Edebiyat dünyası farklı türlerle doludur. Tür, bir sanat, müzik veya edebiyat tarzı veya kategorisidir, ne yazdığınızı ve nasıl yazdığınızı kontrol eder. Yazdığınız romanın tarzını ve odağını tanımlar. Türler size farklı hikayeler için planlar sunar.

Türler harikadır çünkü okuyucu beklentilerini karşılarlar. Bazı kitapları satın alırız çünkü geçmişte okuduğumuz hikâyeye benzer hikayelerden zevk alırız. Bu romanları okumak bize bir aidiyet duygusu verir, eski bir dostla oturup sohbet ediyormuş gibi hissederiz.

Yazarlar bunu kendi avantajlarına kullanabilirler çünkü onların sınırları hikayeleri temel alacak modellerdir. Türler toplumdaki eğilimleri yansıtır ve yazarlar sınırları zorladığında gelişirler. Okuyucular nihayetinde bu kitapları satın alarak kendilerinde bir şeyler uyandırıp uyandırmadığına karar verirler.
İşte sizler için hazırladığımız en yaygın hikâye türleri aşağıdaki gibidir:

Romantik

Bu hikayeler iki kişi arasındaki romantik ilişki hakkındadır. Duygusal gerilim, arzu ve idealizm ile karakterize edilirler. Yazar, romanın çoğunda ikiliyi ayrı tutar, ancak sonunda birleştirir. Paranormal, tarihi, çağdaş, fantezi ve gotik dahil olmak üzere birçok alt tür vardır.

Aksiyon macera

Kahramanı fiziksel tehlikeye sokan, heyecan verici ramak kalalar, cesur ve cüretkâr kahramanlıklar ile karakterize edilen her hikaye bu türe aittir. Hızlı tempoludur, ilerledikçe gerginliği artırır. Her zaman okuyucuya biraz rahatlama sağlayan bir doruk noktası vardır.

Bilimkurgu

Bu tür, gelecekte, geçmişte veya diğer boyutlarda geçen herhangi bir hikâyeyi içerir. Hikâye, bilimsel fikirler ve ileri teknolojik kavramlara yer verir. Yazarlar, yeni dünyalar inşa etmek ve türe özgü sözcükler kullanmak için zaman harcamaya hazır olmalıdır.

Fantezi

Bu hikayeler evrenlerle ilgilenen bilim kurgunun aksine krallıklarla ilgilidir. Yazarlar bu dünyayı inşa etmek için bolca zaman harcamalıdır. Mitler, uhrevi büyüye dayalı kavramlar ve fikirler bu kitapları karakterize eder.

Edebiyatta En Bilinen Hikâye Türleri

Gerilim

Tehlikedeki bir karakter bu hikayelere hükmeder. Bu tür, takip ve kaçış içerir. Uçurumlarla dolu ve kahramanın kaçması, savaşması veya hikâyenin en iyisi olması gereken bir veya daha fazla ‘karanlık’ karakter vardır.

Korku

Bunlar, yine genelde takip ve kaçış içeren korkutucu hikayelerdir. Kahraman, doğaüstü veya şeytani varlıkların üstesinden gelmelidir.

Gizem/Suç

Burada asıl mesele, cevaplanması gereken bir soru, bir kimliğin ortaya çıkması, çözülmesi gereken bir suçtur. Bu hikâye türü, gizemin cevabı yaklaştıkça artan gerilime yol açan ipuçlarıyla karakterize edilir.

Tarihi

Bu kurgusal hikayeler, gerçek tarihsel arka planda gerçekleşir. Önemli tarihi şahsiyetler kurgusal karakterler olarak tasvir edilir.

Biyografi/Otobiyografi

Bu kurgusal olmayan kitaplar, bir kişinin hayatının hikayesini anlatır. Otobiyografi ve anı söz konusu olduğunda, konu kitabın yazarıdır. Biyografiler, anlatılan kişinin kendisinden başka biri tarafından yazılır. Bu kitaplar, geleneksel olarak birden fazla kaynak tarafından desteklenen gerçek bilgilerden oluşur. Bu, biyografileri, iyi araştırılmış tarihsel zaman dilimlerinde geçen ancak gerçek hayata dayanmayan orijinal olay örgüleri içeren tarihi kurgudan farklı kılar.

Dünya’daki en güzel adalar” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Öğren kategorisine geri dönebilirsiniz.