Nil tanrısı adıyla da bilinen Hapi, su ve bereket tanrısı olarak tüm Eski Mısır tarihi boyunca önemli bir yere sahip oldu. Hapi adı Hanedanlık öncesinde “nehir” olarak bilinen Nil nehrinden değil, Mısırca “su” anlamına gelen ve Yunanca bir kelime olan “neilos”tan gelir. Mısırlılar tarafından tapılan Hapi, özellikle Aswan ve Gebel El-Silisila çevresinde oldukça popülerdi.

Hapi hem Aşağı ve hem de Yukarı Mısır’ın koruyucusuydu. Bu gücü ve kabiliyeti sayesinde ikiz tanrıçalar olan Hap-Reset (Yukarı Mısır) ve Hap-Meht (Aşağı Mısır) olarak adlandırıldı. Bu tanrılar daima, bir sürahiden suyu boşaltırken (sel baskınını sembolize eder) ya da hanedan bitkileriyle düğüm atarken (papirüs ve lotus ile sembolize edilir) resmedilmiştir.

Hapi’nin Nil ve yağış ile olan bu bağlantısı onun en ünlü ve güçlü bir Mısır tanrısı olmasına yol açmıştır fakat ona adanan hiçbir tapınak keşfedilmemiştir.

Mısır’ın Nil Tanrısı: Hapi

Hapi için en eski referanslardan biri Unas Piramidindeki metinlerdir. Bu metinler Hapi ve Wepwawet’e, bölgeye iyi bir yağış göndermeleri için yalvarır niteliktedir. Efsaneye göre nehir, dağlardaki bir mağaradan çıkmadan önce Hapi’nin evinden cennetlere ve ölüler diyarına akar. İşte bu yüzden Mısırlılar tanrının heykelini şehirlerine ve kasabalarına yerleştirirler ve ondan yardım için dilenirler. Yağışın çok fazla ya da çok az olmadığı zamanlarda nehrin kutsal olan yerlerinde Hapi için adaklarını adarlar.

Eski Mısırlılar için Khnum, Anuket ve Satet tanrıları Nil’in kaynağının koruyucularıydı ama Hapi başlı başına suyu kontrol ederdi. Hapi aynı zamanda Delta ile de ilişkilendirilmiş bu yüzden “Balıkların, Kuşların ve Batalıkların Lordu” adını almıştı.

Suyun tanrısı olarak sık sık Nun ile akla gelirdi. Güneş tanrısı, Nun sularından doğduğu için, Hapi bazen Güneş tanrısının babası hatta tüm canlıların babası olarak bilinirdi.

Aynı zamanda Hapi, Geb ve Nut’un oğlu olan, Nil ve bereketle ilişkili Osiris ile de bağlantılıydı. Isis ise onun eşi olarak bilinirdi. Piramit metinleri çoğu tanrıçanın Hapi ile ilişkili olduğunu gösterir.

Hapi, tombul, geniş bir göğüse sahip, mavi ya da yeşil ciltli bir firavundur. Kadınlarınkine benzeyen göğsü ve cilt rengi onun bir bereket tanrısı olduğunu bize hatırlatır. Yukarı ve AşağıMısır’ın koruyucusu olan Hapi, genellikle ikiz tanrılar olarak tasvir edilir; kafasına Yukarı Mısır papirüsü takan Hap-Reset ve yine kafasına Aşağı Mısır nilüferini takan Hap-Meht. Hapi, tek bir tanrı olarak tasvir edildiğinde ise, genellikle hem papirüs hem de nilüfer taşırdı.

Kullanılan tüm görseller wikipedia.org adresinden alınmıştır.

En ünlü Rönesans tabloları” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Öğren kategorisine geri dönebilirsiniz.