5G, hücresel veri ağlarını destekleyen beşinci nesil kablosuz iletişim teknolojisidir. Bu yeni nesil kablosuz GSM teknolojisi ilk olarak 2019 yılında, teşhis ve dijital cerrahi amaçlı olarak kullanılmaya başlanmıştır. 2025 yılına kadar da dünya üzerinde 1.2 milyar kullanıcı tarafından tercih edileceği öngörülmektedir. Yani bir başka deyişle, 5G teknolojisinin 2025 yılına kadar dünya nüfusunun üçte birini kapsama alanına alması beklenmektedir.

Çoğu kişi için 5G sadece yeni bir iletişim teknolojisini değil daha hızlı veri alışverişi yapılabilecek yepyeni bir dönemi ifade ediyor. Zira 5G’nin yaygınlaşması ile birlikte hem GSM endüstrisinde ve hem de tüketici davranışlarında ciddi değişiklikler yaşanması bekleniyor. Örnek vermek gerekirse, 5G GSM teknolojisi sayesinde sanal gerçeklik, üç boyutlu canlı yayınlar ve yapay gerçeklik olağan uygulamalar haline gelecek.

Bugün Lufthansa 5G teknolojisini iki farklı projede test etmeye başladı bile. Birinci proje uçak motor parçalarının, uçak mühendisleri tarafından gerçek zamanlı olarak denetlenmesini amaçlıyor. İkinci proje ise sanal ve yapay bir gerçeklik platformu kurarak pilotların uzaktan eğitimlerini kapsıyor.

5G GSM şebekesi; İtalya, Almanya, Güney Afrika, Sudan, Yeni Zelanda, Japonya, Çin, İsviçre ve İspanya’da kullanılmaya başlandı bile. Alışkanlıklarımızı değiştireceğinden emin olduğumuz 5G teknolojisinin zararlı olup olmadığı ise kullanıcıların gündemindeki önemli konulardan biri.

Biz de sizin için Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınlamış olduğu makalelerden bir özet hazırladık.

5G GSM Teknolojisi Tehlikeli Mi?5G ve Önceki Teknolojiler Arasındaki Temel Farklar Nelerdir?

Her şeyden önce 5G teknolojisi, 3.5 Ghz civarında, yani önceki teknolojilere kıyasla daha yüksek bir bağlantı performansı sunmaktadır. Bu tip bir yüksek frekans daha fazla baz istasyonu ve çok daha fazla kullanıcı anlamına gelir.

Erişim teknolojisi olarak da baz istasyonlarındaki frekansların geniş doğrultularda yayılması yerine kullanılan cihazlara doğrudan erişim sağlanması hedeflenmiştir.

5G Teknolojisinin Sağlığımıza Olumsuz Etkisi Var Mı?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan araştırmalar 5G teknolojisinin sağlık açısından hiçbir olumsuz etkisi olmadığını göstermekle beraber henüz yeni bir teknoloji olarak çok yaygın kullanılmadığını, dolayısıyla yapılan çalışma sayısının da az olduğunu belirtmekte fayda var.

Normal şartlarda radyo frekansları insan vücudu ile temas ettiğinde ihmal edilebilir bir doku ısınması meydana gelir. Burada unutulmaması gereken şey frekans arttıkça vücutta emilimin azalarak daha sınırlı bir hale gelmesidir. Uluslararası standartlara riayet edilmesi koşuluyla 5G teknolojisinin halk sağlığına olumsuz bir etki yaratması beklenmemektedir.

5G Teknolojisi Covid-19 Yayıyor mu?

Virüsler radyo dalgaları ve mobil ağlarda dolaşamaz. Covid-19, 5G teknolojisine sahip olmayan birçok ülkede de hızla yayılmaktadır. Covid 19; enfekte bir kişi öksürdüğünde, hapşırdığında veya konuştuğunda solunum yollarından çıkan damlacıklar yoluyla yayılır. Bunun dışında kontamine bir yüzeye dokunduktan ellerini dezenfekte etmeden gözlerine, ağzına veya burnuna süren insanlar enfekte olabilir.

Kaynak: who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters

Geleceğin Meslekleri başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Öğren kategorisine geri dönebilirsiniz.