fbpx
Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir?

Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir?

Vücudu hastalıklara karşı korumak, bağışıklık sisteminin görevidir. Bu karmaşık sistem; ciltteki, kandaki, kemik iliklerindeki, dokulardaki ve organlardaki hücrelerden oluşur. Bunlar gerektiği gibi çalışırsa vücudu bakteri ve virüsler gibi potansiyel olarak zararlı patojenlere karşı korur. Ayrıca, bulaşıcı olmayan ajanların verdiği zararı da sınırlar. Peki, bağışıklık sistemi nasıl güçlenir?

Bağışıklık Sistemi Nedir?

Bağışıklık sistemi bir orkestra gibidir. En iyi performans için orkestradaki her enstrümanın ve her müzisyenin iyi bir performans göstermesi gerekir. Bir müzisyen iki kat performans gösterirse ya da bir enstrüman normalden iki kat daha fazla ses çıkarırsa orkestranın armonisi bozulur. Bu sebeple her orkestra bileşeninin bir plana göre performans göstermesi beklenir. Bağışıklık sistemindeki her parçanın da vücudu korumak için tıpkı bir orkestra gibi belirli bir plan dahilinde çalışması gerekir. Planı eksiksiz işletmenin en iyi yolu da bağışıklık sistemini güçlendiren günlük alışkanlıklar edinmektir.

Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir?Bağışıklık Sistemini Ne Güçlendirir?

  • Meyve ve sebze tüketin: Meyveler, sebzeler, otlar ve baharatlar gibi bitki bazlı yiyecekler, bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını sağlar.
  • Bitki bazlı gıda alın: Pek çok bitki bazlı gıda, enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olur. Örneğin; karanfil, kekik, kekik, tarçın ve kimyon gibi baharatlar, antibiyotiğe dirençli mikroorganizmaların büyümesini engeller.
  • Sağlıklı mineral içeren gıda alın: Gıdalardan alınan çinko, folat, demir, selenyum, bakır ve A, C, E, B6 ve B12 vitaminleri, bağışıklık sisteminin ihtiyaç duyduğu besinlerdir.
  • Proteine dikkat edin: Protein, bağışıklık sağlığı için kritiktir. Aminoasitler ve protein, bağışıklık hücrelerini korur ve enfeksiyonlarla karşı güçlendirir.
  • Stresten uzak durun: Uzun süren stres, steroid hormonu kortizolün kronik olarak yükselmesine yol açar. Vücut, kısa süreli stres nöbetleri sırasında kortizol gibi hormonlara güvenir. Kortizol seviyeleri sürekli yüksek olursa bağışıklık sisteminin harekete geçmesini engeller.
  • Egzersiz yapın: Düzenli egzersiz, viral ve bakteriyel enfeksiyon riskini azaltır. Egzersiz aynı zamanda endorfin salınımını da artırır. Böylece stresi yönetmeyi sağlar. Stres bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğinden egzersiz, bağışıklık tepkisini iyileştirir.
  • Uykunuzu alın: Yeterince uyunmazsa bağışıklık sistemi iltihaplara karşı güçsüz duruma düşer. Vücudu istila eden zararlı maddelere karşı savunmasını azaltır.
  • Alkol tüketmeyin: Alkol içmek, bağışıklık fonksiyonunun azalmasına yol açar. Vücudun normal bağışıklık sistemi işlevini etkisiz hale getirir ve vücudun enfeksiyonla savaşma yeteneğini zayıflatır.

Aslan yürekli Richard’ın enteresan hayatı” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da İyi Yaşa kategorisine geri dönebilirsiniz.

Herhangi bir şey ara