Propanediol (PDO), losyon gibi kozmetiklerde, temizleyicilerde ve diğer kişisel bakım ürünlerinde kullanılan yaygın bir bileşendir. Propilen glikole benzeyen bir kimyasaldır, fakat ondan daha güvenli olduğu düşünülmektedir.

Öte yandan, güvenirliği kesin olarak belirlemek için henüz yeterli çalışma yapılmamıştır. Mevcut veriler göz önüne alındığında, kozmetikte yoğun olarak kullanılan propanediol’un ciddi sorunlara yol açan riskler taşıması muhtemeldir.

PDO şu anda Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Avrupa’da kozmetik sektöründe sınırlı miktarlarda kullanım için onaylanmıştır. Peki, bu tamamen güvenli olduğu anlamına mı gelir? Kendiniz ve aileniz için doğru kararı vermenize yardımcı olacak birkaç bilgiyi sizler için derledik.

PDO, mısır veya petrolden elde edilen kimyasal bir maddedir. Şeffaf veya çok açık bir sarı renge sahiptir. Neredeyse kokusuzdur. PDO’yu hemen hemen her kategorideki kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde bir bileşen olarak görmeniz mümkündür.

PDO’nun birçok tüketim alanı vardır. Cilt kreminden yazıcı mürekkeplerine, temizleyicilerden antifrize kadar bir çok üründe PDO bulunur.

Kozmetik şirketleri, etkili ve düşük maliyetli olduğu için nemlendirici olarak kullanırlar. Bu, cildiniz için seçtiğiniz üründeki diğer bileşenleri hızla emmesine yardımcı olur. Ayrıca diğer aktif bileşenlerin seyreltilmesini de sağlar.

Çevresel Çalışma Grubu’na (EWG) göre, PDO en çok yüz nemlendiricilerinde, serumlarda ve yüz maskelerinde bulunur. Ancak, bunu aşağıdakiler dahil diğer kişisel bakım ürünlerinde de bulabilirsiniz:

  • Kozmetikte Kullanılan Propanediol Nedir?deodorantlar
  • saç boyaları
  • göz kalemleri
  • fondötenler

Propanediol birkaç farklı isim altında listelenebilir. En yaygın olanlar şunlardır:

  • 1,3-propandiol
  • trimetilen glikol
  • metilpropandiol
  • propan-1,3-diol
  • 1,3-dihidroksipropan
  • 2-deoksigliserol

Propanediol Güvenli mi?

PDO’nun topikal kozmetiklerden küçük miktarlarda deri yoluyla emilmesi durumunda büyük bir zarar vermediği düşünülmektedir. PDO, cildi tahriş edici olarak kategorize edilmesine rağmen, EWG, kozmetikte sağlık risklerinin düşük olduğuna dikkat çekiyor.

Kozmetik İçerik İncelemesi için çalışan bir grup uzman, propanediol hakkındaki mevcut verileri analiz ettikten sonra, kozmetikteki kullanımın güvenli olduğunu gördüler.

İnsan derisi üzerinde yapılan bir çalışmada, araştırmacılar yalnızca insanların çok düşük bir yüzdesinde tahrişe ilişkin kanıt buldular.

PDO, bazı hayvanlarda ve insanlarda cilt tahrişine neden olabilir, ancak kalıcı bir hassasiyete neden olmaz. Ek olarak, PDO, bazen alerjik reaksiyonlara neden olduğu bilinen PG’den daha az rahatsız edicidir.

Mevcut verilere göre, düşük miktarlarda propanediol içeren kozmetik veya kişisel bakım ürünleri kullanmak büyük bir risk oluşturmuyor. Ek olarak, propanediol, bir cilt bakımı bileşeni olarak propilen glikole daha sağlıklı bir alternatif olarak nitelendiriliyor.

Hem göze hem mideye hitap eden Mısır mutfağı” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Öğren kategorisine geri dönebilirsiniz.