Biyoteknoloji yeni bir disiplin değil, ancak büyük bir hızla ilerliyor ve günlük hayatımızda giderek daha fazla yer kaplıyor.

Farklı ürünler geliştirmek veya yaratmak için biyolojik sistemleri, canlı organizmaları veya bunların parçalarını kullanan teknolojidir.

Ekmek yapma ve pişirme, biyoteknoloji kapsamına giren süreçlerin örnekleridir. Bu tür geleneksel süreçler genellikle canlı organizmaları doğal formlarında (veya üreme yoluyla daha da geliştirilmiş) kullanırken, daha modern biyoteknoloji formu genellikle biyolojik sistem veya organizmanın daha gelişmiş bir modifikasyonunu içerecektir.

1970’lerde genetik mühendisliğinin gelişmesiyle birlikte, organizmaların genetik materyalinde (DNA) değişiklik yapma olasılığının yeni olması nedeniyle biyoteknoloji (ve tıp, biyoloji vb. gibi diğer ilgili alanlarda) araştırmaları hızla gelişti.

Günümüzde biyoteknoloji birçok farklı disiplini (örn. genetik, biyokimya, moleküler biyoloji vb.) kapsamaktadır.
Biyoteknolojik yenilikler zaten günlük hayatımızın bir parçası ve bunları diğer birçok yerin yanı sıra eczanelerde ve süpermarketlerde buluyoruz. Buna ek olarak, son aylarda biyoteknoloji, virüsün genomunun deşifre edilmesine ve vücudumuzun savunma mekanizmasının bulaşıcı ajanlara karşı nasıl çalıştığını anlamaya yardımcı olduğu için COVID-19 küresel pandemisi ile mücadelede öncülerden biri haline geldi.

Bu nedenle biyoteknoloji, potansiyel patojenleri önleme ve içerme konusunda geleceğin toplumunda çok önemli bir rol oynayacaktır. Ancak bu, birçok uygulamasından sadece biri…

Aşağıda, farklı alanlarda en alakalı olanlardan bazılarını inceliyoruz:

Biyoteknoloji Nedir?

İlaç

İnsülinin gelişimi, büyüme hormonu, moleküler kimlik ve teşhis, gen terapileri ve hepatit B gibi aşılar, biyoteknolojinin kilometre taşlarından bazıları ve genetik mühendisliği ile ittifakıdır.

Endüstri

Biyoteknoloji ile el ele yeni akıllı malzemelerin devrimi de başladı. Yakında kendi kendini iyileştiren betonlara, bir patlayıcı algıladığında renk değiştiren bitkilere, sentetik örümcek ağlarından yapılmış giysilere ve ayakkabılara vb. sahip olabiliriz.

Biyoteknoloji Nedir?

Gıda

Yukarıda bahsedilen genetiği değiştirilmiş gıdalara ek olarak, biyoteknolojik ürünler sayesinde, Afrika’da açlıkla mücadelede elzem olabilecek kuraklığa ve bazı böceklere dayanıklı bir tür mahsul yaratılmıştır.

Çevre

Ekolojik geri kazanım için çok yararlı olan biyoremediasyon süreçleri aracılığıyla, kirlenmiş ekosistemleri eski haline getirmek için mikroorganizmaların, mantarların, bitkilerin ve enzimlerin katabolik özellikleri kullanılır.

Boğmaca Hastalığı Nedir?” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Önemse kategorisine geri dönebilirsiniz.