Toplum içinde yaşayan her bireyin birbirlerini anlama yolu olan iletişim, insanlar arasında gerçekleşen duygu, düşünce ve bilgi alışverişidir. İnsan çevresiyle farkında olsun veya olmasın sürekli bir iletişim halindedir.

Genellikle 2 yaşından itibaren ortaya çıkan otizm, sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen genel gelişim bozukluğudur. Yaygın gelişimsel bozuklukların (PDD) bir parçası olan ve yaşam boyu süren karmaşık bir nörogelişimsel bozukluktur. İletişim becerilerini, sosyal etkileşimleri etkileyen nörobiyolojik bir işlev bozukluğundan kaynaklanır. Otizmliler arasında öğrenme güçlüğü çekenler veya yüksek zekalı bireyler bulunmaktadır. Ancak genel zekâ seviyeleri ne olursa olsun, otizmli bireyler çevrelerindeki dünyayı algılamakta zorluk çekerler. Başkalarını normal koşullarda rahatsız etmeyen ses, ışık gibi etmenler otizmli bireyleri son derece rahatsız edebilir. Çünkü otizmli bireylerin duyuları oldukça gelişmiştir. Bu nedenle İletişim konusunda etkin olamayan otizmli bireylerin genellikle içe dönük kişilikleri vardır. İkili ilişkileri sürdürme konusunda zorlandıkları için onlarla konuşurken en uygun yöntemi seçmek gerekir.

Otizmli Çocuklarla Nasıl İletişim Kurulur?Otizmli Çocuklarla Doğru İletişim Kurma Yolları

Otizmli çocukların iletişim becerileri, toplumda çoğunluğun kullandığı konuşma diline uyum sağlamakta zorluk çektikleri için özellikle geliştirilmeye çalışılmalıdır. Onlarla iletişime geçerken normalden daha fazla dikkat edilmelidir. Otizm tespiti konulduktan sonra eğitime başlanması gerekir. Otizmli çocuklarla doğru iletişim kurmanın yolları şunlardır:

  • Otizmli çocuklarla iletişim kurarken etrafındaki insanları daha iyi anlaması için bir şey anlatılırken basit ve kısa cümleler kurulmalıdır. Ayrıca dil ve anlama becerilerine göre sözcükler seçilmeli ve dolaylı anlatımlardan kaçınılmalıdır. Yavaş konuşmak ve biraz ara vererek cümleler kurmak da yararlı olur.
  • Otizmli çocuklar jest ve mimiklerini oldukça fazla kullanırlar. Bu nedenle onlarla sohbet ederken yüz ifadeleri ve vücut dilini kullanmak dikkatlerini çekecektir. Hem karşıdakini daha iyi anlamaları hem de sohbete odaklanabilmeleri açısından konuşma sırasında ses tonunu değiştirmek ilgilerini de çekecektir. Konuşurken neşeli ve canlı olmak da otizmli çocukların ilgisini çekecek ve iletişimin süresini uzatacaktır.
  • Otizmli çocukların konuşmasını sağlamak için sohbet sırasında gözlerinin içine bakılmalı ve onlara doğru eğilerek konuşulmalıdır. Bu bedensel hareket ondan karşılık beklenildiğini gösterecektir ve cevap vermesi gerektiğini anlayacaktır. Ayrıca kaşları kaldırarak ve diğer yüz mimiklerini kullanarak konuşmak da işe yarayacaktır. Otizmli çocuklar konuşmaya başladığında onları dinlemeli, müdahale etmemeli ve kesinlikle sözünü bitirmesi beklenmelidir.
  • Otizmli çocuklara, iletişim bozukluğu sorununu gidermek ve dil gelişimini sağlamak için onlara sadece gerektiği zaman sorular sorulmalıdır. Çok soru sormak onları sadece rahatsız edip bunaltacaktır.
  • Otizmli çocukların yaptıklarını gözlemleyip o anki hareketlerinden tahminler yürüterek sohbet konusu da açılabilir. Size sadece kelimelerle karşılık vermesini beklemeyin onların çıkardıkları sesler de sizinle iletişime geçmek için kullandıkları bir yöntemdir. Bu durumda dikkatli bir dinleyici de olmanız gerekir.

Marmelat ve Reçel Arasındaki Farklar Nelerdir?” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Önemse kategorisine geri dönebilirsiniz.