Hiç su altında fotoğraf çekmeye çalıştınız mı? Deneyenler bilir, eğer yapay ışık kullanılmazsa, sığ bir su birikintisinde bile çekilen su altı fotoğrafı karanlık ve koyu mavi tonlarda çıkar. Çünkü su, ışığı emer ve dağıtır. Peki, suyun ışık üzerindeki bozulma etkisini telafi etmek için renkleri otomatik olarak yeniden ayarlayabilen bir algoritma olsaydı ve okyanusun altındaki yaşamı olduğu gibi görebilseydik acaba aşağıda yaşam nasıl olurdu?

Sea-Thru Algoritması

Araştırmacı Derya Akkaynak ve Tali Trebitz bundan 3 sene önce sea-thru adı verilen bir teknoloji üzerinde çalışmaya başladı. Amaçları su altında çekilen fotoğrafları yeryüzündeki fotoğrafların kalitesine ve görüntüsüne yaklaştırmaktı. Suyun neden olduğu görsel bozulmayı kaldırmayı başarabilirlerse bunun biyologlar için çok ciddi etkileri olacaktı. Mühendis ve oşinograf Derya Akkaynak ve doktora sonrası danışmanı mühendis Tali Treibitz, programı geliştirmek için 3 uzun yıl boyunca çalıştı. Bu aynı zamanda yüzlerce dalış binlerce görüntü anlamına geliyordu.

Her görüntü programa yüklenerek suyun ışığı emen ve dağıtan etkisinin nasıl elimine edebileceği araştırıldı. En sonunda mercanların, balıkların ve diğer deniz canlılarının gerçek renklerini ortaya çıkaran mükemmel bir renk düzeltme algoritması oluşturuldu. Algoritma, renk farkını telafi etmek için su altından en çok etkilenen kırmızı ve sarı rengin Photoshop ile düzeltilmesinin çok ötesinde bir gerçeklik veriyor. Çıkan sonuçlar resimlerin neredeyse gün ışığında çekildiğini düşündürtecek kalitede.

derya-akkaynak-çünkü-başka-sen-yok

Blavnatik Genç Bilim İnsanı Ödülü’nü alan ilk Türk Bilim İnsanı

Oşinograf Derya Akkaynak

Dr. Derya Akkaynak geliştirmiş olduğu bu algoritma ile “Blavatrik Genç Bilim İnsanı” ödülünü alan ilk Türk Bilim insanı olmuştur.

Oşinograf Derya Akkayanak’ın geliştirmiş olduğu Sea-Thru algoritması, deniz bilimlerinde yeni bir dönemin başlangıcı olarak nitelendirilmektedir. Kendi deyimiyle “bir su altı fotoğrafından suyun çıkarılması”, su altı görsellerin bilgisayarlar tarafından daha net anlaşılabilmesine olanak sağlayacaktır. Bu nedenle bu gelişme “Deniz Biliminde Yapay Zeka” döneminin başlangıcı sayılabilir.

Toplamda 3 seneyi aşkın yoğun bir çalışma sonunda ortaya çıkan “Sea-Thru Algoritması’nın nasıl çalıştığını gösteren 4 dakikalık video, gazeteci Erik Olsen tarafından yapılan haber sonrasında 5 gün içinde toplamda 2.2 milyon gibi rekor bir izlenme sayısına ulaştı. Bu zamana kadar su altı fotoğraflarından su etkisinin kaldırılması  çözülememiş bir problemdi.

Dr. Derya Akkaynak aynı zamanda 2011 yılında başlatmış olduğu ve tamamen gönüllülerden oluşan www.divers4oceanography.org programı ile dünyanın her tarafındaki dalış bilgisayarlarının, dalış sırasında kaydettiği deniz sıcaklığı verilerinini toplayarak, dünya çapında bir veri tabanı oluşturmayı ve bu verileri bilim insanlarının kullanımına sunmayı hedeflemiştir. Program yakın dönemde isim değişikliği kararı almış ve web siteleri üzerinden yeni isim önerileri toplamaya başlamıştır.

Dr. Derya Akkaynak, Euronews’a verdiği röportajda, genç bilim insanlarının yabancı dil ve bilgisayar uygulamaları konusunda kendilerini mutlaka geliştirmesini önermektedir. Kendisi halen ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Harbor Branch Oşinografi Enstitüsü’nde (Florida Atlantik Üniversitesi ) Dr. Mike Twardowski ile birlikte su altı görüntülme problemleri üzerine çalışmaktadır.

Kaynak:
https://tr.euronews.com
https://www.deryaakkaynak.com

Zeki, akıllı ve itaatkar dostumuz: Avustralya sığır çobanı köpeği” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Öğren kategorisine geri dönebilirsiniz.