İnsanlar binlerce yıl boyunca kendisinin hazırladığı şifalı iksirleri içti, merhemleri sürdü.  Tıbbi araştırmaların başlaması ile geliştirilen bazı ilaçlar ise insanların kaderini tamamıyla değiştirdi. Bu ilaçlardan en çok iz bırakan 7 tanesini sizlerle paylaşmak istedik.

Hayat Kurtaran Penisilin

1928’de İskoç bakteriyolog Alexander Fleming, küf kolonilerini çevreleyen açık bölgeler fark etti. Daha sonra bakterileri öldürmekten sorumlu küf toksini, Avustralyalı patolog Howard Walter Florey ve İngiliz biyokimyacı Ernst Boris Chain tarafından başarılı bir şekilde izole edilerek dünyanın en etkili antibiyotiklerinden biri olan penisiline dönüştü.

Doğum Kontrol Hapı

1920’lerin başında Avusturyalı bilim adamı Ludwig Haberlandt, hormonların hayvanlarda etkili bir doğum kontrol aracı olarak kullanılabileceğini öneren bir makale yayınladı. Hoberlandt hormonların gebeliği önlemek için kullanılabileceğini keşferederek amacının “sayıca az, ama gerçekten istenerek sahip olunan çocuklar” olduğunu ifade etmişti. Fakat Haberlandt’ın çalışması 1932’deki intiharının ardından sona erdi. Haberlandt’ın araştırmasından yola çıkan bilim insanları, etken hormonun progesteron olduğunu keşfettiler, ardından Crl Djerassi, Luis Miramontes ve Gorge Rosenktranz ile birlikte ilk sentetik progesteron hormonunu üretmeyi başardı. İlk doğum kontrol hapı ise Amerika Birleşik Devletleri’nde 1960 yılında onaylandı.

Dünyayı değiştiren 7 ilaç

Penisilini bulan İskoç bakteriyolog Alexander Fleming

HIV/AIDS İlacı

1987 yılında ABD Gıda ve İlaç idaresi tarafından onaylanan ilaç, hastaları tamamen iyileştiremese de ömürlerini uzatabildi.  Bu ilaç sayesinde 21.yüzyılda AIDS ölümleri azaldı.

Kanser İlacı

1940 yılında Mechloretamine olarak bilinen HN-‘nin kansere karşı, özellikle insan lenfomalarına karşı mücadelede uygun olduğu görüldü. 1949 yılında ABD’de onaylanan ilaç kanser tedavisi için kullanılan ilk resmi ilaç oldu.

Herkes Sakin Olsun

Torzain olarak da bilinen sakinleştirici klorprozamin’in  1950’lerde ortaya çıkması, psikiyatride “psikofarmakolojik devrim” olarak görüldü. Bu buluş, kaygı ve depresyon tedavisinde kullanılan yeni çalışmaların temelini attı. Akıl hastalıkları için ilaçların daha yaygın olarak kullanılmasına neden oldu.

Asprin

1899’da Friedrich Bayer & Co. (daha sonra Bayer AG), dünyanın en yaygın kullanılan ilaçları arasında en üst sırada yer alacak bir ağrı kesici olan aspirin’i tanıttı. Şirket, aspirinin aktif bileşeni olan saf asetilsalisilik asit sentezini Bayer kimyager Felix Hoffmann’a borçludur.

İnsülin

İnsülin işlemi

İnsülin

Diyabet hastası olanların kullandığı insülin sıradan bir hormonmuş gibi gelse de İnsülinin keşfi şüphesiz tıbta büyük bir adımdı. 1889 yılında Strasbourg Tıp Fakültesi’nin genç bir asistanı Oskar Minkowski ve Strasbourg’taki Hoppe-Seyler Enstitüsü’nden Josef von Mering’in araştırmaları daha sonraki gelişmelere ışık tuttu. Kanadalı bilim insanları Frederick G. Banting ve Charles Best tarafından devam ettirilen çalışmalar 14 yaşındaki ağır diyabet hastası bir erkek çocuğun hayatını kurtardı. 1923 yılında Banting ve MacLeod Nobel ödülünü kazandılar.

Yurtdışına seyahat etmeden önce hava kirliliğini kontrol etmeyi unutmayın” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Öğren kategorisine geri dönebilirsiniz.