1.400 yıl önce Japonya’da, kırmızı bir ışık tüm gökyüzünü sardı. Bu astronomik fenomen Nihon-shoki’de şöyle kaydedildi: “30 Aralık’ta 620’de cennette kırmızı bir işaret belirdi. Uzunluk 1 jo’dan (10 derece) fazlaydı. Şekli sülün kuyruğuna benziyordu (Suiko-Tennou, 28)”. Japon’lar bu ışığı bir sülün kuyruğuna benzetiler, kötü bir alamet olarak yorumladılar ve çok korktular. Bir daha asla görmek istemiyorlardı…

Bilim adamları uzun yıllar boyunca bu fenomenin kesin nedenini tam olarak saptayamadılar. Bazı araştırmacılar bunu bir kuyruklu yıldıza benzetmişlerdi, ancak tezlerinde bir derinlik yoktu. Bugün, modern bilimin sayesinde korkmaktan ya da tahmin yürütmekten daha iyisini yapabiliyoruz.

Japonya’daki Ulusal Kutup Araştırma Enstitüsü’nde görevli ve uzay fiziği, kutup ışıkları, uzay hava tahmini konusunda uzman Doçent Doktor Ryuho Kataoka ve meslektaşları, görülen bu kırmızı ışığın kutup ışıklarından kaynaklandığını tespit ettiler.

Dünya Hikayeleri! Japonya'da Yüzlerce Yıl Önce Görülen Antik Kırmızı Işığın Gizemi-Araştırmacılar öncelikle kırmızı işaretin açıklamasını aradı. Çünkü kırmızı, auroralar için tipik bir renk tonu değildi. Dünya atmosferine giren bu elektrik yüklü parçacıklar genellikle yeşil ve sarı renkte kendini gösteriyordu. Yapılan araştırmalar kutup ışıklarının nadiren de olsa pembe, mavi, hatta kırmızı renkte olabileceğini gösterdi. Ardından Kataoka ve ekibi sülün kuyruğuna benzeyen, daha yakın diğer auroraları incelediler. Ancak kesin cevap için bir veriye daha ihtiyaç vardı.

Bugün Japonya’nın manyetik enlemi 25 derece iken olayın görüldüğü MS 620 yılında Japonya’nın manyetik enlemi 33 dereceydi. Tarihi Nihon Shoki kayıtlarına göre (Antik Japonya’nın tarihine dair yazılmış en eski ikinci eser), açıklanan kırmızı sülün kuyruğu yaklaşık 10 derece uzunluğunda görünüyordu ki bu onu güçlü bir manyetik fırtınadan etkilenecek alana yerleştirmekteydi. Yani anahtar kelime manyetik fırtına. Her ne kadar kutup ışıkları sülünden çok dalga desenine benzese de son zamanda yapılan araştırmalar özellikle güçlü manyetik fırtınaların farklı şekillerde kutup ışığı oluşturabileceğini göstermektedir.

Kaynak: bunka.soken.ac.jp/journal_bunka/16_02_kataoka/index_en.html

Bulgularından heyecan duyan Kataoka, “Sülün nesillerdir Japonya’da kültürel olarak önemlidir. Geleneksel Japon folklorunda cennetin elçisi olarak kabul edilir. Bu bakımdan o tarihte görünen kırmızı ışığın şekli çok anlamlı. Bilim ve edebiyat arasındaki bu iş birliğini araştırmaya devam etmeyi umuyoruz” diyor.

Görseller için kullanılan kaynaklar:
mnn.com/earth-matters/space/stories/red-sign-japan-pheasant-tail-aurora
space.com/japan-sky-lights-mystery-red-aurora.html

Dünya bize neler söylüyor?” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Öğren kategorisine geri dönebilirsiniz.