Göz kısımlarını kaplayan maskeleri sebebiyle adeta sevimli birer haydutu andıran rakunlar, ürkek oldukları kadar yırtıcıdırlar da. İşte rakunlar hakkında 9 ilginç gerçek…

  • Kolayca adapte olabilirler

Rakunlar, Avrupa, Japonya, Kuzey ve Orta Amerika’da görülmekle beraber, ortama çok çabuk uyum sağlayabildiklerinden, farklı habitat ve iklimlerde de kolayca hayatta kalabilirler.

  • Yiyeceklerini yıkamadan yemezler

Rakunların en ilginç özelliklerinden biri yiyeceklerini suda yıkamadan yememeleridir. Aslında bu özellikleri temizlik anlayışları ile ilgili değil, yiyeceklerini kolayca çiğneyebilecekleri kıvama getirmek isteyişleriyle ilintilidir. Sinir uçlarını uyarmak için ellerini ıslattıkları da iddia edilir.

  • Rakunlar Omnivordur

Hem et hem de otla beslenen rakunlar omurgalılardan ziyade omurgasız hayvanları yemeyi tercih ederler. Kurbağa, balık, kuş yumurtası, elma ve meşe palamudu en sevdikleri yiyeceklerdendir. Çilek ve böğürtlene de bayılırlar.

  • Gün boyunca uyur, geceleri avlanırlar.

Rakunlar, geceleri su birikintilerine gelen başka hayvanları avlarlar. Kış aylarında daha fazla uyuma eğilimi gösterseler de bildiğimiz anlamda kış uykusuna girmezler.

  • Şehirde yaşayan rakunlar, taşradakilere göre daha zekidir.

Rakunlar, bilim insanlarınca “akıllı hayvanlar” olarak kabul edilir, ancak şehirde yaşayanların diğerlerine kıyasla daha zeki olduğu gözlemlenmiştir. Şehirde yaşayan rakunlar, taşradakilere göre daha zekidir.
Rakunlar, bilim insanlarınca “akıllı hayvanlar” olarak kabul edilir, ancak şehirde yaşayanların diğerlerine kıyasla daha zeki olduğu gözlemlenmiştir.

Rakunlar hakkında 9 ilginç gerçek

York Üniversitesi’nde (ABD) psikolog ve biyolog olan Suzanne MacDonald, şehirde yaşayan rakunları GPS tasmaları ile donattığında, büyük kavşaklardan kaçmayı öğrendiklerini gördü. Yapılan deneyler sonucunda, insanlarla yaşamaya alışan rakunların, yaşanan problemleri daha rahat çözebildikleri görüldü. MacDonald, kentsel ve kırsal alanlardaki çöp kutularının bazılarının kapaklarını kapattı. Taşralı rakunlar kapakları açamazken, şehirlilerin çoğu yiyeceğe ulaşmakta başarılı oldu.

 

  • Elleri en önemli silahlarıdır

Çoğu hayvan avlanırken görme, işitme ve koku duyularını kullanır; rakunlar bunlardan farklı olarak ellerini kullanır. Nesneleri tanımak için onları görme ihtiyacı duymayan rakunlar bu özellikleri ile kolayca geceleri avlanabilirler.

  • Bir çizgi film sayesinde meşhur oldular

1970’lerde çocuklar anime bir karakter olan Rakun Rascal’ı çok sevdiler. İş öyle bir noktaya geldi ki, Japonya evde beslemek üzere ayda 1.500 yavru rakun ithal etmeye başladı. Ancak ithal edilen rakunlar büyüdükçe vahşi doğaya bırakıldı. Her ne kadar Japonya’da o zamandan beri rakun ithalatı yapmak veya rakun sahiplenmek yasaklansa da, ilk gelen rakunlar çoğalarak neredeyse Japonya’nın tamamına yayıldı.

  • El ve ayakları, insanınkilere çok benzer

Rakunların ön ve arka patilerinde beş parmak vardır. Bu sayede kavanoz, kutu gibi kapaklı nesneleri kolaylıkla açabilirler. Ayrıca ayaklarının uzun ve ince olması onları iyi birer yüzücü yapar.

  • Ayaklarını 180 derece döndürebilirler

Kedilerden daha zeki olan bu tür, ağaçlara tırmanması gerektiğinde ayaklarını 180 dereceye kadar döndürebilir. Bu sayede ağaçlara ters veya düz şekilde rahatlıkla tırmanabilirler.

Hem asil hem sevimli british kedileri” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Önemse kategorisine geri dönebilirsiniz.