Otobüs, uçak, tren, araba seyahatlerinde geçirilen uzun saatler bir çoğumuzun kabusudur. Peki uzun yolculukları daha keyifli ve daha konforlu bir hale getirmenin yolu var mı? İşte, birkaç saatten uzun süren seyahatleri kolaylaştıran ip uçları…

1. Rahat Giyindiğinizden Emin Olun

Uzun seyahate çıkmadan önce ilk dikkat edilmesi gereken hususlardan biri hiç kuşkusuz rahat giyinmek. Sizi sıkan, bunaltan, terleten ya da üşüten kıyafetlerden olabildiğince uzak durun. İster otobüs ister tren, ister uçak, isterse kendi aracınız olsun, uzun bir seyahatte “rahat bir yolculuk” geçirmenizi sağlayacak ilk şey “rahat giysilerdir”. Sıcak mevsimlerde terletmeyen kumaştan, rahat bir tişört ve pantolon, soğuk havalarda da gerektiğinde çıkartabileceğiniz rahat bir kazak seyahatleri daha kolay geçirmenize yardımcı olacaktır.

Uzun Seyahatleri Kolaylaştıran Öneriler2. Koltuk Seçme Sanatı

Mevzu bahis uzun süren seyahatler olunca koltuk seçmek de adeta bir sanat haline gelir. Toplu taşıma araçlarından birini tercih edecek olanlar, koltuk seçimine mutlaka özen göstermeli. Her ne kadar koltuk seçimi kaç kişi ile seyahat ettiğiniz, yolculuğun ne kadar süreceği ve aracın ne olacağı ile yakından ilintili olsa da yine de değişmeyen bazı evrensel kurallar mevut. Söz gelimi tek başınıza otobüsle seyahat edecekseniz tek kişilik rahat bir koltuk seçmek, uçakla yolculuk yapacaksanız ve diz probleminiz varsa acil çıkış kapısı yakınındaki koltuklardan birini seçmek akla gelen ilk hususlardan.

3. Beslenme

Uçak, otobüs, tren gibi araçlarla uzun süren yolculuklarda yemek için birçok alternatif bulabilirsiniz, ancak özel aracınızla uzun yola çıkacaksanız tedarikli olmanızda fayda var. Kuruyemiş, sandviç, meyve gibi tok tutabilecek atıştırmalıklardan bir beslenme çantası hazırlamanız yerinde olacaktır. Ayrıca hangi şekilde seyahat ederseniz edin, bu tip yolculuklara tıka basa yemek yemiş bir şekilde başlamak oldukça sakıncalı. Özellikle abur cubura dayalı bir beslenme ya da ağır yiyeceklerden oluşa bir menü hem seyahat öncesinde hem de seyahat esnasında birtakım rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Tüm bunların yanı sıra, uzun süre hareketsiz kalacağınızdan sindirim sisteminizde yavaşlama, hazımsızlık gibi durumlarla karşılaşma olasılığınız da mevcut. Bu gibi durumlar için yanınızda doktorunuzdan onaylı bir ilaç bulundurmanızda fayda var.

4. Gece Yolculuğunu Tercih Edin

Bilhassa öze aracınızla çıkmadığınız 12 saat ve üzerindeki seyahatlerde yolculuğun büyük bir kısmını geceye denk getirmenizde fayda var. Müzik dinlemenin, kitap okumanın, bir şeyler seyretmenin yeterli olmadığı durumlarda uykunuz sizlere yardımcı olacaktır!

5. Mola Şart!

Karayolu seyahatlerinde, hele ki yolculuk de uzun sürecekse belli aralıklarla (her 2-3 saatte bir) mola verilmesi hem sağlık açısından hem de araç kullananların daha dinç olması bakımından önem arz eder. Sadece gerektiğinde değil her 2-3 saatte bir mola vererek yola daha sağlıklı bir şekilde devam edeceğinize emin olabilirsiniz.

Uzun Seyahatleri Kolaylaştıran Öneriler6. Uyumanızı Kolaylaştıracak Yöntemler Bulun

Kimi yavaş tempoda müzik dinleyerek uykuya dalar kimiyse gözlerini kapatıp sessiz bir ortamda kalarak… Kimileri ise seyahatteyken asla uyuyamaz. Eğer siz de yolculuklarda uyku sıkıntısı çekenlerdenseniz kendinizi negatif bir biçimde şartlamamanızı öneririz. Çünkü uzun seyahatlerde en büyük kurtarıcınız derin bir uyku olacaktır. Bunun için rahatlatıcı sesli kitapları veya meditasyon uygulamalarını deneyebilirsiniz.

7. Hareket edin

Uzun süren uçak, tren ve otobüs yolculuklarında yolcular belli aralıklarla hareket etme özgürlüğüne sahiptir. Hatta uzun süren uçak seyahatlerinde bazı hava yolu firmaları yolcularına ayakkabılarını çıkarıp rahatça hareket etmeleri için terlik verir. Arada sırada hareket etmeniz gerektiğini unutmayın. Kendi aracınızla seyahat edecekseniz de 2-3 saatte bir mola vererek vücudunuzu esnetmeye, kaslarınızı harekete geçirmek için biraz yürüyüş yapmaya özen gösterin.

8. Su İçmeyi İhmal Etmeyin

Vücudunuz aşırı susuz kalırsa halsiz düşersiniz ve bu durum da seyahatinizin tam bir kabusa dönüşmesine neden olur. Dolayısıyla uzun seyahatlerde dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi de vücudunuzun su dengesidir.

Karbon salınımının yarısı dünyanın en zengin %10’undan kaynaklanıyor” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Öğren kategorisine geri dönebilirsiniz.