Yurt dışında bir tatil veya iş gezisi planlarken birçok şeyi araştırırız; hava durumu, görülecek yerler, ulaşım, kalacağımız otelin lokasyonu, ücretsiz Wi-Fi ilk aklımıza gelenlerden. Ancak neredeyse hiçbir zaman ziyaret edeceğimiz şehrin hava kirliliği seviyesini önemsemeyiz.

UCLA (University of California) ve Pekin Üniversitesi ile ortak yapılan bir araştırma ciddi derecede hava kirliliği olan bir şehre gerçekleştirilen kısa süreli bir ziyaretin bile sağlığa zararlı olabileceğini gösterdi. Bahsi geçen çalışma, 10 haftalık bir süre için Los Angeles’tan Pekin’e seyahat eden, sigara içmeyen, yaş ortalaması 23 olan sağlıklı bir yetişkin grubu üzerinde yapıldı. Katılımcılar iki gruba ayrıldı. İlk gruptan Pekin’e vardıktan 8 hafta, ikinci gruptan ise 6 hafta sonra kan örnekleri alındı; katılımcıların, Pekin’de bulundukları süre içerisinde kalp hastalığı ile ilişkili enzim fonksiyonlarındaki değişiklikler gözlendi.

Yapılan testlerin sonucunda, gözlemlenen kişilerin vücudunda Los Angeles’takilere kıyasla %800 daha fazla kirletici kimyasal kompozisyonu tespit edildi. Her iki grupta Los Angeles’e döndüğünde, olumsuz etkilerinin çoğunu dört ila yedi hafta içerisinde atlattılar.  Araştırmanın tamamına Amerikan Kalp Derneği dergisinden ulaşabilirsiniz.

Yurtdışına Seyahat Etmeden Önce Hava Kirliliğini Kontrol Etmeyi UnutmayınHava kirliliğine uzun süre maruz kalmanın artan kardiyovasküler hastalıklar ile ilişkili olduğu bilinmekteydi. Ancak, şiddetli hava kirliliği olan bir yere kısa süreli bir ziyaretin insanlar üzerinde önemli bir etkisi olup olmadığı bu çalışmayla ortaya çıktı.

Pekin’in her yıl milyonlarca turist ve iş adamı ağırladığı göz önüne alınırsa, söz konusu verilerin ciddiye alınmasında fayda görüyoruz. Tabi ki, standartların üzerinde bir hava kirliliği bulunan tek şehir Pekin değil. Çin ve Hindistan’daki diğer bazı şehirler hatta Londra ve Paris bile Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği yasal sınırları aşan bir kirlilik seviyesine sahip. Söz gelimi küresel iklim krizi tartışmalarının alevlendiği bugünlerde özellikle İtalya, Bosna, Sırbistan, Kosova ve Makedonya’da rekor düzeyde hava kirliliği yaşanıyor. İtalya’nın büyük şehirlerinde kirlilik oranlarını düşürmek için dizel araçların trafiğe çıkmasına geçici yasaklar getiriliyor.  Avrupa Birliği ve ABD Çevre Ajansı tarafından yayınlanan zararlı etkenlerin listesine ve limit değerlerine linki tıklayarak ulaşabilirsiniz. Peki, hava kirliliği oranının yüksek yüksek olduğu şehirlere seyahat etmeniz gerektiğinde, herhangi bir sağlık sorunu yaşamamak için nelere dikkat etmeniz gerekiyor?

Öncelikle koşu, doğa yürüyüşü gibi açık hava etkinliklerinden hatta açık havada gerçekleşecek tüm yoğun fiziksel aktivitelerden kaçınmanızı öneririz. Eğer bilinen bir kardiyovasküler sağlık probleminiz varsa özellikle hava kirliliği seviyesinin artış gösterdiği zamanlarda bu şehirlere gitmemenizi, zorunlu olarak seyahat etmeniz gerekiyorsa da, seyahatlerinizi mümkün olduğu kısa planlamanızı ve ziyaretiniz süresince hava temizleyicisi olan ortamları tercih etmenizi tavsiye ederiz.

Kurtuluş Savaşı’ndaki kahraman Türk kadınları” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Öğren kategorisine geri dönebilirsiniz.