Bundan tam 50 yıl önce, 22 Nisan 1970’te ilk Dünya Günü, Amerika Birleşik Devletleri’nde 20 milyonu aşkın insanın katıldığı mitinglerle kutlandı. O gün katılımcılar, çevreyi riske atan tüm faaliyetleri protesto ettiler. 2020 yılında da 50. yıldönümünü anmak adına devasa etkinlikler planlandı. Ancak COVID-19 tüm dünyaya yayıldı ve fiziki kutlamalar iptal edilerek, her etkinlik dijital platformlara kaydırıldı…

Öte yandan Dünya Günü kapsamında düzenlenecek hiçbir etkinliğin ulaşamayacağı bir sonuç elde edildi bu yıl. Yaşlı gezegenimiz küçük bir mola aldı, umut verici birkaç gelişme sundu hepimize. Dünyanın dört bir yanındaki şehirler Covid-19 salgını yüzünden kilitlenince, büyük kent merkezlerindeki hava kalitesi seviyelerinde önemli iyileşmeler oldu.

NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) uydularından yapılan ölçümler, Asya, Avrupa, İngiltere ve ABD’nin sanayileşmiş bölgeleri üzerindeki araç trafiğinden ve fosil yakıtlarla çalışan sanayilerden kaynaklı nitrojen dioksit salınımında belirgin bir azalma olduğunu gösterdi.

Bir bakıma şu ana kadar ki en kapsamlı, en büyük ve en yüksek katılımlı küresel hava temizliği denemesi yaptık. Şubat ayında, Avrupa ve Asya’daki şehirler ile sanayi bölgeleri üzerindeki azot dioksit seviyeleri, 2019 yılının aynı dönemine kıyasla %40 kadar azaldı.

Dünya Bize Neler Söylüyor?Bununla beraber normale dönüş adına tüm dünyada yavaş yavaş kısıtlamalar azaltılmaya başladı. Peki herkes işe döndüğünde ne olacak? Hiçbir şey değişmese bile hükümetler, dünyanın daha az bir hava kirliliği ile nasıl daha yaşanır bir hale geldiğini görmüş oldu. Çevre aktivistleri tarafından gerçekleştirilen eylemlerinde ne kadar haklı bir temele dayandığı ortaya çıktı.

İklim bilimi ve enerjideki gelişmeleri izleyen İngiltere merkezli web sitesi Carbon Brief’in analizine göre, dünya genelinde ulaştırma kullanımı, elektrik talebi ve endüstriyel faaliyetlerin azalmasıyla küresel karbon emisyonlarının bu yıl benzeri görülmemiş şekilde (%5,5 oranında) azalması bekleniyor.

Ancak bu düşüş bile, iklim değişikliğine ilişkin Paris Anlaşması hedefini karşılamak için yeterli değil. 1,5 derece sıcaklık hedefine ulaşmak için 2020 ve 2030 yılları arasında emisyonların her yıl %7,6 oranında düşmesi gerekiyor.

Kaynak: carbonbrief.org/analysis-coronavirus-set-to-cause-largest-ever-annual-fall-in-co2-emissions

Bugün Venedik kanallarındaki su daha berrak, kuğular ve balıklar kanallara geri dönüyor. Ortaköy sahillerinde yunuslar dolaşıyor. Michigan eyaletine bağlı Grand Rapids kentinin sokaklarında yaban geyikleri dolaşıyor. İsrail Hayfa’da yaban domuzları görülüyor. Galler’deki Llandudno kasabasında yaban keçileri özgürce oyun oynuyor. Büyük şehirlerdeki gürültü azalıyor, insanlar daha huzurlu yaşıyor.

Dünya bundan daha güzel nasıl bir mesaj verebilir ki…

En iyi belgeseller 2020” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Önemse kategorisine geri dönebilirsiniz.