Son yıllarda iş yerlerinde esnek çalışma düzenlemeleri hakkında oldukça sık konuşulmaya başlandı. İş hayatının koşturmacası içerisinde kendine vakit ayırmakta zorlananlar, esnek çalışma sistemine yönelmeyi uygun buluyor. Kişinin haklarını ön plana çıkaran ve kişiyi değerli kılan esnek çalışma şeklinin aynı zamanda verimliliği de arttırdığı söyleniyor. Biz de bu çalışma sisteminin kapılarını biraz aralayarak yeni nesil iş yaşantılarında neler oluyor, bir bakalım dedik.

Öncelikle esnek çalışma nedir? Esnek çalışma şekilleri nelerdir?

Standart çalışma saatlerine bir alternatif olarak ortaya çıkarılmış olan esnek çalışma şekli, dünya üzerinde oldukça yaygın durumda. Geleneksel çalışma şekline ve saatlerine alternatif olarak ortaya çıkan esnek çalışma; birçok farklı tür içeriyor.

Dünyada yaygın olan esnek çalışma şekillerinden en çok bilinenleri:

Part-time esnek çalışma: Tam zamanlı çalışma saatlerinden daha az vakit harcanan bir çalışma hali.
Evden çalışma: Bütün hafta boyunca ya da anlaşma üzerine belli günlerde evden çalışma.
İş paylaşımı: İki iş arkadaşının tam zamanlı işi aralarında bölüşmesi.
Sıkıştırılmış saatler: Çalışanların geleneksel iş saatlerini daha az iş günü içinde tamamlaması.
Esnek zaman: İş verenin zorunlu tuttuğu belirli ve kısıtlı saatler haricinde çalışanların özgürce, dilediği saatlerde çalışabilmesi.

Esnek çalışmak mutluluğu arttırıyor!

2015 yılında, Amerika’da İnsan Kaynakları Yönetim Derneği (Society for Human Resources Management) tarafından yapılan bir çalışma sonucunda; esnek çalışma sistemini uygulayan işverenlerin %80’i çalışanların morallerinde ve verimliliğinde önemli ölçüde bir yükseliş tespit etmiş.

Esnek Çalış, Verimli Çalış

Esnek çalışmanın avantajları nelerdir?

  • Çalışanlar özel hayatlarına, ailelerine ve sosyal yaşantılarına daha çok vakit ayırabilme şansına sahip olur. Esnek çalışma saatleri sayesinde hayatlarına kendileri yön verebilirler.
  • Özel yaşamlarına vakit ayırabilen çalışanların yüksek moralleri işe olumlu şekilde yansır, bu da işverenleri mutlu eder.
  • Herkesin gün boyu verimli olduğu saat dilimi farklılık gösterir. Esnek zamanlı çalışma şeklinde, çalışanların bireysel olarak en verimli olduğu zamanlarda çalışmaları, şirket verimliliğine de yansır.
  • İşe gidip gelme stresi azaltılmış olur. Özellikle trafik oranı yüksek olan şehirlerde işe gitmek çoğunlukla bir kabusa dönüşebiliyor. Esnek zamanlı çalışanlarda ise işe yetişebilme stresi çok daha düşük seviyelerde seyrediyor.
  • Çalışanlar da işverenler de masraflarını azaltmış olurlar. Çalışanlar yol parası, sabah kahvaltısı, öğlen yemeği gibi harcamaları kısarken işverenler de ofis alanı, ofis malzemesi, fatura gibi konularda tasarruf edebilir.
  • Her kafadan farkı bir ses çıkan bir ofiste işe odaklanmak oldukça zordur. Esnek çalışma sisteminde çalışanlar kendi düzenlerini kurarak işlerine çok daha kolay bir şekilde konsantre olabilirler.
  • İki taraf için de oldukça olumlu olan bir diğer madde de esnek çalışmanın sadakati arttırdığı. Değer gördüğünü bilen, kendi özel çalışma saatlerine sahip olan çalışan, işverenine karşı minnet duyacağından ve işine daha sıkı bağlanacağından sadakat duygusu çoğalır. Bu da hem işveren hem de çalışanın iş yaşantısını olumlu yönde etkiler.

Esnek çalışmanın dezavantajları nelerdir?

  • İşverenler için çalışanların esnek çalışma zamanlaması ayarlamak ve herkese aynı derecede adil olabilmek zor olabilir.
  • Ani kriz yönetiminde sıkıntılar ortaya çıkabilir. Planlı olmayan toplantılarda personel eksikliğinden aksaklıklar yaşanabilir.
  • İş ortamından, ofis arkadaşlarından uzak kalmak aidiyet hissini azaltabileceği gibi birlik ve beraberlik eksikliği sebebiyle motivasyonu da düşürebilir.
  • Denetimsizlik bazen bazı kişilerin verimliliğini azaltabilir. Bazı insanlar, denetilirken ve başlarında daha yetkili birileriyle birlikte çalışırken daha rahat bir şekilde motive olabilir.
  • Evden çalışma sistemini diğer insanlar tam olarak anlamayabilir. Çalışan, bilgisayarını alıp odasına kapandığı zaman hayatında olan kişiler bunun gerçek anlamda bir çalışma olduğunun farkına varamadan ondan sürekli taleplerde bulunabilir.
  • Evden çalışmaya alışık olmayanlar odaklanmada problem yaşayabilir. Ofis dışında olmanın verdiği rahatlıktan ötürü kişi kendini toparlamakta ve işe adapte olmakta zorluk çekebilir.

Yüzyıllardır hayvanların dilinden fısıldayan adam: Jean de La Fontaine” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Öğren kategorisine geri dönebilirsiniz.