Yaşlanmak, fiziksel, zihinsel, sosyal, duygusal ve daha fazlasına kadar yaşamın tüm alanlarındaki değişiklikleri içerir.

Bu değişikliklerin bazılarını olumlu, bazılarını olumsuz olarak değerlendirebilirsiniz. Buradaki zorluk, sağlığınızı korumak ve olumsuz yönleri en aza indirmek için proaktif adımlar atarken yaşlanmanın iyi yanlarını en üst düzeye çıkarmaktır.

Ne yediğinize ve içtiğinize dikkat edin

Kulağa basit gelebilir, ancak dengeli bir diyete sahip olmak sağlıklı kalmak, enerji dolu olmak ve hastalıkları önlemek için çok önemlidir. İdeal bir diyet, bol miktarda meyve ve sebze, kepekli tahıllar, yağlı balık ve az miktarda yağlı süt ve yağsız et içeren doymuş yağ oranı düşük bir diyet anlamına gelir.

Yorgun hissetmenize neden olabilecek dehidrasyonu önlemek için bol su eklemeyi de unutmayın. Çay, kahve ve meyve suyu da susuz kalmanıza yardımcı olur, ancak şekerli gazlı içeceklerden kaçının.

Alkol kullanıyorsanız, karaciğerinize alkolün toksik etkilerinden kurtulması için zaman tanımak adına haftada en az iki gün içki içmeyi bırakın ve alkol tüketimi için önerilen günlük limitleri aşmayın.

Dişlerinize iyi bakın

Dişlerinizi günde iki kez fırçalayın ve her gün diş ipi kullanmayı ihmal etmeyin. Diş ipi, dişlerin arasından yiyecek parçalarını ve plakları çıkararak diş eti hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.

Birikmeye başlarlarsa, diş etlerinde ağrı veya kanama fark edebilirsiniz ve diş eti hastalığı ayrıca diyabet, felç, kalp hastalığı ve romatoid artrit ile bağlantılı olabilir.

Düzenli kontroller yaptırmayı ihmal etmeyin.

Sağlıklı YaşlanmaAktif kalın

Günlük egzersiz, güçlü ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olur. Bu, obezite, kalp hastalığı, felç, diyabet ve hatta kanser riskinizi azaltacaktır. Bunun yanı sıra, aktif kalmak özgüveninizi artırabilir, uykunuzu iyileştirebilir ve size daha fazla enerji verebilir.

Yaşlı yetişkinlerin haftada 150 dakika orta yoğunlukta aktivite ve haftada iki kez güçlendirme egzersizleri yapması öneriler. Eğer bu size fazla geliyorsa, küçük adımlarla başlayın ve güçlendikçe artırın.

Doktorunuzdan en iyi şekilde yararlanın

Tansiyonunuzu ve kolesterol seviyenizi kontrol etmek için hastanede bazı rutin testler yaptırmak iyi bir fikirdir. Yüksek değerler inme ve kalp hastalığı risk faktörünüzü artırır, ancak herhangi bir sorun ilaçla tamamen geri döndürülebilir.

Vitamin takviyesi alın

Pek çok insanda D vitamini eksikliği var ve bunu bilmiyor. Aslında, yetişkin nüfusun yarısını etkilediği tahmin edilmektedir. D vitamini eksikliği bilişsel bozukluk, kemik sorunları ve ayrıca kardiyovasküler hastalık ile ilişkilendirilmiştir.

D vitamini takviyesi için günde en az 15-20 dakika güneşte kalmaya çalışın. Yumurta ve yağlı balık gibi yiyeceklerde de bulunabilir. Alternatif olarak, D vitamini takviyesi hakkında doktorunuza danışabilir ve ona göre aksiyon alabilirsiniz.

Selülit Nedir, Nasıl Giderilir?” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Önemse kategorisine geri dönebilirsiniz.