fbpx
Koronavirüs Kumdan Bulaşır Mı? Plajlarda Ne Kadar Güvendeyiz?

Koronavirüs Kumdan Bulaşır Mı? Plajlarda Ne Kadar Güvendeyiz?

COVID-19 virüsü öncelikle enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında saçtığı tükürük damlacıkları ile yayılır. Çok daha dolaylı olmakla beraber, bu damlacıkların indiği nesne ve yüzeyler de virüsün bulaşmasını sağlayabilir; insanlar bu nesnelere dokunduktan sonra gözlerine, ağzına ya da burnuna dokunarak enfekte olabilir. İşte bu yüzden sık sık ellerin düzenli olarak dezenfekte edilmesi öneriliyor. Peki, plajlarda da aynı tehlike mevcut mu? Yani Koronavirüs kontamine olmuş kum birikintileriyle bize bulaşabilir mi?

Bu noktada, kirlenmiş kumun potansiyel bir iletim yolu olduğu konusunda bir literatür bulunmuyor. Koronavirüs Bilim Kurulu da virüsün deniz ya da kumdan geçmeyeceğini ifade ediyor. COVID-19 virüsünün tuzlu suda yaşayabilme yeteneği hakkında hala yeterli bilgi olmamakla beraber, yoğun ve hareketli su içerisinde virüsün etkisiz olması gayet mantıklı.

Aslında plajlardaki en büyük risk sosyal mesafenin korunamaması! Kalabalık bir plajda, diğer insanlarla yakın bir biçimde güneşlenmenin, denize girmenin virüse yakalanma riskini arttıracağı şüphe götürmez bir gerçek.
İzole bir kumsala gitmek, sahilde yürüyüş yapmak, burada denize girmek ve güneşlenmek tabi ki herhangi bir tehlike oluşturmayacaktır. Ancak yaz aylarında, izole bir plaj bulmanın çok da olası olmayacağı göz önüne alınırsa, kumsallarda nelere dikkat edilmesi gerekir?

Koronavirüs Kumdan Bulaşır Mı? Plajlarda Ne Kadar Güvendeyiz?Plajların mümkün olduğunca “güvenlik önlemleri” ve “kısıtlamalar” ile açılması oldukça muhtemel. Ancak burada işletmeciler ve devlet kadar ziyaretçilerin de sorumluluk alması önem arz ediyor. Söz gelimi hem denizde hem de plajda sosyal mesafe kuralına harfiyen uyulması gerekiyor. Eğer plaj ve denize girme alanları sosyal mesafeye izin vermeyecek kadar kalabalıksa riske girmemek adına ortama dahil olmamak en iyi çözüm!

Bir diğer önemli husus da ortak kullanım alanlarındaki nesnelerden mümkün olduğu kadar uzak durulması. Kapı kolları, musluklar, merdivenler, şemsiye parçaları yaz boyunca kontamine olma riskiyle karşı karşıya olacaktır. Koronavirüsün yüzeylerde yaşayabildiğinin unutulmaması, herhangi bir nesneye dokunulması halinde, ellerin yüze sürülmeden mümkün olan en kısa zamanda dezenfekte edilmesi yerinde olacaktır.

Peki, şezlonglar?

Yukarıda belirttiğimiz üzere yaz ayları boyunca ortak kullanıma açık şezlongların da kontamine olması olası. Bu bakımdan herkesin kendi şezlongunu kullanması en doğru çözüm. Bunun mümkün olmadığı durumlarda da şezlongların düzgün bir şekilde dezenfekte edildiğinden emin olunması gerekiyor.

Corona virüsü havuzdan bulaşır mı? Yazın gönül rahatlığıyla havuza girebilecek miyiz?” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Öğren kategorisine geri dönebilirsiniz.

Herhangi bir şey ara