fbpx

Divertikülit Nedir?

Diverküloz kalın bağırsağın zayıf kısımlarında oluşan balon şeklindeki keseciklere denir. Bu baloncuklar birden fazla olduğunda bunlara Divertikülozis ismini alır. Bu baloncukların iltihaplandığı durumlardaysa divertikülit hastalığı ortaya çıkar. Bu iltihaplanma kalın bağırsağın herhangi bir yerindeki baloncukta ortaya çıkabilir. Ancak özellikle rektuma yakın kısımlarda çıktığı durumlara daha sık rastlanabiliyor.

Divertikülit Belirtileri

Diverkülit belirtileri arasında iltihap görülen bölgede şişlik oluşması sayılabilir. Bunun yanı sıra birkaç gün devam eden karın ağrıları ve krampları da divertikülit belirtisi olabilir. Gaz çıkaramama ve tuvalete çıkma sorunlarının yanı sıra halsizlik, ateş, mide bulantısı gibi semptomlar da diverkülitin işaretçisi olabilir. Bunların yanı sıra zaman zaman ishal yaşanabilir ve dışkıda kan görülebilir.

Divertikülit Neden Olur? Önlenebilir Mi?

Diverkülit oluşumuna bazı bünyeler daha yatkın olabilir. Uzun yıllar kabızlık problemi yaşayan kişilerde kalın bağırsakta zorlanma ve basınç artışı sebebiyle diverkülit görülebilir. Bunun yanı sıra hastalık, yaşça büyük insanlarda daha sık görülebiliyor. 50 yaşın üstünde olan kişilerin diverkülite hastalığına sahip olma olasılığının daha fazla olduğu söylenebilir.

Fazla kilolu ya da obeziteye sahip olan insanlarda divertikülit geliştirme olasılığı daha fazladır. Sigara içen ve daha az egzersiz yapan bireylerin de divertikülit yaşama ihtimali daha yüksektir. Bazı ilaçların da divertikülit riskini artırdığı bilinir. Bunların yanı sıra genetik yatkınlığa sahip kişiler de risk altında olabilir.

Bu yatkınlıklara sahip olmanın yanı sıra diverkülite karşı yaşam tarzlarınıza getirebileceğiniz bazı rutinlerle kendinizi koruyabilirsiniz. Bunlar arasında hayatınıza düzenli bir egzersiz programı eklemek sayılabilir. Günlük düzenli olarak yapacağınız 30 dakikalık egzersizler sayesinde kabızlığın önüne geçebilir ve bağırsak sağlığınızı iyileştirebilirsiniz.

Bunun yanı sıra bol bol su içmek yararlı olabilir. Aynı zamanda yeme alışkanlıklarınızı değiştirerek diyetinizi lif ağırlıklı hale getirerek de bağırsaklarınızın çalışmasına yardımcı olabilirsiniz. Böylece bağırsaklardaki basıncı azaltabilirsiniz.

Diverkülit Tanısı ve Tedavisi

Genellikle karın ağrısı şikâyeti ile doktora gidildiğinde doktor diğer ihtimalleri test ederek diverkülit olup olmadığınızla ilgili tanı aşamasına gelebilir. Doktor sizi öncelikle bir fiziksel muayeneden geçirip ardından gerekli testler için sizi yönlendirecektir. İltihabın kaynağı tespit edildikten sonra bu bilgiler ışığında tedaviye geçilebilir.

Diverkülit tedavisi, hastalığın seviyesine ve iltihabın yoğunluğuna göre değişebilmektedir. Eğer hafif bir iltihap söz konusuysa antibiyotik ve kısa süreliğine sıvı diyeti ile sorunu çözebilirsiniz. Bunun yanı sıra ileri seviye durumlarda doktorunuz sizi hastaneye kaldırmayı tercih edebilir. Bu ameliyatlar, iltihaplı bölgenin yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilir.

Diverkülit tedavisi ardından yeni bir atak yaşanması ihtimaline karşı hasta, doktoru tarafından gözlemlenmelidir. Doktorunuz sizden takip amaçlı ileri tarihler için yeni testler isteyebilir. Tedavi ardından hayatınıza hareket katmayı ve beslenme düzeninizi değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Beslenme düzeninizde lifli gıdaları eklemek işinize yarayabilir. Ayrıca gün içerisinde bol miktarda su tüketerek diyetinizi destekleyebilirsiniz. Sigara kullanan bir kişiyseniz, doktorunuz sigarayı azaltmanızı ya da tamamen bırakmanızı önerebilir.

 

Dumping Sendromu Nedir?” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Öğren kategorisine geri dönebilirsiniz.

Herhangi bir şey ara