerindeki bir efsane ile anılır. Efsaneye göre, bir ejderha ve yavruları Harput’a doğru gelir. İnsanlar endişelenerek durumu bir âlime anlatır. Âlim, günlerce ejderha ve yavrularının gitmesi için dua eder. Âlimin duası kabul olur ve ejderha ile yavruları Harput’a 2 kilometre kala taşa döner. Bu hikaye, Harput’un sözlü kültürel bir efsanesi olarak kayıtlara geçmiştir.

Avrupa’nın sınırlarını değiştiren meşhur Schengen Anlaşması” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Öğren kategorisine geri dönebilirsiniz.