2009 yılında, Almanya’nın güneyindeki bir mağarayı kazan arkeologlar, bir akbabanın kanat kemiğinden oyulmuş bir flüt ortaya çıkardılar. Bu nadide eser, dünyadaki bilinen en eski müzik aleti olarak tanındı. Bu da bize, insanların 40.000 yıldan fazla bir süredir müzik yaptığını gösterdi.

İnsanların tam olarak ne zaman müzik dinlemeye başladığından emin olamasak da bilim insanları neden müzik dinlediğimizi biliyorlar. Aslında, müzik dinlemek, bireysel ve toplu olarak bize birçok fayda sağlıyor. İşte bu yazımızda sizlerle, müziğin fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığımızı iyileştirme gücünü paylaşacağız.

Ulusal Sağlık Enstitüsüne göre, müziğin en önemli işlevlerinden biri, uyum veya sosyal bağlılık hissi yaratmaktır. Müzik insanları bir araya getirmek için harika bir yoldur. Buna şu şekilde örnekler verebiliriz:

  • Milli marşlar ortak bir amaç duygusu uyandırır,
  • İlahiler ibadethanelerde grup kimliği oluşturur,
  • Aşk şarkıları, muhtemel aşıkların kur sırasında bağ kurmasına yardımcı olur,
  • Ninni, ebeveynlerin ve bebeklerin arasında güvenli bağ geliştirilmesini sağlar.

Peki, müzik bizi bireysel olarak nasıl etkiler?

Müzik öğrenmeyi hızlandırır

Bazı doktorlar, beyni canlandırmak için müzik dinlemeyi tavsiye eder. Bilim insanları, müzik dinlemenin beyni meşgul ettiğini söylüyorlar çünkü MR taramalarında müzik dinlerken aktif alanların aydınlandığı görülüyor.

Müzik hafızayı güçlendirir

Müzik belleği, bunamaya en dirençli beyin işlevlerinden biridir. Bu nedenle bazı bakıcılar, demans hastalarını sakinleştirmek ve onlarla güvene dayalı bir bağlantı kurmak için müzikten faydalanırlar.

Müzik Dinlemenin Faydaları

Müzik zihinsel hastalıkları tedavi etmede yardımcı olur

Bazı araştırmalar, müzik dinlemenin beyin fonksiyonlarında ve zihin sağlığında etkili rol oynayan çeşitli nörokimyasalların salınımını tetiklediğini gösteriyor.

Müziğin akıl hastalığını tedavi etmek adına nasıl kullanılabileceğini tam olarak anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerekse de bazı araştırmalar müzik terapisinin şizofreni hastaları için yaşam kalitesini ve sosyal bağlılığı iyileştirebileceğini öne sürüyor. Ya da Aktif Müzik Terapisi (AMT), hastaların olumlu duyguları geri kazanmasına veya keşfetmesine, sosyal yeteneklerini geliştirmesine yardımcı oluyor.

Müzik stresi azaltır

Sevdiğiniz bir müziği dinlemek vücudunuzdaki stres hormonu olan kortizolu düşürür, bu da kronik stresin etkilerini ortadan kaldırır. Aslında bu çok önemli bir bulgu çünkü stres bir yandan vücutta ciddi hasarlara yol açarken, diğer yandan da birçok ciddi hastalığı tetikler. Stresli bir günde sevdiğiniz müzikleri dinleyerek siz de bunu kolayca test edebilirsiniz.

Müzik uyumanıza yardımcı olur

Hepimizin uykusuzluk çektiği zamanlar olmuştur. Peki, buna hiç müzik dinleyerek son vermeyi denediniz mi? 45 dakika boyunca rahatlatıcı bir klasik müzik ya da sesli bir kitap dinlemek uyumanıza yardımcı olur. Uyumakta güçlük çekiyorsanız, yatmadan önce biraz Bach veya Mozart dinlemeyi deneyin.

Müzik daha az yemenize yardımcı olur

Georgia Tech Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, yemek sırasında loş ışık kullanmanın ve müzik dinlemenin yemeklerin daha çok tadını çıkarmaya yardımcı olduğunu gösterdi. Eğer iştahınızı azaltmanın yolunu arıyorsanız, bir dahaki sefere yemek yerken ışığınızı azaltmayı ve hafif müzik dinlemeyi deneyin.

Kısaca müzik, insanlar üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir. Hafızanızı güçlendirir, enerjinizi artırır, ruh halinizi yükseltir, kaygı ve depresyonu azaltır, yorgunluğu önler hatta daha etkili bir şekilde egzersiz yapmanıza yardımcı olur. Eğer müzik dinlemeyi seven bir insansanız, zaten bunlardan çoktan haberdarsınız!

Kalsiyum kaynakları nelerdir?” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Öğren kategorisine geri dönebilirsiniz.