10. yüzyılın başında Viking akınları tekrar yoğunlaşmaya başlamıştı. Fransız kralı Saf Charles istilacıları durdurmak adına radikal bir adım atarak Kuzey Batı Francia’daki topraklarının bir kısmını Rollo adında Vikingli bir akıncıya önerdi. Rollo, Paris’i kuşatan komutanlardan biriydi. Bu topraklar karşılığında Rollo Hristiyanlığı kabul edip vaftiz olacak, Batı Francia kralına sadakat gösterecek ve krallığı tehdit edecek diğer Vikinglere karşı savaşacaktı. İşte her şey böyle başlamıştı…

Rollo anlaşmayı kabul etti, Robert ismini aldı, Saf Charles’ın kızı ile evlendi ve Normandiya dükü oldu. Vikingler artık pagan değil Fransızca konuşan Hristiyanlardı. Rollo kuramsal olarak Frank krallarına bağlıydı ama aslında tamamen kendi bildiğini okuyordu. Ardılları da ondan aşağı kalmamıştı. İçlerindeki Vikinglik hiç ölmemişti. 1030 yılında bir grup Norman, İtalya’yı fethetmeye başladı. 1099 yılına gelindiğinde Güney İtalya’nın çoğu artık Normanların elindeydi.

Adını İngilizcedeki “North Man” (Kuzeyli İnsanlar) ibaresinden alan Normanlar, günümüzde Fransa’nın kuzey sahil kesiminde yer alan Normandiya bölgesinde yaşamlarını sürdürmektedirler. Kullandıkları dil ise bugünkü Fransızcaya oldukça benzeyen Normancadır.

Frenk ve İskandinav karışımı bir halk olan Normanların kökleri Vikinglere dayanır. Zamanla Cermen kökenli Frenk halkları ile karışınca ortaya yepyeni bir kültür çıkmıştı. Normanlar iyi birer denizciydi ve sağlam gemi yapabilme tekniğine sahiplerdi. Bu sayede kolayca İtalya’ya akınlar düzenlemişlerdi. Ancak bu akınlar sadece İtalya ile sınırlı kalmamıştı.

1066 yılında İngiliz kralı Harold ciddileşen Norman tehlikesinin farkındaydı. Büyük bir ordu topladı ve tüm askerlerini teyakkuzda tuttu. Nisan’ın son haftasında gerçekleşen uğursuz bir alamet adeta büyük bir tehdidin yaklaştığını doğruluyordu. Halley kuyrukluyıldızı bir hafta boyunca İngiliz semalarında göründü. Takip eden aylarda korkulan olmadı ve teyakkuz gevşemeye başladı. Eylül ayında tehlike hiç umulmayan bir yerden geldi. Kuzeyli istilacılar İskoçların da desteğiyle York’a kadar ilerlemişlerdi. Harold insan üstü bir çabayla ordusunu tekrar toplayıp Kuzeylilerin karşısına çıktı.

Normanlar Kimdir? İngiltere ve Fransa Nasıl Etkilenmiştir?

İngilizler savaşı kazanarak Norveçlileri darmadağın etti. Ancak kötü haberler bitmemişti. Normandiya dükü William tam da bu sırada Güney İngiltere’ye çıkarma yaparak büyük bir sürpriz yapmıştı. York’ta toparlanmaya çalışan İngilizler apar topar güneye doğru hareket etti. Hastings kenti yakınlarında gerçekleşen kanlı savaşlarda Harold savaşı kaybetti. 1066 yılında I. William Westminster’da taç giydi.

İngiltere dilinde ve kültüründe bu yeni dönemde oldukça büyük değişikliklere rastlandığından, Norman işgali İngiltere tarihi için çok önemli bir yere sahiptir. Artık İngiltere, Fransa kökenli yöneticilerin denetimine girmesiyle, İskandinav etkisi azalmış ve adanın Avrupa kıtası ile olan bağları güçlenmişti.

1071 yılına gelindiğinde Normanlar artık İngiltere’nin çoğu yerinde hâkimiyet kurmuştu ancak adadaki isyan ve direnişler bitmemişti. Bu isyanları bastırmak adına birçok köklü değişim yapıldı.

Söz gelimi adada bulunan yerel yönetici sınıfı tamamıyla silinerek onların yerine Fransızca konuşan bir monarşi, aristokrasi ve yeni bir ruhban sınıfı getirildi.

İşgalin en bariz etkilerinden biri de eski İngilizce yerine İskandinav etkisine sahip Fransız lehçesi olan Anglo-Norman dilinin kullanımıdır. Bu vesileyle binlerce Norman Fransızcası kelime İngilizceye girdi.

Değişimin bir başka sonucu da Fransa’da yaygın olan isimlerin yavaş yavaş Anglo-Sakson isimlerinin yerini almasıydı. William, Robert ve Richard gibi erkek isimleri kısa sürede yaygınlaştı.

Anglo-Sakson toplumundaki özgür köylülerinin çoğu statülerini kaybetti ve özgür olmayan serflerden ayırt edilemez hale geldi. Bu değişikliğin tamamen işgal kaynaklı olup olmadığı belirsizdir, ancak işgal ve sonrasındaki etkileri muhtemelen halihazırda sürmekte olan bir süreci hızlandırmıştır.

Kullanılan tüm görseller dunyaatlasi.com ve evrenatlasi.com adreslerinden alınmıştır.

Yüksek kolesterol belirtileri nelerdir?” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Öğren kategorisine geri dönebilirsiniz.