fbpx

Çocuklar ve Bebeklerde Çinko Eksikliği

Çinko minerali vücutta depolanması mümkün olmayan ve üretilemeyen bir mineraldir. Bu sebeple düzenli bir şekilde dışarıdan besinler yolu ile alınması gerekir. Çinko, vücutta demirden sonra en çok ihtiyaç duyulan maddeler arasında gelir. Bunun sebebi bedenimizdeki belli başlı birçok bölgenin yapıtaşları arasında bulunması ve vücuttaki birtakım organların ve sistemlerin çalışmasında başat bir rol oynamasıdır.

Neden Çinkoya İhtiyaç Duyarız?

Çinko vücutta bahsettiğimiz gibi birçok organın yapıtaşı olma özelliği taşır. Vücudumuzda demirden sonra en bol bulunan ikinci mineraldir ve her hücrede bulunur. Çinko saç ve tırnak yapılarında bulunuyor. Bu sebeple bir kişinin vücudunda %2 oranında çinko bulunması gerektiği söyleniyor.

Bunların yanı sıra çinko, DNA sentezi işlemlerinde kullanılıyor. Aynı zamanda duyusal ve bilişsel işlevlerin çalışmasında görev alıyor. Bunların dışında da vücudumuzda çalıştığı pek çok alan olan çinkonun eksikliği halinde öncelikle bağışıklık ve sinir sistemimiz zarar alabiliyor. Çünkü bağışıklık sistemi hücrelerinin gelişimi ve işlevi için kritik öneme sahiptir.

Çinkonun Sağlığa Yararları Nelerdir?

Düzenli çinko alımına dikkat etmenin birçok yararı bulunabilir. Öncelikle bağışıklık sistemimiz güçlenecek ve bu şekilde kronik hastalıklara yakalanma riskini düşürebileceksiniz. Bunun yanı sıra cildinize de yararı olan çinkonun düzenli kullanımı yaşlanma karşısında cildinizi destekleyebilir. Çinko eksikliği yara iyileşmesini yavaşlatabilirken, çinko takviyesi yaraları olan kişilerde iyileşmeyi hızlandırabilir.

Bir yandan da yara iyileşmelerini hızlandırıp cildinizi daha sağlıklı bir hale getirebilir. Çinko, pnömoni, enfeksiyon ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi yaşa bağlı hastalık risklerinizi önemli ölçüde azaltabilir. Bunlara ek olarak üreme sistemini de destekleyerek testosteron üretiminin kalitesini arttırabilir.

Çinko Eksikliğinin Belirtileri

Çinko eksikliği belirtileri kendini çinkonun başat rol oynadığı sistemlerdeki aksamalar ve yapıtaşı olduğu organlardaki sorunlarla gösterir. Saç dökülmesi ve bağışıklık sisteminin düşüşü çinko eksikliği belirtileri arasında sayılabilir.

Ciltteki etkileri özellikle ağız kenarlarında ve belli başlı başka bölgelerde deri dökülmeleri şeklinde kendini gösterebilir. Bunun yanı sıra ciltte oluşan yaraların iyileşmesi gecikebilir. Çinko eksikliği, bilişsel süreçleri de etkileyebileceğinden dolayı uyku hali ve odak zorlukları gibi etkilere sahip olabiliyor.

Bebek ve Çocuklarda Çinko İhtiyacı

Çinko bebeklerin, çocukların ve yetişkinlerin ortak ihtiyacı olan bir maddedir. Ne kadar çinkoya ihtiyaç duyulduğu çeşitli yaşlarda değişiklik gösterebilir. 0-6 ay arası bebeklerde günlük ihtiyaç 2 mg iken bu miktar 7-12 ayda 3 mg’a çıkıyor. Ardından 5-8 yaş aralığında 5 mg oluyor. Ergenlik döneminde ise 15 mg’a kadar ihtiyaç olabiliyor.

Gelişim dönemindeki çocuklarda çinko eksikliği özellikle büyüme sorunları ile kendini gösterebiliyor. Boy uzaması ile ilgili sıkıntılar görülen çocuklarda çinko eksikliğine bağlı tedaviler uygulanabilir. Bunun yanı sıra eksik beslenmeye bağlı olarak toprak yeme alışkanlığı geliştirmiş çocuklarda hem demir hem çinko eksikliği tedavisi uygulanabilir.

Diğer taraftan düşük bağışıklık nedeniyle gelişen soğuk algınlığına sıkça yakalanmak da bir çinko eksikliği göstergesi olarak kabul edilebilir. Çinko takviyesini doğal yollarla besinlerden alabiliriz. Et ve kabuklu deniz ürünleri gibi hayvansal ürünler, vücudunuzun kolayca emebileceği bir biçimde yüksek miktarda çinko içerir.

Pek çok gıda çinko bakımından doğal olarak yüksek olsa da yemeye hazır kahvaltılık gevrekler, atıştırmalık barlar ve unlu mamuller gibi bazı gıdalar çinko ile güçlendirilmiştir. Çinko açısından zengin olan besinlerden bazıları arasında peynir, yoğurt, yumurta, kuru fasulye, brokoli, kinoa ve mantar sayılabilir.

Çocuğunuzun Bağışıklık Sistemini Güçlendirin: Probiyotik Yoğurt” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Öğren kategorisine geri dönebilirsiniz.

Herhangi bir şey ara