fbpx
Paralel Evrenin Kanıtı bulundu mu?

Paralel Evrenin Kanıtı Bulundu Mu?

Madde ile ışığın, atom ve atomaltı seviyelerdeki davranışlarını inceleyen bilim dalına en çok bilinen adıyla “Kuantum mekaniği” ismini veriyoruz. Bu bilim dalının daha az bilinen isimleri ise “Nicem Mekaniği” ve “Dalga Mekaniği” dir. Kuantum mekaniği; moleküllerin, atomların ve bunları meydana getiren elektron, protoni nötron, kuark ve glugon gibi parçacıkların özelliklerini açıklamaya çalışır.

Kuantum mekaniği, yoğun bir şekilde test edilmesine rağmen, o kadar tuhaf ve sezgiseldir ki, ünlü fizikçi Richard Feynman bile aslında kimsenin kuantum mekaniğini anlamadığını söylemiştir.

Şimdi ise bilim insanları “Birçok etkileşimli dünya” hipotezi (MIW) adı verilen bir teoriyi konuşuyor. Teori yalnızca paralel dünyaların var olduklarını değil, aynı zamanda dünyamızla kuantum seviyesinde etkileşime girdiklerini ve bu nedenle tespit edilebilir olduklarını söylüyor. Halen tam olarak ispat edilememiş olsa da Griffith Üniversitesi öğretim görevlilerinden Prof.Howard Wiseman ve Kaliforniya Davis Üniversitesi’nden Dr.Michael Hall, birlikte yayınladıkları makalelerinde diğer evrenlerin gerçek olduğunu, birçok paralel evren bulunduğunu ve bunların hepsinin birbiri ile etkileşim halinde olduğunu belirttiler.

Paralel Evrenin Kanıtı bulundu mu?Wiseman yaptığı açıklamada, “Kuantum mekaniğindeki paralel evrenler fikrinin 1957’den beri var olduğunu, her evrenin her kuantum ölçümü yapıldığında bir grup yeni evrene dallandığını belirtiyor” ve ekliyor; “bu nedenle tüm olasılıklar gerçekleşti ve bazı evrenlerde dinozoru öldüren asteroid Dünya’yı ıskaladı.”

Griffith’in açıklamasına göre MIW teorisinin üç ana noktası var.

  • İçinde yaşadığımız evren, bazıları “bizimkiyle neredeyse aynı”, ancak çoğu “çok farklı” olan bilinmeyen “devasa” sayıdaki dünyalardan sadece biri.
  • Tüm dünyalar “eşit derecede gerçektir”, kesin olarak tanımlanmış özelliklerle zaman içinde sürekli olarak var olurlar.
  • Kuantum fenomeni, “yakın (yani benzer) dünyalar” arasındaki evrensel itme kuvvetinden doğar ve bu onları daha farklı kılma eğilimindedir.

Fizikçiler durumu kısaca, “tüm kuantum etkileri yalnızca dünyalar arasındaki etkileşimden ortaya çıkar” şeklinde özetliyorlar.

Wiseman ve meslektaşları, “yakın (yani benzer) dünyalar” arasında onları daha farklı kılan bir evrensel itme gücünden bahsediyorlar. Onlara göre kuantum etkileri bu kuvveti çarpanlarına ayırarak açıklanabilir. Teorilerinin insanların bir gün başka dünyalarla etkileşime girme olasılığını içerip içermeyeceği sorulduğunda Wiseman, “Bu bizim teorimizin bir parçası değil, ancak diğer evrenlerle insan etkileşimleri fikri de artık bir fantezi değil” şeklinde cevap veriyor.

Farklı seçimler yapabilseydik hayatlarımız nasıl olurdu? Belki de bir gün, bu alternatif dünyalardan birine bakarak bu soruya cevap verme şansımız olacak. Hayal etmesi bile heyecanlanmaya yeterli…

Kaynaklar:
blog.usejournal.com/why-do-physicists-believe-in-parallel-universes-e16aee491f42
thescienceexplorer.com/universe/scientist-may-have-had-first-ever-glimpse-parallel-universe
business-standard.com/article/current-affairs/nasa-discovers-parallel-universe-where-time-runs-backwards-know-the-truth-fact-check-120052300113_1.html

Sağlıklı kilo almanın yolları” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Öğren kategorisine geri dönebilirsiniz.

Herhangi bir şey ara