Atlantik Okyanusu’ndaki kasırgalar, Batı Pasifik Okyanusu’ndaki tayfunlar veya Hint Okyanusu’ndaki siklonlar olsun, güçlü tropik fırtınalar doğanın şiddetli öfkesine verilebilecek en korkutucu örneklerdendir.

Atmosferdeki alçak basınç çevresinde hızla dönen rüzgarların oluşturduğu kuvvetli fırtınalar “siklon” olarak adlandırılır. Bir siklon oluşması için gerekli olan kriterleri bir arada yakalamak çok kolay olmasa da tropikal bölgeler sıklıkla bu kuvvetli fırtınalarla boğuşur.

Her şey tropikal bir okyanusun içinde veya yakınında küçük bir atmosferik rahatsızlık ile başlar. Su sıcaklıkları 27℃ üzerindeyse, atmosferik koşullar nem ve düzgün rüzgarlarla destekleniyorsa, kolayca tropikal bir sistem gelişebilir. Sistem güçlendikçe tropikal bir fırtınaya dönüşür eğer rüzgar hızı saatte 118 km’nin üzerine çıkarsa, oluşan siklon kasırga olarak adlandırılır.

Kasırgalar daha sık mı oluyor?

Genel olarak, su ne kadar sıcak olursa, o kadar fazla ısı enerjisi üretir dolayısıyla tropikal siklonların gelişme ihtimali de su sıcaklıklarına paralel olarak yükselir. Bu nedenle, sera gazlarını yaymaya devam ettikçe, tropikal siklon olasılığını arttırıyoruz.

1985’ten bu yana, her yıl yaklaşık ortalama 65 tropikal siklon oluşurken son 10 yılda bu sayı 80 civarında seyrediyor.

Kasırgalar daha fazla yağmur mu üretiyor?

Son 40 yılın uydu görüntülerini inceleyen uzmanlar, küresel ısınmanın fırtınaların şiddetini arttırdığı konusunda hem fikir.

Yükselen denizler, daha uzun süren kuraklıklar, daha yıkıcı orman yangınları … birçoğu iklim bilimcilerinin ısınan bir gezegenin sonunda yaşanmasını tahmin ettiği felaketlerden bazıları. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin diğer bir sonucu da kasırgaların daha yavaş hareket etmesi ama daha güçlü hale gelmesi. Bilim insanlarına göre bunun en büyük sebebi ısınan su seviyesi. Çünkü kasırgalar, bu sıcak suların sağladığı enerji ile besleniyor.

Küresel Isınma Fırtınaları Güçlendiriyor

İklim değişikliği kasırgaların ileri hızını etkiler mi?

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) araştırmacısı James P. Kossin “Böyle bir trend var ve bu bir gerçek” diyor ve ekliyor “Biz fırtınaları her gün daha da güçlendiriyoruz.”

NOAA Ulusal Çevre Bilgi Merkezi ile Wisconsin-Madison Üniversitesi Meteorolojik Uydu Çalışmaları Enstitüsü tarafından kurulan ortak bir ekip , 1979’dan 2017 yılına kadar küresel kasırga verilerine baktı ve eğilimleri belirlemek için bir analitik veri kullandı. Sonuç olarak, kasırgaların oluştuğu dünyadaki neredeyse her yerde, maksimum hızdaki sürekli rüzgarların güçlendiği görüldü. Ekip, karşılaşılan durumun zaten beklenen ve tahmin edilen bir sonuç olduğunu da özellikle belirtiyor. Projede araştırma görevlisi olarak çalışan Kossin’in daha önceki araştırmaları ise kasırgalar ile ilgili daha rahatsız edici bilgiler içeriyor.

Araştırmalar, 2014 yılında kasırgaların kuzey ve güneyden daha fazla hareket ettiğini ve kıyı halkının risk altında olabileceği alanın sürekli genişlediğini, 2018’de ise iklim değişikliği nedeniyle kasırgaların karada daha yavaş hareket ettiğini ortaya çıkartıyor. Bu durum da sel ve yıkımın artmasına neden oluyor.

Kossin, “Sonuçlarımız, bu fırtınaların küresel ve bölgesel seviyelerde daha da güçlendiğini gösteriyor ki bu da kasırgaların ısınan bir dünyaya nasıl tepki verdiğine dair beklentilerle tutarlı.” diyor.

Kaynak: yaleclimateconnections.org/2019/07/how-climate-change-is-making-hurricanes-more-dangerous/ 

Anksiyeteyi müzikle tedavi edin” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Önemse kategorisine geri dönebilirsiniz.