Yunuslar oldukça akıllı takım oyuncularıdır. Rakiplerini yenmek istediklerinde takım arkadaşlarıyla olan ilişkilerini ne kadar yararlı olabileceklerine göre boyutlandırır ve onları çeşitli ittifaklar halinde sınıflandırırlar.

Şişe burunlu yunuslar aslında tam olarak üç aşamada ilişkilerini oluştururlar. Birleşik Krallık Bristol Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir araştırma, bu üç kademede, yunusların arkadaşlarını ve müttefiklerini nasıl sınıflandırdıklarını ve onlarla nasıl bir ilişki kurduklarını analiz etti.

Yunus ailesindeki yaklaşık 40 türden dolayı aralarında çok çeşitli sosyal sistemler mevcut. Bristol Biyolojik Bilimler Okulu’ndan kıdemli öğretim görevlisi ve çalışmanın baş yazarı olan Stephanie King, bazılarının iyi bir şekilde analiz edildiğini, ancak bazıları hakkında ise çok az şey bilindiğini söylüyor.

Yunusların Sosyal Hayatı

Bu çalışma için araştırmacılar, otuz yıldır Batı Avustralya Shark Bay’deki Hint-Pasifik şişe burunlu yunusları inceliyorlar. Orada yunuslar, tıpkı insanlar gibi, pek çok farklı ilişkiye sahip geniş, açık sosyal ağlarda yaşıyorlar.

Örneğin, erkek şişe burunlu yunuslar, gençken diğer erkeklerle uzun süreli arkadaşlıklar kurmaya başlarlar ve yetişkin olduklarında, bu arkadaşlıklar uzun vadeli ittifaklar haline gelir. Yani erkekler arasında uzun yıllar süren dostluklar söz konusudur.

Yunuslar tıpkı insanlar gbi, sıradan tanıdıklardan, en iyi arkadaşlara ve en ezeli rakiplere kadar her türlü ilişkiyi oluştururlar. Erkek yunuslar birinci dereceden müttefikleri ile alıcı dişileri etkilemek için birlikte çalışırlar. İkinci dereceden müttefiklerle, rakiplere karşı dişiler için yarışmalara katılırlar. Üçüncü dereceden müttefiklerle, daha fazla rakip ortaya çıktığında daha da büyük gruplar halinde yarışırlar.

Yunuslar, ıslık da dahil olmak üzere bir dizi tiz ses çıkarır. Yaşamlarının ilk birkaç ayında özel bir ıslık çalarlar. En yakın arkadaşlarının ve müttefiklerinin benzersiz ıslıklarına cevap vermeyi öğrenir, bu şekilde iletişim kurarlar.

Araştırma için araştırmacılar su altına hoparlör yerleştirdiler ve yunus erkeklerin ıslıklarını diğer erkeklerin duymasını sağladılar. Yunuslar 28-40 yaşları arasında değişiyordu ve bazıları birbirlerini 28 yıldan uzun süredir tanıyordu. Hoparlörden ıslık sesi çıkarken aynı zamanda tepkileri görüntüleyebilmek adına tepeden drone da uçurdular.

Yunuslar, yakın arkadaşları olmasalar bile geçmişte onlara yardım eden tüm yunuslara karşılık verdiler. Ancak şaşırtıcı bir şekilde, birinci dereceden müttefiklerine tepki vermediler.
Sonuçlar, erkeklerin ikinci dereceden ittifaklarının üyelerine en güçlü şekilde tepki verdiğini gösterdi. Bütün bu erkek yunuslar birbirlerini tanır, bazıları diğerlerinden daha yakın arkadaştır ve bazıları diğerleriyle çok az zaman geçirmiştir. Gerçekten önemli olan sosyal yakınlık, ikinci dereceden ittifaktır.

Türkiye’nin en güzel tatil beldeleri” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Öğren kategorisine geri dönebilirsiniz.