Avustralya ormanlarında kendini doğal hayata adamış olan yazar Robert Kaleski’nin başta bölgenin vahşi dingoları olmak üzere birkaç farklı ırkı bir araya getirmesiyle ortaya çıkan Avustralya sığır çobanı köpeği 1900’lü yılların başından beri hayatımızda yer alıyor.

Dönemin iklim koşullarına göre üretilmiş olan, enerji dolu bu zeki çoban köpeklerinin asıl geliştirilme amacı ise o zamanın zor şartlarında sığır sürülerini ustalıkla kontrol altına alabilmek. Günümüzde hem iyi bir bekçi köpeği hem de sadık bir dost olarak hayatımızda yer Avustralya sığır çobanı köpeğine gelin biraz daha yakından bakalım.

Bir Diğer Adı da Topukçu Çoban Köpeği

Avustralya sığır çoban köpeklerinin bazı kaynaklarda “topukçu” olarak geçmesinin nedeni sürüyü hizaya getirebilmek için sığırların topuklarından ısırmaları. Görevlerini yerine getiren sorumluluk sahibi işçiler olmak üzere üretilen bu ırk, sürüyü hizaya sokabilmek ve gütmek, soğuk ve zorlu iklim şartlarına karşı koyabilmek, gün boyu çalışabilecek enerjiye sahip olmak açısından bir mükemmellik örneği sergiliyor.

Yavruları Beyaz Doğar

Evet, yanlış duymadınız! Halls Heeler, Avustralyalı Kelpie, Dalmaçyalı ve İskoç Collie melezi olan Avustralya sığır çoban köpeği genetik yapısı gereği koyu mavi-gri ya da kızıl benekli olmak üzere iki çeşide ayrılsa da yeni doğduğunda ilginç bir şekilde beyaz olarak gözlerini dünyaya açıyor.

Topukçu Çoban Köpeğinin Bakımı Nasıl Olmalı?

Kısa tüylere sahip olan Avustralya sığır çobanı köpekleri oldukça sık tüy dökerler. Eğer evinizde bu ırktan bir dostla yaşamak istiyorsanız, koltuklarınızdan kıyafetlerinize kadar bütün yüzeylerin kalın bir tüy tabakası altında kalmasını göze almanız gerekiyor. Üzerlerindeki montu andıran kalın tüy tabakası sayesinde kirden ve ıslaklıktan korunan sevimli arkadaşların yılda iki kez kıyafet değiştirdiğini söyleyebiliriz. Bu iki yoğun tüy dökme dönemi haricinde onları haftada bir ya da iki kere sert bir fırçayla tarayarak fazla tüylerinden arınmalarını sağlayabilirsiniz.

Avustralya Sığır Çoban Köpeği

Yaşadıkları Ortama Göre Huy Değiştirirler

Oldukça zeki ve enerjik olmanın yanı sıra problem çözücü özellikleriyle de dikkat çekerler. Enerjilerini boşaltacak alan bulamadıkları taktirde kabiliyetlerini hiç istemediğiniz alanlarda sergileyebilirler. Eğer evinizde böyle bir yol arkadaşıyla yaşayacaksanız enerjisini yeterince harcamasını sağlamadan onu yalnız bırakmamanız ev düzeniniz açısından iyi olacaktır. Hem iç mekana hem de dış mekana yeterince uyum sağlayabilen Avustralya sığır çoban köpekleri onlarla yaşayan kişilere oldukça sadıktırlar. Küçük yaştan itibaren sosyalliğe alıştırıldıkları taktirde çocuklarla ve diğer insanlarla da iyi geçinirler.

En Önemli Yaşam Anahtarları: Hareket

Enerjilerini mutlaka harcamaları gerektiğini yukarıda söyledik. Peki ama bu enerjilerini ne şekilde atacaklar? Eğer bahçeli bir eviniz varsa öncelikle gün içinde sık sık bahçede koşmasını sağlamalısınız. Tırmanma, engelden atlama, top yakalayıp getirme gibi aklınıza gelebilecek birçok yorucu köpek egzersizi ile enerjisini boşaltmasına yardımcı olun.

Sağlık Sorunları

Avustralya sığır çobanı köpeklerinin ortalama yaşam süresi 12 ile 16 yıl arasında değişiklik gösteriyor. Dingolardan aldıkları güçlü genetik yapı onları sağlıklı kılsa da genel olarak kalça displazisi, ileri yaşlarda gözlerde bozukluk ve kulaklarda zor işitme görülebiliyor. Genetik açıdan oldukça kuvvetli olan bu türü çiftleştirmeden önce özellikle kalça displazisine sahip olup olmadığını kontrol ettirmekte fayda var.

Avustralya Sığır Çobanı Köpeği Guinness Rekorlar Kitabı’nda

Dünyanın en yaşlı köpeği olarak tarihi kayıtlara geçen ve Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye layık görülen Bluey isimli köpek bir Avustralya sığır çobanı köpeğiydi. 1939 yılında 29 yaşındayken yaşamına veda eden Bluey, ömrünün 20 yıllık süresinde sığır çobanlığı görevini başarıyla yerine getirerek geninin özelliklerini gözler önüne sermeyi başarmıştı.

Verilerle muhteşem cuma” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Öğren kategorisine geri dönebilirsiniz.