8 Haziran’da Dünya Okyanus Gününü kutladık. Çünkü okyanuslarımız ekosistem için çok önemli. Çünkü 3 milyardan fazla insan için birincil protein kaynağı okyanuslar ve denizlerimiz. Çünkü milyarlarca insan geçimini bu tuzlu sulardan sağlıyor. Çünkü okyanuslar, insanlar tarafından üretilen karbondioksiti yaklaşık %30 oranında emerek küresel ısınmanın etkilerini azaltıyor, adeta bir tampon görevi görüyor…

Okyanusların hayatımız üzerindeki etkisi tartışılmaz. Dünyadaki oksijenin yarısından fazlasını üretirler ve atmosferimizden 50 kat daha fazla karbondioksit emerler. Isıyı ekvatordan kutuplara taşıyarak iklim ve hava dengemizi korurlar. Deniz ürünlerinin yanı sıra denizden gelen malzemeler fıstık ezmesi ve soya sütü gibi gıdalarda bile kullanılır. Birçok tıbbi ürün bileşeninde okyanuslardan çıkardığımız canlılar, organizmalar yer alır. Balıkçılıktan, turizme, taşımacılıktan, hazır gıdaya kadar birçok sektör için can damarıdır okyanuslar. Peki, bir an için düşünelim, okyanuslar olmasa dünya nasıl olurdu?

Herhalde yaşamamız çok zor olurdu. Ancak geniş dağ sıralarından insanların Buz Devri sırasında kullandığı eski kara köprülerine kadar açığa çıkacak şeyleri düşününce…

Korkmaya gerek yok, okyanuslar hala bizimle, hem de her şeye rağmen. Ancak gezegen bilimci James O’Donoghue’un simülasyonu kesinlikle seyretmeye değer. Halen Japonya Havacılık Keşif Ajansı JAXA’da çalışan NASA patentli James O’Donoghue, deniz seviyesinde keskin bir düşüşü simüle ederek hepimizi hayali bir dünyaya taşıyor.

Deniz seviyesi düştükçe, önce kıta sahanlıkları ardından Alaska ve Rusya’yı birbirine bağlayan Bering kara köprüsü ortaya çıkıyor. Endonezya Asya kıtasına uzanırken Papua Yeni Gine Avustralya’ya bağlanıyor. Deniz seviyesi 2.000-3.000 metre düştüğünde okyanus ortasındaki sırtlar görünüyor. Son olarak da mavi sularda keşfedilen en derin nokta, Mariana Çukuru beliriyor. Final sahnesinde ortaya çıkan tablo oldukça enteresan. Okyanusların olmadığı bir durumda kıtalar adeta çöl denizleri arasında yüzüyor!

Ekoterapi / Doğa Terapisi / Yeşil Terapi başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Önemse kategorisine geri dönebilirsiniz.